Express

Kad GODARD oboji ples

- Piše: SERGEJ ŽUPANIĆ

Ono zbog čega slavni redatelj već desetljeći­ma

u ekstazu baca od Altmana i Scorsesea do Jarmuscha i Tarantina, u ‘Stvarima kakve jesu’

rodit će se u sasvim drugome mediju

Bez obzira na to što će u predstavi Godarda biti na sve strane, ne očekujte da ćete tamo uočiti scenu kad u kavani plešu Anna Karina, Sami Frey i Claude Brasseur ili spontani nastup Ume Thurman i Johna Travolte. Nećete uočiti niti bilo što poput načina na koji je Marina Vlady pred kamerama miješala kavu 1967. ili pak načina na koji je Scorsese rekao De Niru 1976. da otopi šumeću tabletu u čaši vode. Ili možda hoćete ako ste strastveni esteta i neizlječiv­i ovisnik o filmovima. Inspiracij­u za svoju plesnu predstavu obojenu dramskim elementima “Stvari kakve jesu” dramaturgi­nja Mirna Rustemović i koreografk­inja Eni Vesović pronašle su najvećim dijelom u filmovima Jean-Luca Godarda, legendarno­g majstora filma francuskog novog vala. Film i ples na pozornici, dva sasvim drugačija medija, reći će Mirna i Eni da im se proljetos naprosto prohtjelo vidjeti kako bi se dalo prebaciti jedno u drugo, ali ne tako da rade predstavu po filmu, a da Godard i dalje bude tu.

“Posegnuli smo za nekoliko njegovih filmova u boji, toliko smijemo otkriti, jer ne bismo htjele imenovati filmove kako ljudi ne bi tražili paralele, što mozak naprosto sam krene činiti ako zna taj podatak. Uzimali smo iz filmova određene ženske likove, boje, atmosferu, bilo nam je zgodno u koreografs­ku kompozicij­u, u pokret, prebacivat­i njegove režijske montaže. I onda smo to primjenjiv­ali na svoju verziju predstave”, kazala nam je Eni.

Ono što će u petak i subotu, 8. i 9. studenog, u Zagrebačko­m plesnom centru uprizoriti Hrvoja Begović, kao glumački dio izvedbenog trojca, te plesačice Dora Kokolj i Eva Kocić bit će sve samo ne kopija nekog Godardova filma. Koreografk­inja kaže da se ona i Mirna Rustemović, inače zaposlena kao dramaturgi­nja u HNK u Zagrebu, Godardovim tragovima dalje išle sljedeći niz točaka iz njegovih filmova koje su ih se najviše dojmile.

“Jedno od temeljnih mjesta za ovu predstavu je rečenica iz jedne njegove drame gdje se spominje ‘ležernost izlaska iz drame’. O čemu je riječ? U filmu se svašta događa, otvaraju se mnoga pitanja, ali je kod Godarda sve prikazano na, uvjetno rečeno, jedan ležeran način. Privukli su nas neobični rezovi, dijalozi, Godardova scenografi­ja, glazba iz njegovih filmova, nju koristimo u predstavi, pa se i tako direktno referiramo na Godarda”, kazala nam je Eni Vesović. Drugim riječima, ono što je s Godardovih filmskih traka desetljeći­ma oduševljav­alo Altmana, Jarmuscha, Bertolucci­ja, Tarantina, Scorsesea, sada je inspiriral­o i njih. S tim što je ideja njihove predstave, izražena i u naslovu, u tome da svoje likove izmiču iz trenutaka u kojima se nalaze. Onako kako je činio slavni redatelj.

“Njegovi likovi nešto kažu, pa se prebace na nešto drugo. Stalno izlaze iz nekih svojih situacija, da bi potom prolazili kroz kadrove, kroz stanove, kroz nove situacije, nekamo drugdje, kao da se nešto događa usput.”

U najavi predstave Mirna i Eni skupa izjavljuju: “Uvijek smo u potrazi za nekim trenutkom, a kad mislimo da smo ga pronašli, on je već nestao.” Zbog toga su u predstavi “stvari takve kakve jesu”, nema klasičnog dramskog luka, nego predstava ide vlastitim tempo. Ili, kako kaže jedan od Godardovih likova na koje se predstava referira: “Moj život nema dramsku kulminacij­u, pretežno je antikulmin­ativan.”

Dok nam je koreografk­inja objašnjava­la kako su ona i dramaturgi­nja razvijale poligon za Doru, Evu i Hrvojku, vrlo često je spominjala boje. Dakle, osim scenografi­je, odakle boje u predstavi koja se dobrim dijelom temelji na koreografi­ji? “Prije nego što krenem raditi predstavu, ja je vidim po bojama. Vidim hoće li biti topla ili hladna, šarena ili monokromat­ska, možda boje pijeska i vatre, ali šarena. Ovaj sam projekt vidjela kao obojen toplim bojama, uz stolac odnosno fotelju, tepih, lampu, čime sam htjela prikazati tu vrstu topline. I na to se naprosto nadovezao Godard.”

Njegovi su im se filmovi naprosto ukazali u bojama i vrstama pokreta koje ih trenutno zanimaju. U takvoj situaciji, kaže Eni, svi su bili jednako važni; i plesačice plus glumica i majstor svjetla i majstorica za zvuk, autor fotografij­a, dizajner vizuala... Predstava je dio rezidencij­alnog programa Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije i nastala je u suradnji sa Zagrebački­m plesnim centrom. U priči o nastajanju koreografs­kog dijela predstave bitnu ulogu je imao i onaj dio Enina background­a sa studija psihologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu, koji je prethodio njenom studiju na Akademiji za ples u Ljubljani.

 ??  ??
 ??  ?? Predstava premijeru ima u petak, 8. studenog, u Zagrebačko­m plesnom centru. Koreografk­inja Eni Vesović (desno)
Predstava premijeru ima u petak, 8. studenog, u Zagrebačko­m plesnom centru. Koreografk­inja Eni Vesović (desno)
 ??  ?? Članica ansambla ZKM-a Hrvojka Begović nastupa kao glumačka trećina predstave
Članica ansambla ZKM-a Hrvojka Begović nastupa kao glumačka trećina predstave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia