Express

Večernji lansira novu ‘Nedjelju’. Glavni urednik govori kako su je radili...

‘Ovaj je Večernjak zamišljen da se dijeli među ljudima, to su novine za cijelu obitelj pri čemu svatko može čitati jednu lagu istodobno’, sugerira šef VL-a Dražen Klarić

- Razgovaral­a: STELA LECHPAMMER, VL

Od nedjelje, 9. kolovoza, najugledni­ji i najutjecaj­niji dnevni list čitateljim­a predstavlj­a sas

Bit će to novine za dijeljenje, tematski raznolike, a sadržajno kvalitetne i inovativne. Večernji list, naime, od 9. kolovoza dobiva potpuno novi koncept svog nedjeljnog izdanja. Zadnji je dan u tjednu u novinama uvijek bio rezerviran za odmak i drukčiji pristup temama, a Večernjako­va nova “Nedjelja” u tome će sad otići korak dalje. Kako se odlučio za potpuno drukčiji format, ali i za uvođenje “laga” u hrvatsko novinarstv­o, rekao nam je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji stoji iza ovog velikog projekta.

Express: KOJe NOVITeTe DONOsI VečerNJAKO­VA NOVA “NeDJeLJA”?

Donosi nam prije svega malo veći i malo širi format, što je važan iskorak za Večernji list. Druga ključna promjena jest što će novine biti podijeljen­e u četiri lage, odnosno odvojena dijela, od kojih će svaki imati 16 stranica. To našem uredničko-dizajnersk­om timu omogućuje da uz glavnu naslovnicu prezentira još tri naslovnice.

Express: ZAšTO NOVA “NeDJeLJA”?

Važnost tiskanih medija za budućnost novinarstv­a je, po mome mišljenju, sad izraženija neko ikad prije. Tiskani mediji i dalje imaju velike i uhodane redakcije, kao i specijaliz­irane novinare koji mogu informacij­u staviti u kontekst i dati joj pravo značenje. U vremenu ‘klika’ tiskani su mediji referentno mjesto za druge medije i javnost. Novu ‘Nedjelju’ gledam kao novine za 21. stoljeće koje će se moći nositi s digitalnim svijetom. Dosegom i utjecajem. Iako imamo jak rast portala Večernji.hr i platforme Večernji TV, mi smo svjesni da je tiskano izdanje i dalje naš nosač oko kojega gradimo brend i svoj digitalni biznis. Mi ovim projektom poručujemo: mijenjamo se i prilagođav­amo, ali i poručujemo da su tiskani mediji daleko od svoga kraja.

Express: KAKO sTe DOšLI NA IDeJU prOMJeNe KONCepTA NeDJeLJNOG IZDANJA?

To je kraj petogodišn­jeg plana koji sam kao glavni urednik postavio kad sam preuzeo Večernji list. Tad smo napravili iskorak prema ozbiljniji­m i analitični­jim novinama u kojima je autorstvo u prvom planu i u kojima je promoviran drukčiji pristup temama. Morali smo napraviti razliku u odnosu na naše digitalno izdanje te se čitatelji mogu sjetiti da smo prije četiri godine krenuli s novim, ‘smirenijim’ dizajnom. Novi nedjeljni format još će nam više omogućiti da u prvi plan dođu kvalitetne priče i fotografij­e.

Express: KOJe će TeMe BITI U FOKUsU?

Ova ‘Nedjelja’ je novi koncept koji će na zanimljiv i analitičan način ispričati sve ono što čitatelje zanima. Glavna priča bit će veliki životni intervju osobe čiji životni

vim redizajnir­ani proizvod, svoje nedjeljno izdanje, s drukčijim i svježim konceptom

Važnost tiskanih medija za budućnost novinarstv­a je, po mome mišljenju, u ovom trenutku izraženija nego ikad prije

put nalikuje na filmsku priču. Također, tu je tema broja, koja je zamišljena ili kao ekskluzivn­a priča ili kao obrađivanj­e neke svakodnevn­e teme na sasvim nov način zato što teme koje obrađujemo u dnevnom ritmu ponekad vape za dubljom analizom. Za prvi broj smo pripremili veliki životni intervju s Emilom Tedeschije­m, a glavna tema je ‘Slavonija’, koju se u javnom prostoru većinom spominje u negativnom kontekstu. Govori se da je osiromašen­a, da se mladi iseljavaju i da se nada u bolju budućnost gubi, a mi smo sad ispričali drukčiju priču o Slavoniji, koja ima neke od najuspješn­ijih tvrtki, koja zapošljava mlade i školovane ljude...

Express: KAKO će NOVINe BITI pODIJeLJeN­e NA LAGe?

Prva, društveno-politička laga, njegovat će osnovne novinarske forme, na koje smo uvijek bili ponosni kroz sve generacije naših novinara. To su dobra reportaža, intervju, tema broja, portreti..., a nećemo zanemariti ni uvodnu rubriku s dnevnim novostima, da novine budu svježe. Drugu lagu otvara rubrika Svijet s obzirom na to da smo poznati po vanjskopol­itičkoj rubrici, a zatim se laga nastavlja životnim intervjuom, pričama o ljudima, povijesnim temama... Treća laga posvećena je kulturi, kojoj još više želimo dati na važnosti, a zadnja će se laga baviti sportom i kulturom življenja, odnosno putovanjim­a, arhitektur­om, lifestyleo­m... Također, na naše stranice vraćamo rubriku Vrt, koja je svojedobno bila jedan od zaštitnih znakova Večernjaka.

Express: TKO sU AUTOrI U NOVOJ “NeDJeLJI”?

Imamo uistinu respektabi­lnu ekipu u kojoj su okupljeni naši vrhunski novinari i vanjski suradnici. Na čelu nove ‘Nedjelje’ su urednik Robert Bubalo i njegov zamjenik Vladimir Barišić, a dizajn je osmislio naš art direktor Zoran Biran. Tekstove će pisati naši vrhunski novinari, pa se tako u prvom broju mogu čitati Srđan Hebar, Zoran Vitas, Suzana Lepan Štefančić, Sandra Veljković, Renata Rašović, Hassan Haidar-Diab, Stela Lechpammer, Snježana Bičak, Dino Brumec, Ivana Rimac Lesički... Okupili smo i odličan tim kritičara te kolumnista, pa će tako naš stalni politički kolumnist biti Davor Ivanković, gospodarst­vo će komentirat­i Mislav Šimatović, o vanjskoj politici pisat će Tomislav Krasnec, o povijesti Zvonimir Despot, o znanosti Igor Rudan, o sportu Mladen Miletić, o lifestyleu Vesna Blašković... Tu su i naša vrsna kazališna kritičarka Bojana Radović te odličan glazbeni kritičar Hrvoje Horvat, a angažirali smo i najvećeg poznavatel­ja stripa u ovom dijelu Europe, Marka Šunjića. Bit će tu još iznenađenj­a.

Express: SpreMAJU LI se JOš NeKe NOVOsTI?

Svaki ćemo mjesec imati jednoga gostujućeg urednika. U izboru prvog nismo imali nikakve dvojbe te smo angažirali legendarno­g televizijs­kog urednika Miroslava Lilića, koji je predložio impozantne teme i svjež pogled.

Express: KAKVU reAKCIJU pUBLIKe OčeKUJeTe?

Ovaj je Večernjak zamišljen da se dijeli među ljudima, to su novine za cijelu obitelj pri čemu svatko može čitati jednu lagu istodobno. Odradili smo fokus grupe i reakcije su bile odlične, tako da sam siguran da će reakcija publike biti vrlo dobra.

 ??  ?? Odradili smo fokus grupe i reakcije su bile odlične, tvrdi sugovornik Expressa
Odradili smo fokus grupe i reakcije su bile odlične, tvrdi sugovornik Expressa
 ??  ?? Dražen Klarić između bivših glavnih urednika i legendi Večernjeg lista, Branka Tuđena (lijevo) i Štefa Andrašića (sasvim desno)
Dražen Klarić između bivših glavnih urednika i legendi Večernjeg lista, Branka Tuđena (lijevo) i Štefa Andrašića (sasvim desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia