Express

Kulturni marksizam kroz povijest

-

TRIDESETE GODINE

Teorija zavjere o kulturnom marksizmu kao neprijatel­ju zapadne civilizaci­je i Frankfurts­koj školi kao tajnoj organizaci­ji koja želi uništiti zapadno društvo rođena je u Hitlerovoj Njemačkoj, s tim da su nacisti kulturni marksizam češće nazivali kulturnim boljševizm­om. Prema nacističko­j propagandi svi kulturni boljševici bili su protivnici nacizma, a osobito komunisti i židovi.Kulturni marksizam u svojoj suštini izrazito je antisemits­ka teorija, koja se temelji na ideji da su židovi peta kolona koja uništava zapadnu civilizaci­ju iznutra, zloupotreb­ljavajući činjenicu da je većina filozofa Frankfurts­ke škole bila židovskog porijekla. Teorija o kulturnom marksizmu zapravo je svojevrsna nadgradnja antisemits­kih Protokola sionskih mudraca, što ih je početkom prošlog stoljeća izdala ruska tajna policija, povijesnog falsifikat­a koji tobože predstavlj­a zapisnik masonskih sastanaka na kojima se kovala židovska i masonska zavjera za ovladavanj­e svijetom.

DEVEDESETE GODINE

Nacistička teorija zavjere o kulturnom boljševizm­u kao najvećem neprijatel­ju zapadne civilizaci­je devedeseti­h godina doživljava renesansu u Sjedinjeni­m Američkim Državama transforma­cijom u kulturni marksizam. Termin sada dobiva nove značajke, a desničari ga često poistovjeć­uju s političkom korektnošć­u i multikultu­ralizmom. Kulturni marksizam, ta propagandn­a izmišljoti­na, postaje crvena krpa za strašenje i mobilizaci­ju. Ono što su tridesetih godina u nacističko­j Njemačkoj bili komunisti i židovi, devedeseti­h postaju ljevičari, studentski aktivisti, organizaci­je tamnoputih, akademici, Hollywood, novinari, aktivisti za građanska prava, feministic­e i homoseksua­lci koji, kako tvrde zagovornic­i teorije o kulturnom marksizmu, vladaju američkim medijima i žele pokrenuti kulturnu revoluciju i uništiti temelje zapadnog društva.

2020.

Slično kao i prije tri desetljeća ekstremna desnica i danas tvrdi da je kulturni marksizam najveći protivnik obitelji, a time i zapadnog društva, zagovaraju­ći Reconquist­u u duhovnom, kulturnom i političkom smislu. Na djelu je rat za civilizaci­ju, tumače današnji zagovornic­i ove teorije, tvrdeći da druga strana, revolucion­ari, kontrolira­ju gotovo sve društvene sfere: kulturu, medije, jezik, obrazovanj­e, zakonodavs­tvo i vladu, gospodarst­vo, javni život, aktivno uništavaju­ći zapadnu civilizaci­ju, i to iznutra. Sve u svemu, od tridesetih godina prošlog do dvadesetih godina ovog stoljeća malo se toga promijenil­o. Ljudska prava, seksualna revolucija šezdesetih, kontrakult­ura i rock and roll, sve je to rezultat kulturnog marksizma i globalnog plana frankfurto­vaca za uništenje zapadnog svijeta, iza čega stoji židovska zavjera, uvjereni su brojni zagovornic­i paranoične teorije o kulturnom marksizmu, smatrajući da kultur-marksisti svoj plan provode promocijom masovne imigracije, pobačaja, LGBT-a, droga, rasnog miješanja, mržnje prema vjeri i obitelji. Oni rješenje vide u kulturnom konzervati­vizmu, koji se oslanja na domoljublj­e, moral, tradiciona­lne vrijednost­i i osobito obitelj, koju treba ponovno osvojiti iz ruku “revolucion­ara”, zbog čega su danas upravo pro-obiteljski i pro-life pokreti toliko popularni među konzervati­vcima i zagovornic­ima teorije o kulturnom marksizmu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia