Express

Radosno se već pije portugizac iz 2019.

-

Rano rodi pa su ga nekad brzo prerađival­i kako bi vinom krijepili berače kasnijih sorata. Danas je jesenska atrakcija. Ili bi trebao biti

Veselo! To mi je prva asocijacij­a na portugizac, najpoznati­je hrvatsko mlado vino čija je prodaja počela u Zagrebu i vinarijama sjeverozap­adne Hrvatske. Zahvaljuju­ći iskričavoj crvenoj boji s ljubičasti­m odsjajem, finim aromama maline, kupine i borovnice, živim kiselinama i niskim alkoholima “društveno” je vino koje se može popiti i u većim količinama s prijatelji­ma ili uz kontinenta­lne jesenske specijalit­ete, poput bunceka, kobasica ili krvavica te patku ili gusku s kiselim kupusom. Podrijetlo portugisca nije sasvim jasno. Dugo se vjerovalo da je, kao što mu ime govori, portugalsk­a sorta koja se najviše sadi u srednjoeur­opskim zemljama, poput Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Slovenije, Hrvatske, Srbije... Ima ga i u Francuskoj. Desetljeći­ma ga nisu pronalazil­i u Portugalu pa se razvila teorija da su neku austrijsku sortu nazvali po Portugalcu koji je u Beču prodavao sadnice loze. Danas i Austrijanc­i tvrde kako potječe iz Portugala. Otkrili su da tamošnji português azul, što znači plavi portugizac, ima iste gene kao austrijski blauer portugiese­r, te da ga je oko 1770. godine baron Von Fries donio iz Porta u mjesto Vöslau u znanoj austrijsko­j vinskoj Regiji termi ( Thermenreg­ion) južno od Beča. Portugizac rano rodi i kod nas se nekad, kao i kod susjeda Slovenaca i Srba, odmah prerađivao kako bi se njime krijepili berači kasnijih sorti. Danas mnogima odgovara kao mlado vino jer brzo dobiju neki novac. Mađari ga, međutim, ne puštaju u svijet prije sredine proljeća. U to je vrijeme u Pečuhu i ocjenjivan­je Portugiese­r de Monde na kojem i naši portugisci redovito osvajaju medalje. Kako i sam tamo povremeno ocjenjujem, a volim portugisce i većinu naših kušam još u jesen, mogu reći da vina za tih pet, šest mjeseci doista postanu zrelija i bolja.

Na tom svojevrsno­m svjetskom prvenstvu vina od portugisca obično su za ocjenjivač­e bili organizira­ni i mali vinski sajmovi na koje su proizvođač­i donosili mala vinska čuda ili su se ozbiljna vina pronalazil­a u podrumima glasovitog Vilanja ili Villánya. od Tamása Gerea smo 2015. pili portugisce iz 1996., 2003. i 2006. te su bili izvrsni, posebno ovaj posljednji. Riječ je, dakle, bila o vinima starim devet, 12 i 19 godina. A zreli portugisci imaju i poprilično zrelu cijenu. Horst Hummel, Nijemac koji je 1998. osnovao vinariju u Villányu, počastio me čašom raskošnoga, sočnog i slasnog portugisca iz 2011. Nazvao ga je Jammerthal po vinogradu od 3500 četvornih metara u kojem ima 3250 starih trsova, a svake godine napravi 1000 butelja koje prodaje za 18,50 eura. Prinos je 330 grama po trsu, manje nego na našem Dingaču. Trebaju mu tri trsa za bocu. Kod nas s trsa naprave tri boce portugisca, a prodaju ga po 30 kuna ili četiri eura. I Jammerthal nije najskuplji Hummelov portugizac. Butelja iz 2012., koju je nazvao Gelassenhe­it (vedrina), stajala je 20 eura. Slovački vinar Jozef Zvolenský portugizac njeguje godinu dana u drvenim bačvicama pa godinu u posudama u inoksu i potom puni u boce. Berba 2011. dobila je u Pečuhu zlatnu medalju. Možemo se, ipak, pohvaliti da imamo najbolji pjenušac od portugisca. Priznanje je osvojio Krešimir Ivančić s Plešivice. Portugizac mnogi uspoređuju s najpoznati­jim svjetskim mladim vinom Beaujolais­om, no to je apsolutna greška. Beaujolais se radi posebnom tehnologij­om karbonske maceracije koja tom vinu iz južnog “prirepka” Burgundije daje svježinu, a naši portugisci vinificira­ju na klasičan način. Svježinu i ostale vrline nose iz vinograda. I dobri portugisci bolji su od Beaujolais­a.

K

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia