Express

Zlato iz Bordeauxa za istarski bordoški miks

Milan Budinski došao je u Lagunu 2010. raditi kao enolog. Danas je direktor, ali i autor te čuvar blaga koja šire slavu velike vinarije

- Piše: BAKHOV SIN IVO KOZARČANIN

Ponajbolja vina porečke vinarije kušali smo netom prije velikog francuskog priznanja

Usred Bordeauxa ‘maznuli’ smo zlato za blend bordoških sorata merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc oplemenjen ili popravljen teranom... Pohvalio se tako Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnj­e porečke Agrolagune velikim priznanjem, zlatnom medaljom za vino Festigia LV Riserva 2015. na ocjenjivan­ju Citadelles du Vin, koje je održano jubilarni 20. put u mjestašcu Bourg nedaleko od Bordeauxa. Merlot i dva caberneta, roditelj cabernet franc i dijete cabernet sauvignon, kojem je drugi roditelj glasoviti bijeli sauvignon, dominantne su sorte od kojih u toj velikoj vinskoj regiji rade neka od ponajbolji­h vina na svijetu. Omjeri se razlikuju od podruma do podruma i od godine do godine, a kao začine bordoške vinarije koriste i malbec, petit verdot te carménère. Potonja tri začina zauzimaju oko dva posto bordoških vinograda, a i sami daju poprilično dobra vina u nekim drugim francuskim regijama, europskim državama, pa čak, poput malbeca u Argentini, i na ostalim kontinenti­ma.

I u Laguninoj klasičnoj bordoškoj mješavini omjer sorata razlikuje se od godine do godine, a stalan je samo začin, odnosno crni istarski vinski ponos teran. Festigia Riserva LV, potonja dva slova samo su kratica za Laguna vina, iz nagrađene berbe 2015. napravljen­a je od cabernet sauvignona, merlota i terana, a kušali smo je 1. lipnja ove godine, na desetu obljetnicu Milanova dolaska u Agrolagunu. Bilo je to prije nego što je objavljeno da se ovo vino pozlatilo u Bordeauxu, ugodno kušanje nekih Laguninih vina koja se proizvode u manjim serijama pa su i teže dostupna. Za ovu Riservu grožđe je brano dosta kasno, nakon pune zrelosti koju ne određuju mjerenjem sladora, kiseline, ekstrakta ili sličnih parametara. - Noga test nam pokazuje kad je vrijeme za berbu - dobro je bio raspoložen Milan. - Udariš nogom po trsu i ako bobice padaju, beri... No za ovo vino, kad vidimo da bobice padaju nakon udarca, ne poberemo grozdove, nego odrežemo lucnjeve i pustimo da se bobice prosuše na trsu. Takvog prosušenog grožđa u ovom je vinu obično 70 ili 80 posto, a ponekad je i sva sirovina prosušena. Vino zrije godinu dana u novim drvenim bačvicama, pa godinu dana u rabljenim bačvama od 1000 litara - rekao je Milan dodajući kako su dosad pod tom etiketom radili vina iz berbi 2009., 2011., 2013., 2015. i 2016., a 2017., 2018. i 2019. Festigije LV Riserva nema.

Berba 2015. doista je izvrsno vino. Izgleda gusto i puno, miriše čvrsto, a okus mu je mekan. Morao sam malo izmiješati uobičajene pojmove o dojmovima o ovom vinu koje nije slatko, ali je prepuno slasti i teoretski bi izvrsno pristajalo orijentaln­im jelima. No ne mogu se sjetiti orijentaln­og jela čiju strukturu ovo vino neće raznijeti poput tsunamija pa s njim treba igrati na sigurno: sjesti navečer s nekom posebno dragom osobom, omirisati ga pa liznuti i o hrani, barem onoj koja je samo za tijelo, vrlo brzo više se neće razmišljat­i. U uobičajeno­j mješavini sorata za ovo vino su merlot s oko 14,5 posto alkohola, cabernet sauvignon s 13,5 i teran s 12 posto pa vino na kraju ima oko 14 posto alkohola. Sad je berba 2013. na tržištu, što u praksi znači na vinskim kartama biranih restorana, a kupiti se može u vinariji. Ona od bordoških sorata sadrži samo merlot, koji je naziv dobio po francuskoj riječi “merle”, a to je ptica kos. Imao bi “kos” čak 15 posto alkohola i relativno hladne godine pa su ga morali spustiti tako što su u fermentaci­ji dodali i malo malvazije s potencijal­nih 12 posto. Nisu to mogli učiniti cabernet sauvignono­m zato što on dosta kasnije dozrijeva, a može pokvariti vino pobere li se prije, dajući mu “zeleni okus”. Festigia LV Riserva iz berbe 2013. prošle je jeseni osvojila zlatnu medalju na ocjenjivan­ju “Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme” u talijansko­m Bergamu. Riječ je o jedinom natjecanju merlota, caberneta i njihovih mješavina pa i medalja iz Bergama ima posebnu težinu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia