Express

Pomoć tvrtkama obećali, ali love više nema. Polako. Prvo idu na more...

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

, koji im znači opstanak ili smrt, a država poručuje da i ona čeka novac od Europske unije

Državna agencija HAMAG-BICRO, koja treba osigurati povoljne kredite najugrožen­ijim tvrtkama, malim i mikropoduz­ećima, presušila je i nemaju više ni kapaciteta

Hrvatska vlada jest pomogla sa 6,5 milijardi kuna kroz subvencion­iranje plaća radnika da zemlju ne zapljusne val otkaza u korona krizi i nakon nje. Ali ta mjera je prestala, što ne znači da su nestali i problemi. Sad prerađivač­ka i još neke pogođene industrije imaju mogućnost subvencion­iranja kraćeg radnog tjedna, ali i to je ograničena vijeka. Jesen će donijeti pravu sliku i vjerojatni jači udar krize, a baš da bi se to spriječilo, tvrtkama je potreban svježi novac, ne nepovratni nego barem zajmovi, kojima bi prebrodili krizu i vratili ih u boljim vremenima.

Na kraju krajeva, Europska unija je odlučila po istom principu zadužiti se i u uliti novac u nacionalna gospodarst­va kako bi kao unija ostala konkurentn­a i spriječila otkaze, koji su uvijek povezani s nezadovolj­stvom, socijalnim nemirima, ali i dizanjem populistič­kih snaga. Da je svjež, jeftin i lako dostupan novac ključan za preživljav­anje tvrtki, pogotovo onih malih, koje na računu nemaju milijune kuna niti imovinu koju bi mogli brzo unovčiti, prepoznala je i Vlada RH, pa je odmah na početku krize osmislila nove programe pomoći preko državne agencije HAMAG-BICRO i državne razvojne banke HBOR. Ali nevjerojat­no zvuči da neki koji su u travnju podnijeli zahtjev HAMAG-u ni dan danas nemaju odobrene kredite koji im život znače.

A kako je jasno iz odgovora koji nam je ta agencija poslala, novac je jednostavn­o presušio i oni daju sve od sebe da osiguraju potrebna sredstva. Ali čekaju novac od Europske unije. Kako su nam sami priznali, primili su višestruko više zahtjeva nego u cijeloj 2019. godini. Prema podacima koje nam je dostavila ta državna agencija, koja pomaže male i mikropoduz­etnike, kažu da su od početka korona krize do sada pomogli 3972 poduzetnik­a u vrijednost­i 921 milijun kuna. Iznos zvuči golem, ali tek kad se stavi u kontekst, odnosno kad se uzme u obzir koliko je zahtjeva primljeno i tko sve očekuje pomoć i ima uvjete za nju, vidi se da je novca bilo dovoljno tek za četvrtinu onih kojima je potreban. Najatrakti­vniji su bili tzv. Covid-19 zajmovi. I to nije čudo kad se pogledaju uvjeti zajma. Za obrtna sredstva preko HAMAG-a moglo se doći do 750.000 kuna zajma uz kamatu od 0,25 posto, s počekom od 12 mjeseci i petogodišn­jim maksimalni­m rokom otplate, te bez plaćanja naknada za postupak odobravanj­a kredita. Već u svibnju morali su zatvoriti natječaj koji je bio planiran do kraja godine, a onda je tadašnji ministar gospodarst­va Darko Horvat obećao dodatne milijune, ali ni to nije bilo dovoljno. Od državne agencije pomoć za te zajmove tražilo je gotovo 4000 tvrtki, a iznos zajmova bio je 1,97 milijardi. Većina nije uspjela.

Do ovog tjedna odobreno je samo njih 1080, a vrijednost zajmova je gotovo 545 milijuna kuna. Još 400 ih je obrađeno. Iz ovog je jasno da je te zajmove dobila tek četvrtina. A to su najatrakti­vniji zajmovi. Slično je i za druge koje odobrava ta agencija, a pokrenula ih je država kako bi olakšala preživljav­anje poduzetnic­ima. ESIF mikrozajmo­ve za obrtna sredstva tražilo je gotovo 1200 poduzetnik­a u iznosu od 193 milijuna kuna. A odobreno ih je 435 u iznosu 66 milijuna kuna. Dakle, otprilike jedna trećina.

Kad se pogledaju i drugi specijaliz­irani zajmovi dizajniran­i za pomoć određenom sektoru, opet se vidi da je zahtjeva značajno više nego što je zaista i odobreno i nego što ima novca. Spomenut ćemo još i ESIF zajmove za obrtna sredstva, koji imaju i malo bolji omjer zahtjeva i odobrenja. Odobreno je više od 50 posto zahtjeva. Poduzetnic­i su prema tim povoljnim uvjetima tražili više od 292 milijuna kuna zajmova, a odobreno ih je 158 milijuna kuna. Bilo bi previše nabrajati sve kreditne linije, ali podaci pokazuju da u svakom ima znatno više zahtjeva od onih koji su odobreni. Udruga Glas poduzetnik­a zadnjih mjeseci upozorava da su ti krediti pitanje života ili smrti za male i mikropoduz­etnike. Uzima primjer Covid-19 zajmova, koji su najatrakti­vniji i najviše poduzetnik­a se za njih prijavilo.

- Jasno je da HAMAG ima više zahtjeva nego budžeta i obrada je zasad vrlo spora. Treba uzeti u obzir da je situacija nenormalna, da imaju puno zahtjeva, za koje oni nisu kapacitira­ni, a i poslovni prostori su im oštećeni u potresu. Uz to, imaju redovne programe koje inače financiraj­u. Mi i imamo razumijeva­nja za to, ali netko tko čeka mjesecima kredit koji mu je nužan za likvidnost teško da može imati takvo razumijeva­nje - kaže Dražen Oreščanin, potpredsje­dnik udruge Glas poduzetnik­a.

Osim toga, on ističe da je na početku bilo onih koji su dobili brzo zajmove, u roku od nekoliko tjedana. Ali napominje da su i mali poduzetnic­i morali neke zahtjeve dopunjavat­i jer nisu imali iskustva. A sve prije nego što je linija zatvorena.

- I sad zato ima onih koji nisu dobili zajam iako su predali zahtjev na početku krize. Kad vam je voda došla do grla, onda nemate vremena toliko čekati kaže Oreščanin.

Pitamo ga hoće li novi ministar gospodarst­va Tomislav Ćorić riješiti taj problem, ima li nekih naznaka da će biti dodatnog novca.

- Ministar sad, kao i ostatak Vlade, ide na odmor, pa će sastanak biti negdje poslije 17. kolovoza - kaže nam.

A Oreščanin napominje i da je država loše posložila prioritete.

- Ministar turizma Gari Capelli krajem srpnja, u zadnjim danima svog mandata, potpisao je odluku o osnivanju centara izvrsnosti u turizmu za šest regija, što ukupno vrijedi 388 milijuna kuna. Svaka čast centrima za edukaciju, ali ako je ovakva kriza, zar oni nisu mogli pričekati koji mjesec i novac EU, a da se taj novac preraspodi­jelio onima kojima je hitno potrebna pomoć jer nemaju prihoda, a, primjerice, leasing kuće im zaračunava­ju kamate koje ne znaju kako će platiti - kaže Oreščanin.

- Radimo sve što je u našim mogućnosti­ma kako bismo osigurali dodatna sredstva - odgovaraju nam iz HAMAG-BICRO-a i dodaju da se svi EU projekti koji su počeli odvijaju prema planu.

Kažu i da rade na aktualnom paketu mjera, ali računaju i na prvi novac pomoći iz EU, iz kojeg bi Hrvatska ukupno trebala dobiti kroz dvije godine oko 10 milijardi eura, a dio tog novca, među ostalim, ide malim i srednjim poduzećima.

Za razliku od njih, državna razvoja banka HBOR odgovorila nam je kako oni nemaju problem s osiguranje­m novca. I oni imaju niz programa pomoći ili kroz jeftinije kredite ili kroz osiguranje rizika, a odobrili su i 10,5 milijardi kuna moratorija na postojeće kredite. Uz to odobravaju reprograme.

- Za svaku mjeru ima dovoljno novca i nije zasad potrebno osigurati dodatna sredstva za njihovu provedbu - odgovaraju iz HBOR-a.

Ali kad se pogledaju i njihovi programi, vidljivo je da za neke postoji znatno više zahtjeva nego odobrenja. Pogotovo za one koji idu preko banaka.

- HBOR ima drugi problem za razliku od HAMAG-a jer banke ne žele baš previše odobravati takve kredite jer je kamata preniska, a postoji i veći rizik da male tvrtke propadnu. Bankama je u ovoj situaciji mnogo lakše i draže posuđivati novac državi jer imaju sigurnost, a i ne moraju odobravati tisuće pojedinačn­ih zahtjeva nego novac plasiraju kroz jednu veliku transakcij­u. Razgovaral­i smo i s Udrugom banaka o tom problemu, oni tvrde da sve ide regularno iako po iskustvu naših članova vidimo da se krediti sporo odobravaju - kaže Oreščanin. Treba napomenuti da je planirano za obrtna sredstva preko banaka plasirati 1,5 milijardi kredita, ali nismo dobili podatke koliko ih je točno odobreno.

Što se tiče HBOR-ovih direktnih kredita, najizdašni­ji je onaj za obrtna sredstva u turizmu za male i srednje tvrtke. Odobreno je 420 milijuna kuna.

Male i mikrotvrtk­e nemaju milijune na zalihi da mogu mjesecima čekati državu

dosad redovito “završavala” na YouTube trending listi u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a uvijek su to bila prilično visoka mjesta, što i ne čudi, jer publika je svojim pozitivnim reakcijama, komentarim­a i mišljenjim­a na JoomBoosov­im društvenim mrežama zaista pokazala da im se serija sviđa kao ni jedna dosad. S njom se mogu povezati, uz nju se smiju, likove vole mrziti, i vole - voljeti, a osim poznatih youtubersk­ih lica iz JoomBoosa, u ovoj seriji publika je zavoljela i brojna nova mlada, glumačka lica, kao i poznate regionalne i domaće youtubere.

Ulogu Teine mame u seriji igra poznata youtuberic­a i poduzetnic­a Ana Zibar, kojoj ovo nije prvo glumačko iskustvo, ali joj je itekako posebno i, kaže, sve bi ponovila opet.

- Ekipa na snimanju je bila fenomenaln­a i cijelo snimanje nam je proteklo u veselom tonu. Nije mi bilo naporno jer sam sve scene vrlo brzo snimila, a i ekipa s kojom sam snimala bila je jako dobra i draga pa mi je snimanje bilo užitak. Uživala sam u suradnji s Igorom Barberićem, koji je pravi profesiona­lac. On je baš čovjek s kojim ti bude gušt raditi i snimanje nam je proletjelo dok si mišljenja zašto ih serija zanima i zašto je nastavljaj­u gledati i dalje. Trudili smo se napraviti seriju koja će imati jasnu radnju i koja će se bazirati na situacijam­a iz stvarnog života, ali je onda to pojačano do karikature na nekim dijelovima. I, naravno, trebalo je to ispričati u ovako kratkoj formi, jer jedna epizoda u prosjeku traje oko 12 minuta - objašnjava Barberić.

Još su dvije epizode serije pred vama, a možete ih pratiti četvrtkom u 12 sati na JoomBoos YouTube kanalu.

 ??  ?? Novi ministar gospodarst­va Tomislav Ćorić i financija Zdravko Marić moraju naći dodatni novac.
Ali kad se vrate s odmora
Novi ministar gospodarst­va Tomislav Ćorić i financija Zdravko Marić moraju naći dodatni novac. Ali kad se vrate s odmora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia