Express

GENERAL LI JE NAJOPASNIJ­I KINEZ NA SV IJETU

Govoreći u parlamentu u povodu 15. obljetnice protuseces­ijskog zakona, Li Zuocheng, šef združenog stožera i član središnjeg vojnog povjerenst­va, ostavio je otvorena vrata za upotrebu sile. Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim isku

- Piše: EMIRAT ASIPI

o brzo, a kineski predsjedni­k Xi Jinping smatra ga jednim od najodaniji­h suradnika

Ako mirno ujedinjenj­e ne bude moGućE, OružANE sNAGE ćE s CIJELOM NACIJOM, uKLJučuJuć­I stANOvNIKE TAJvANA, PODuzEtI svE NužNE MJErE DA ODLučNO sKršE BILO KAKvE sEPArAtIst­IčKE PLANOvE ILI POtEzE, rEKAO JE LI ZuOCHENG, šEF zDružENOG stOžErA I čLAN srEDIšNJEG vOJNOG POvJErENst­vA. TIME JE GOvOrEćI u PArLAMENtu u POvODu 15. OBLJEtNICE PrOtusECEs­IJsKOG zAKONA OstAvIO OtvOrENA vrAtA zA uPOtrEBu sILE. LIJEvA IzJAvA OsOBItO JE OsJEtLJIvA NAKON štO JE KINA DONIJELA NOvI zAKON O NACIONALNO­J sIGurNOstI HONG KONGA.

Kina će napasti Tajvan ako ne bude drugog načina da spriječi njegovu neovisnost, upozorio je u petak jedan od glavnih kineskih generala, što predstavlj­a verbalnu eskalaciju prema demokratsk­om otoku koji Peking smatra svojim teritorije­m. Iako Kina nikad nije isključiva­la upotrebu sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu, jako je rijetko da neki visoki i aktivni vojni dužnosnik tako otvoreno prijeti na nekom javnom događaju. Taj protuseces­ijski zakon iz 2005. je zakonska osnova za vojnu akciju protiv Tajvana ako se odcijepi ili to pokuša učiniti. Bojišnica bi u tom slučaju postao Tajvanski tjesnac. Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979. Tajvan je za Kinu jedno od najosjetlj­ivijih teritorija­lnih problema. Peking kaže da se radi o kineskoj provinciji i osuđuje američku potporu tom otoku.

- Kina je jedina velika zemlja na svijetu koja se još treba u potpunosti ujediniti - rekao je kineski ministar obrane Wei Fenghe. No tko je general Li Zuocheng koji je uzburkao odnose velikih sila? Naime, Republika Kina (Tajvan) nije članica Ujedinjeni­h nacija (UN), službeno je priznaje 15 država i Narodna Republika Kina taj najveći otok smatra svojom 23. pokrajinom iako nad njim nema kontrolu. Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše nacionalis­tičkog Kuomintang­a pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan). Tajvan traži nastavak legitimite­ta prve kineske republike proglašene 1912. Tijekom desetljeća iznjedrio se upečatljiv­i tajvanski identitet i mnogo stanovnika Tajvana ne želi ujedinjenj­e s NR Kinom. No Kina misli drugačije. Li Zuocheng je rođen u listopadu 1953. u okrugu Anhua, provincija Hunan. U Narodnoosl­obodilačku armiju Kine pridružio se 1970. sa 17 godina.

Godine 1978. Li se borio u kinesko-vijetnamsk­om ratu kao zapovjedni­k čete u vojnoj četvrti Guangxi. U jednoj je bitki ozlijeđen, ali je odbio prestati se boriti. Središnja vojna komisija imenovala je njegovu jedinicu “četa heroja”, a Li je dobio zasluge i službeno je imenovan ratnim herojem. Li je 1982. zbog ratnih postignuća izabran u Predsjedni­štvo 12. nacionalno­g kongresa Komunistič­ke partije Kine u dobi od samo 29 godina. Li Zuocheng je neprestano napredovao u vojsci, a zapovjedni­k divizije postao je 1994. Njegova divizija hvaljena je za svoj doprinos tijekom poplava u Guangxiju u ljeto 1994. Godine 1995. Li je progla

Središnja vojna komisija imenovala je njegovu jedinicu ‘četa heroja’, a 1982. je zbog ratnih postig

šen jednim od “100 najboljih državnih službenika Kine”. Unaprijeđe­n je u čin general bojnika 1997. godine. Naslijedio je Ou Jingu kao zapovjedni­ka 41. armijske brigade, postavši najmlađi zapovjedni­k kineske vojske. Li je 2002. postavljen za zamjenika načelnika Stožera vojne regije Guangzhou. U prosincu 2007. godine premješten je u vojnu regiju Chengdu i postao je zamjenik vojne regije. Čin general-potpukovni­ka stekao je 2009. U kolovozu 2013. promaknut je u zapovjedni­ka vojne regije Chengdu, zamijenivš­i umirovljen­oga generala Lija Shiminga. Li Zuocheng je dvije godine kasnije promaknut u generala (shang jiang), najviši rang za kineske vojne časnike u aktivnoj službi, s još devet časnika Središnjeg vojnog povjerenst­va. Nakon reorganiza­cije PLA-e krajem 2015., Li je imenovan inauguraci­jskim zapovjedni­kom kopnene snage Narodnoosl­obodilačke vojske. U kolovozu 2017. godine Li je imenovan šefom Zajedničko­g odjela za stožer Središnjeg vojnog povjerenst­va. Za njega se govori da je izrazito ambiciozan, odan, ali i vrlo opasan. O njegovu privatnom životu ne zna se gotovo ništa. Sve je usmjerio u svoju vojnu karijeru. U jako je dobrim odnosima s kineskim predsjedni­kom Xijom Jinpingom, koji ga je osobno promaknuo na neke visoke funkcije.

- Ako se izgubi mogućnost za mirno ujedinjenj­e, Narodnoosl­obodilačka vojska će s cijelom državom, uključujuć­i narod Tajvana, poduzeti sve potrebne korake da odlučno razbije sve separatist­ičke zavjere ili akcije. Današnja Kina nije krhka prethodna. Ne obećavamo da ćemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo

mogućnost poduzimanj­a svih potrebnih mjera za stabilizac­iju i kontrolu stanja u tajvanskom tjesnacu - poručio je kineski general. Kineske komunistič­ke vlasti obećale su da će jednog dana preuzeti kontrolu nad Tajvanom, pa i silom ako treba, a posebice ako tajvanske vlasti proglase neovisnost. Kina je zahvaljuju­ći pristanku na model “jedna zemlja, dva sustava” vratila pod svoje okrilje bivše europske kolonije Hong Kong i Makao. Taj bi model trebao jamčiti visoki stupanj autonomije, no Tajvan to odbija ne želeći biti dijelom Narodne Republike Kine. Prihvaćanj­e modela “jedna zemlja, dva sustava” unazadilo bi Tajvan i potkopalo status quo oko Tajvanskog tjesnaca, rekla je po drugi put izabrana tajvanska predsjedni­ca prilikom skromne inauguraci­je obavljene u uvjetima korona krize. Ona je ponovno istaknula opredijelj­enost Tajvana za neovisnošć­u i želju da uđe u međunarodn­e organizaci­je.

Na ceremoniji svečane prisege prilikom preuzimanj­a svojeg drugog mandata, predsjedni­ca Tajvana, Tsai Ing-wen, rekla je da se Peking mora pomiriti s činjenicom mirnog suživota s Tajvanom i da ta otočna zemlja nikad neće prihvatiti vladavinu komunistič­kih vlasti. Tsai je u siječnju po drugi put trijumfaln­o izabrana za šeficu države, a njezina centristič­ka Demokratsk­a napredna stranka (DPP), koja se zalaže na tajvansku neovisnost, zadržala je većinu u tajvanskom parlamentu. Drugi mandat je ta 63-godišnjaki­nja osvojila unatoč pokušajima Pekinga od 2016., kad je Tsai prvi put došla na vlast, da izolira Tajvan i potkopa gospodarst­vo te zemlje. Tsai Ing-wen je trn u oku Pekinga jer sa svojom strankom DPP ne prestaje ponavljati da je Tajvan de facto suverena država. Američki državni tajnik Mike Pompeo je u jednoj od rijetkih izravnih poruka tajvanskoj vladi s visoke državne razine čestitao Tsai na “hrabrosti” i “viziji”, što se nije svidjelo Pekingu, koji se odlučno protivi svakom službenom kontaktu stranih zemalja s tajvanskim vlastima, smatrajući takav čin kao potporu separatizm­u. Pentagon i State Department ovaj su mjesec odobrili prodaju oružja Tajvanu vrijednu 2,2 milijarde dolara. U nju su uključeni tenkovi i Stinger rakete. Kina je na to odgovorila upozorenje­m da će uvesti sankcije svim američkim tvrtkama uključenim­a u taj dogovor. Glasnogovo­rnik kineskog ministarst­va obrane Wu Qian je na konferenci­ji za medije predstavio dokument, prvi u nekoliko godina, o strateškim izazovima za Kinu, u kojemu stoji da će Peking učiniti sve što može za mirno ujedinjenj­e s Tajvanom.

- No moramo i snažno naglasiti da je za

nuća, s 29 godina, izabran u Predsjedni­štvo 12. nacionalno­g kongresa Komunistič­ke partije Kine

Kina je zahvaljuju­ći pristanku na model ‘jedna zemlja, dva sustava’ vratila pod svoje okrilje bivše europske kolonije Hong Kong i Makao

htjev za neovisnost Tajvana slijepa ulica - rekao je Wu i dodao:

- Ako postoje oni koji se usude odvojiti Tajvan od države, kineska će vojska biti spremna ići u rat kako bi čuvala nacionalni suverenite­t, jedinstvo i teritorija­lni integritet.

SAD je glavni dobavljač oružja Tajvanu koji Kina smatra svojom odmetnutom provincijo­m. Peking nikad nije odbacio upotrebu sile za vraćanje tog otoka pod svoju kontrolu. Tajvan je krajem četrdeseti­h godina prošlog stoljeća preuzela kineska nacionalis­tička vlada Kuomintang­a, koja je na otok pobjegla 1949., nakon poraza u građanskom ratu protiv komunista. SAD zbog odnosa s Pekingom ne održava službene diplomatsk­e odnose s Tajvanom, no zbog četiri desetljeća starog američkog zakona obvezan mu je omogućiti sredstva za samoobranu. Kinesko ministarst­vo tvrdi da je

SAD “pokrenuo intenzivno natjecanje između velikih država, znatno povećao svoja izdvajanja za obranu i potkopao globalnu stratešku stabilnost”. Ministarst­vo je dodalo kako će kineska izdvajanja za vojsku ostati umjerena i polako rasti, no da su ona relativno mala u odnosu na druge velike države.

- I dalje postoji veliki jaz između kineskih obrambenih izdvajanja i potreba za očuvanjem nacionalno­g suverenite­ta, sigurnosti i razvojnih interesa - zaključilo je ministarst­vo. Ako Peking krene u vojnu operaciju, Rusija će šutjeti jer bi joj taj uspjeh dao dodatnu argumentac­iju za prisvajanj­e Krima. Južna Koreja ne može reagirati jer joj je Peking ključni saveznik u obuzdavanj­u Sjeverne Koreje, a Japan nema ustavnu mogućnost vojnog djelovanja. SAD ima zakon (Taiwan Relations Act) iz 1979., koji govori o prijetnji sigurnosti ili socijalnom i ekonomskom sustavu stanovnika Tajvana i opasnosti po interese SAD-a. Predsjedni­k i Kongres, u skladu s Ustavom, donose odluku o “odgovaraju­ćoj akciji SAD-a”.

 ??  ?? Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979., gdje je bio i ranjen. Kao najmlađi među generalima uspio je dobiti najviši čin (general shang jiang) koji se može dobiti kao aktivni vojnik. Proglašen je jednim od 100 najboljih državnika Kine.
Li je jedan od nekoliko kineskih vojnih dužnosnika s borbenim iskustvom koje je stekao u kineskoj invaziji na Vijetnam 1979., gdje je bio i ranjen. Kao najmlađi među generalima uspio je dobiti najviši čin (general shang jiang) koji se može dobiti kao aktivni vojnik. Proglašen je jednim od 100 najboljih državnika Kine.
 ??  ??
 ??  ?? Kinesko ministarst­vo tvrdi da je SAD ‘pokrenuo intenzivno natjecanje između velikih država, znatno povećao svoja izdvajanja za obranu i potkopao globalnu stratešku stabilnost’. Dodaju kako će kineska izdvajanja za vojsku polako rasti.
Kinesko ministarst­vo tvrdi da je SAD ‘pokrenuo intenzivno natjecanje između velikih država, znatno povećao svoja izdvajanja za obranu i potkopao globalnu stratešku stabilnost’. Dodaju kako će kineska izdvajanja za vojsku polako rasti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia