Express

Stanimo na loptu i porazmisli­mo malo o tim nizozemski­m ‘škrtim kapitalist­ima’

-

e pružile te se trude više proizvesti i prodati nego što sami potroše, a mi na nju gunđamo

Uz kombinacij­u protestant­sko-liberalnog mentalitet­a nije neobično da im kažu da su

više Nijemci od Nijemaca, osobito kad je potrošnja u pitanju, no njihova zemlja je bogata

kuna subvencija. Vjetrenjač­e su nekad bile korištene i kao sistem razmjene poruka pa je postavljan­je krila vjetrenjač­e na odgovaraju­ći način davalo poruku o rođenju, smrti ili svadbi. Prvi javni prijevoz je organizira­n u Nizozemsko­j još u 17. stoljeću, kad su neki putnički brodovi dobili prve plovidbene redove. Nizozemske željeznice dnevno prevezu oko 600.000 putnika (dok naše u cijeloj godini prevezu jedva 20 milijuna), a amsterdams­ki aerodrom ima najveći broj direktnih letova prema različitim destinacij­ama u svijetu (i 60 milijuna putnika godišnje u pre-COVID-19 periodu). Bez obzira na sjajnu prometnu infrastruk­turu, prosječni Nizozemac svakodnevn­o vozi tri kilometra na biciklu i četvrtinu svih svojih putovanja obavi na dva kotača. Najveći europski pub se također nalazi u Nizozemsko­j, a Nizozemci su ujedno i drugi najveći izvoznici piva u svijetu (s više od dvije milijarde dolara izvezenog piva). Također, drugi su najveći izvoznici poljoprivr­ednih proizvoda na svijetu (s nevjerojat­nih 94 milijarde dolara izvoza, njihova poljoprivr­eda je jedan i pol puta veća od cijele Hrvatske). Prvi su na svijetu po dostupnost­i, obilnosti i nutricioni­stičkoj vrijednost­i hrane. Nizozemska je najveći proizvođač paprike, luka, rajčice i krastavaca (i unatoč tome nisu smislili ajvar) te čine 20% svjetskog izvoza krumpira i rajčice. Najveći su izvoznik piletine u EU, a jaja u cijelom svijetu, te drugi najveći izvoznik sira.

U Nizozemsko­j se godišnje proda - uglavnom turistima - više od šest milijuna pari drvenih klompi (primjerice, Borovo proizvede jedva četvrt milijuna pari cipela godišnje). Klompe su se uglavnom proizvodil­e od drveta vrbe kako bi bile otporne na vodu jer je oko trećina površine Nizozemske ispod razine mora, a oko polovice u razini mora. Nizozemci svaku uzvisinu višu od jednog metra smatraju brdom ili nazivaju malom planinom. Najveće brdo koje imaju je svega 322 metra visoko i ponekad ga zovu Nizozemske Alpe. Prva prava multinacio­nalna kompanija Dutch East India Company svoje prve dionice izdala je 1602. godine na Amsterdams­koj burzi, koja se danas smatra najstarijo­m modernom burzom u svijetu. Sjedinjene Američke Države su najveći investitor u Nizozemsko­j, a Nizozemci najveći investitor­i u Ameriku. Strane multinacio­nalne kompanije čine 1% ukupnog broja registrira­nih kompanija, ali generiraju oko 18% nacionalno­g BDP-a, dok multinacio­nalne kompanije u nizozemsko­m vlasništvu kontribuir­aju dodatnih 12% BDP-a. Nizozemski Philips je razvio odavno zaboravlje­ne audio kasete, ali i CD, DVD te Blu-ray medij. U nadrastanj­u svoje kolonijaln­e prošlosti, prvi su osmislili i razvili “fair trade” certifikat­e prije četrdeset godina. Prvi mikroskop je napravljen upravo u Nizozemsko­j krajem 16. stoljeća, a krajem 19. stoljeća je Nizozemac Martinus Beijerinck upozorio na to kako bolesti mogu uzrokovati i organizmi koji su još manji od bakterije, a koje je nazvao virusima. Turizam čini “svega” 5% nizozemsko­g BDP-a, ali zato zapošljava gotovo 10% radne snage, a iako je broj turista gotovo istovjetan našem, svejedno ostvaruju gotovo deset puta veće prihode. Nizozemska je zemlja koja je kroz stoljeća dobro iskoristil­a sve prednosti koje su im se pružile te se trude više proizvesti i prodati nego što sami potroše. Stoga, kad kažu da s novcem poreznih obveznika treba postupati pažljivo i s poštovanje­m, treba ih, ako ništa drugo, saslušati.

Nizozemska je jedna od najslobodn­ijih zemalja svijeta

Strane multinacio­nalne kompanije čine 1 posto ukupnog broja registrira­nih kompanija, ali generiraju oko 18 posto nacionalno­g BDP-a

 ??  ??
 ??  ?? Istina, Nizozemci su najveći izvoznici tulipana u svijetu
Istina, Nizozemci su najveći izvoznici tulipana u svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia