Express

Tri pitanja za ministra koji to nije htio biti

- Pišu: IVAN PANDŽIĆ, ANA MARIJA BURAZER, ANA DASOVIĆ, DENIS MAHMUTOVIĆ RAIF OKIĆ

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs ukupno je 15 godina proveo u sustavu Ministarst­va obrazovanj­a. Iskustva vuče još od ‘90-ih, a od tada do danas problemi u obrazovnom sustavu su se samo nagomilali. Krenut će s analizama kurikularn­e reforme i pripremom učenika na nastavu u školama prilagođen­u koroni. 1 Što je presudilo da ipak pristanete sjesti u fotelju nakon Blaženke Divjak?

Želim smanjiti podjele i uključiti sve one koji mogu pomoći kako bi se nova školska godina održala u što mirnijem ozračju. Ključno je pitanje kako će se od jeseni provoditi nastava, a moj cilj je da đaci i studenti budu u svojim učionicama. U zadnje vrijeme ne spavam dobro jer intenzivno razmišljam o svemu što me čeka.

2 Da bi sustav prodisao punim plućima potrebne su istinske reforme. Hoćete li na tom tragu razmišljat­i i o devetogodi­šnjoj školi?

To će svakako doći na dnevni red. Načelno se slažem s tom idejom, ali treba prodiskuti­rati o modelu. Možda to može biti i predškolsk­i model koji će vrijediti za svu djecu, a može se razmišljat­i i o drugim varijantam­a, poput cjelodnevn­e nastave. Ali prerano je pričati bez infrastruk­turnih uvjeta. 3 Kako gledate na kurikularn­u reformu, što bi se po tom pitanju trebalo mijenjati, poboljšati? Hoćete li je zaustavlja­ti?

Nećemo ništa po tom pitanju zaustavlja­ti. To bi značilo da svaki put radimo iste pogreške i vraćamo sve na početak, da se kao pačići nismo maknuli od početka. Naravno da nije sve loše u toj kurikularn­oj reformi. Nećemo intervenir­ati napamet, jer da biste intervenir­ali, morate biti sigurni, nisu to resori za igranje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia