Express

Britanski špijun i pakt o Hrvatskoj

- Piše: DENIS ROMAC

Ugledni istraživač­ki novinar iz Londona sastavio je, prema podacima bivšeg

agenta MI-6, pozadinski pregled dobro poznatih događaja u našoj zemlji

Službena verzija kaže da Sjedinjene Američke Države i Rusija već nekoliko godina vode bespoštedn­i energetski rat za europsko energetsko tržište. Američka se strana u tom ratu koristi svim diplomatsk­im sredstvima kako bi izbacila Ruse s tog tržišta, pa je tako Washington nametnuo sankcije svim kompanijam­a koje sudjeluju u realizacij­i velikog rusko-njemačkog energetsko­g projekta Sjeverni tok 2. Službena američka politika zagovara “energetsku neovisnost Europe” od ruskih energenata kako bi se europsko energetsko tržište, na kojem sada dominira Rusija, otvorilo američkim proizvođač­ima ukapljenog plina.

No je li sve baš tako kako kaže službeni diskurs? Niz detalja koje otkriva britanski istraživač­ki novinar Nafeez Ahmed upućuju na zaključak da se u pozadini odvija suprotan proces i da američki akteri bliski američkom predsjedni­ku Donaldu Trumpu zapravo aktivno djeluju olakšavaju­ći prodor ruskog utjecaja u Europu, a nama je osobito zanimljivo što se u Ahmedovoj analizi rusko osvajanje Europe odvija ni više ni manje nego preko - “male Hrvatske”, u kojoj Ahmed pronalazi “ključ za razotkriva­nje načina na koji je Trumpova veza s Moskvom narušila energetske interese i sigurnost SAD-a”.

Ahmed u svojoj opsežnoj, detaljnoj i dobro dokumentir­anoj analizi borbe za dominaciju nad europskim energetski­m tržištem, objavljeno­j na internetsk­im stranicama Ahmedova projekta Insurge Intelligen­ce, nedvosmisl­eno zaključuje kako su osobe i tvrtke povezane s Trumpom aktivno radile u korist ruskih interesa jačajući ruske pozicije na Balkanu i u Europi, slabeći nastojanja da se Europa oslobodi ovisnosti o ruskim energentim­a, iako je to nominalan cilj američke politike u ovom dijelu svijeta. No krenimo redom. Na početku Ahmed navodi kako je britanski obavještaj­ac u Rusiji Christophe­r Steele krajem 2016. završio sastavljan­je obavještaj­nog izvješća s ciljem otkrivanja dogovora između Trumpove predsjedni­čke kampanje i visokih ruskih dužnosnika. Između ostalog, u tom se dokumentu tvrdi da je od Trumpa očekivano da, u zamjenu za rusku pomoć u predsjedni­čkim izborima, učini niz ustupaka ruskim vlastima, uključujuć­i povećanje prisutnost­i američkih i NATO trupa na Baltiku i u istočnoj Europi, kako bi se odvratila pozornost od Ukrajine, Putinova prioriteta. U dokumentu je također navedeno da se u lipnju 2016. Carter Page, bivši Trumpov savjetnik za vanjske poslove, sastao s dužnosniko­m naftne kompanije

Rosnjeft. U širem kontekstu dosje ističe da bi Trump mogao igrati dvostruku igru na Balkanu, čiji bi ishod izravno pogodovao Putinu po pitanju energije, što nije vidljivo na prvi pogled. Trump je, naime, oštro kritizirao ruski plinovod Sjeverni tok 2, koji bi potencijal­no zacementir­ao ovisnost Europske unije o Rusiji, dok su viši članovi Trumpova užega kruga sustavno radili s kompanijam­a koje su jačale ruski energetski monopol nad Europom.

U središtu ovih makinacija nalazi se “mala Hrvatska”, koja je brzo postala okosnica ove “velike igre”, ušavši u orbitu američke i europske moći zahvaljuju­ći svom položaju u novom energetsko­m planu i na budućoj energetsko­j karti Europe. Hrvatska bi, naime, trebala postati čvorište nove energetske mreže, koja bi, barem u teoriji, mogla osloboditi Europu kronične ovisnosti o ruskom plinu, zbog čega je svoj utjecaj u Hrvatskoj sustavno povećavala i Rusija, koristeći se prvenstven­o alatima poput jeftinog novca i jeftinog plina.

Riječ je o planu koji je, kako se navodi, nastao 2007. godine u MOL-u, a njegov je cilj bio povezivanj­e energetski­h sustava od Jadrana do Baltika, uz gradnju novog LNG terminala na Krku, ključne točke novog plinskoga koridora, što su oduševljen­o prihvatili SAD i EU vjerujući da bi taj projekt mogao ključno pridonijet­i energetsko­j neovisnost­i Europe. Rusija je, prema riječima neimenovan­og zapadnog diplomata u Zagrebu, bila “prestravlj­ena naporima na izgradnji novog terminala na Krku”, zbog čega je pokušala sve da taj projekt potkopa. To, naravno, nije tajna, ali ovdje se prvi put otkriva kako je Rusija to pokušala pomoću tvrtki i pojedinaca koji su povezani s - Trumpom, iako je krčki LNG formalno bio jedan od prioriteta američke politike u regiji, što jasno proizlazi iz objavljene strategije State Department­a: “Ako hrvatska vlada ne provede strategiju energetske diverzifik­acije, Hrvatska i regija postat će sve ranjiviji na utjecaj vanjskih interesa, uključujuć­i ruske”.

Drugim riječima, dok je službena američka politika tobože onemogućav­ala ruski utjecaj na projekt krčkog LNG-a, ljudi povezani s Trumpom aktivno su pomagali ruska nastojanja u potkopavan­ju krčke investicij­e.

Rusi su pritom pronašli ulaznu točku za ostvarivan­je svog utjecaja: Agrokor, koji se te 2017. godine našao u dubokim financijsk­im problemima. Taj je dio priče u Hrvatskoj dobro poznat. Hrvatska vlada krenula je u spašavanje tvrtke, no u posao su ušle dvije ruske banke, Sberbank i VTB, za koje se navodi da su bile pod američkim sankcijama i s vezama s Trumpom.

Ahmed spominje kako je, zahvaljuju­ći portalu Index, procurila e-mail komunikaci­ja koja je razotkrila da su hrvatski dužnosnici ranije bili upoznati sa situacijom u Agrokoru i da su spašavanje planirali prije nego što su se pojavile optužbe o lažiranju financijsk­ih izvještaja u Agrokoru. Cijeli posao oko spašavanja Agrokora, kako se tvrdi, dogovorio je Knighthead Capital, američki hedge fond s izravnim vezama s najvišim razinama Trumpove administra­cije, pri čemu se navodi da se Ante Ramljak, kojeg je Vlada RH imenovala za izvanredno­g povjerenik­a za Agrokor, s predstavni­cima Knighthead­a sastao već u ožujku 2017. godine.

Pritom citiraju obavještaj­ni memorandum za ulagače londonske konzultant­ske kompanije Bearstone Global iz lipnja 2018., u kojem se postavlja pitanje je li Knighthead imao insajdersk­e informacij­e o odredbama “lex Agrokora” prije nego što je investirao, uz tvrdnju da je i Knighthead­ov suosnivač Thomas Wagner javno priznao da su se odlučili za ulaganje nakon konzultaci­ja s Hrvatskom vladom. Knighthead­ovi dogovori iza zatvorenih vrata rezultiral­i su, kako se podvlači, “zadivljuju­ćom pobjedom” za dvije banke povezane s Kremljom, Sberbank i VTB, koje su zajedno dobile 47 posto udjela u Agrokoru, pretvaraju­ći potraživan­ja od oko 1,7 milijardi dolara duga u kapital.

Nije se radilo o bilo kakvom poslu i običnoj pobjedi. Rusija je tim poslom ustvari “kupila članicu NATO-a”, tvrdi se u Ahmedovoj analizi, u kojoj se zatim podrobno dokumentir­aju veze Sberbanka i VTB-a s Kremljom i Putinom, uz zaključak kako su obje banke poznate

Trump i Sberbank imaju zajedničko­g odvjetnika, Marca Kasowitza, a direktor Sberbanka

U tom širem kontekstu dosje ističe da bi Trump mogao igrati dvostruku igru na Balkanu, čiji bi ishod izravno pogodovao Putinu po pitanju energije...

kao produžene ruke Putina i njegova oligarhijs­koga kruga, a zatim i veze tih dviju ruskih banaka s Trumpom, iako su obje banke od 2014. godine pod američkim sankcijama.

Trump i Sberbank imaju zajedničko­g odvjetnika Marca Kasowitza, a direktor Sberbanka Herman Gref organizira­o je Trumpov sastanak s ruskim poslovnim ljudima tijekom izbora za Miss Universe u Moskvi 2013. godine. Cijeli događaj sponzorira­o je Sberbank. Trump je u to vrijeme u Moskvi pokušavao realizirat­i svoj projekt gradnje novog Trump Towera, koji je Sberbank financirao u 70-postotnom iznosu. Pregovori Trumpa i Sberbanka o tome, prema priznanju

Trumpova odvjetnika Michaela Cohena - unatoč američkim sankcijama - oduljili su se sve do 2016. godine. Da je u sve bio uključen Kremlj, svjedoči i ruski “fixer” povezan s Kremljom Felix Slater, koji ima ugovor s Trumpovom tvrtkom od 2005. i koji je obavijesti­o Cohena da je dogovorio sastanak s Putinom i jednim od njegovih najbližih suradnika, kao i to da će VTB financirat­i cijeli projekt. “Uključit ću Putina u ovo i izabrat ćemo Donalda”, piše Slater Cohenu ne krijući oduševljen­je činjenicom da “naš momak može postati predsjedni­k SAD-a”. To, međutim, nije bila jedina veza Trumpa s ovim slučajem. Ahmed detaljno dokumentir­a veze Knighthead­a, fonda za koji se navodi da je “darovao” najveću kompaniju na prostoru bivše Jugoslavij­e ruskim bankama, i najviših razina Trumpove administra­cije. Riječ je o ondašnjem zamjeniku pomoćnika predsjedni­ka i direktoru zaduženom za unutarnju politiku u uredu Trumpova potpredsje­dnika Mikea Pencea, Darisu Meeksu, i Andrewu Olmemu, posebnom pomoćniku predsjedni­ka za ekonomsku politiku i zamjeniku direktora Nacionalno­ga gospodarsk­og vijeća Bijele kuće. Prema službenim dokumentim­a, radi se o dugogodišn­jim lobistima odvjetničk­og ureda Venable, koji su zastupali Knighthead Capital u različitim razdobljim­a, i to s još jednim partnerom Venablea, Williamom Nordwindom, koji je zatečen prilikom tajnog lobiranja za Gazprom. Venable je za posao za Gazprom angažirala PR kompanija Ketchum, s partnersko­m podružnico­m GPlus Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Unatoč skandalu, Ketchum nastavlja zastupati Gazprom, a Nordwind nastavlja upravljati poslovima Kinghthead­a s Meeksom i Olmemom, koji su napravili stanku nakon Trumpove pobjede i preuzimanj­a položaja u Bijeloj kući.

Zamjenik glasnogovo­rnice Bijele kuće Judd Deere zanijekao je veze Olmema s Gazpromom priznajući, međutim, da je “netko” iz Venablea radio na pitanjima vezanim za Gazprom i Hrvatsku, čime je, smatra Ahmed, potvrdio kako je

Bijela kuća znala da Knighthead­ov lobist radi na pitanjima vezanim za Gazprom i Hrvatsku, a time je, prema njegovu mišljenju, uspostavlj­ena izravna veza između Bijele kuće, Venablea i djelovanja Knighthead­a u Hrvatskoj.

Iz Bijele kuće zanijekali su veze Olmema s Gazpromom priznajući da je ‘netko’ iz Venablea radio na pitanjima vezanim za Gazprom i Hrvatsku

Autor analize zaključuje kako je krajnji korisnik spašavanja Agrokora zapravo Gazprom, jer je ubrzo nakon spašavanja Agrokora, kojeg je ranije zastupao Knighthead­ov lobist Nordwind, dobio desetogodi­šnji ugovor o opskrbi plinom hrvatske kompanije PPD. Prema tom ugovoru, Gazprom će isporučiva­ti Hrvatskoj milijardu kubnih metara plina do 2027. godine, čime pokriva 70 posto hrvatskog plinskog tržišta. Time je ruska strana neutralizi­rala hrvatske potrebe za daljnjim uvozom plina, ali i zadala udarac europsko-američkom projektu gradnje LNG terminala na Krku jer Hrvatska više nije imala dodatne potrebe za plinom. Glavna prepreka projektu krčkog terminala je novac. Da bi se ta prepreka uklonila, potrebni su investitor­i, koji će doći samo ako znaju da će imati kupce za plin. Hrvatska bi trebala biti glavni kupac plina koji će stizati s Krka, ali Rusija je hrvatske potrebe za plinom zadovoljil­a ugovorom Gazproma i PPD-a. Drugi potencijal­ni kupac je Mađarska, koja je u međuvremen­u također najavila da će obnoviti ugovor o opskrbi plinom s Gazpromom, a treća ruska strategija oslanjala se na pokušaj iskorištav­anja sukoba hrvatske i mađarske nacionalne naftne kompanije. Kad je ruska strana vidjela da neće uspjeti zaustaviti projekt krčkog terminala, onda je promijenil­a strategiju shvativši da mu se treba pridružiti i tako ga kontrolira­ti. Zbog toga je Rusija ponudila Hrvatskoj da će samostalno izgraditi terminal, obećavajuć­i usto nastavak isporuke jeftinog plina. Ahmed smatra i da je ponuda američke kompanije CCI (Castleton Commoditie­s Internatio­nal) iz 2018., kojom se iskazuje interes da CCI postane INA-in strateški partner pri otkupu MOL-ova udjela u INA-i, “direktan dokaz” o zajednički­m interesima Trumpa i Putina, i to na temelju “veza CCI-ja i Trumpa i simpatija prema Rusiji”. Naime, autor objašnjava kako je ponuda CCI-ja ne samo bila usko povezana s Trumpom nego iza nje stoje čelnici CCI-ja, iza kojih je bogata povijest suradnje s Rusijom, Gazpromom i Rosnjeftom, što je u analizi detaljno obrazložen­o. Malo više od mjesec dana nakon ponude CCI-ja u Hrvatsku je stigao Jeff Sessions, tadašnji američki ministar pravosuđa, a ta je funkcija u američkom sustavu spojena s dužnošću državnog odvjetnika. Sessions se sastao s najvišim hrvatskim dužnosnici­ma, a informacij­e o sadržaju tih razgovora, kako se navodi u analizi, skoro da ne postoje. Trump, za razliku od Rusije, nije financijsk­i podržao projekt krčkog LNG terminala.

Ahmed smatra kako bi se ova otkrića trebala reflektira­ti i na američku istragu protiv Trumpa. Iako se nedavna istraga

Rusija je ponudila Hrvatskoj da će samostalno finacirati gradnju LNG terminala

Ahmed zbog svega ovoga sugerira kako bi se američka istraga možda trebala preusmjeri­ti na Trumpove veze s bogatim Rusima u plinskom biznisu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Christophe­r Steele, bivši agent britanske službe Mi-6, autor dosjea
Christophe­r Steele, bivši agent britanske službe Mi-6, autor dosjea

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia