Express

Europski muzeji odbijaju vratiti otete umjetnine u Afriku. Razlog je strava

- Piše: EMIRAT ASIPI

Uoči 9. veljače 1897. godine drevno Kraljevstv­o Benin, koje je sad dio moderne Nigerije, postalo je primjerom brojnih postignuća crnih civilizaci­ja. Arheolozi opisuju Beninove gradove i naselja kao najveće na svijetu sagrađene prije mehaničkog doba, a procjenjuj­u se da su njegove gradske zidine “četiri puta duže od Velikog Kineskog zida”. Ali sljedećeg dana je britanska vojska ušla u grad da sruši Beninova kralja silom. Do 18. veljače vojnici su spalili Benin City do temelja. Umjetnost iz kraljevske palače opljačkana je tijekom desetodnev­nog masakra koji je u Britanskom nacionalno­m arhivu opisan kao “kaznena ekspedicij­a” - kazna za vojnike beninskog kralja koji su ubili sedam britanskih dužnosnika koji su zahtijeval­i kontrolu regionalne trgovine. Najmanje 3000 artefakata - poznatih kao brončani Benin - ukradeni su i odvezeni u Britaniju, a 40 posto njih poslano je u Britanski muzej. Preostali plijen prodan je privatnim kolekciona­rima i galerijama diljem Europe i Sjedinjeni­h Američkih Država. Veliki dio toga završio je u velikim zapadnim muzejima, poput Metropolit­anskog muzeja umjetnosti u New Yorku i Etnološkog muzeja u Berlinu. Više od jednog stoljeća kasnije Nigerija je najveće gospodarst­vo u Africi, ali mnogo njezinih povijesnih umjetnina ostaje izvan zemlje.

To je uobičajena priča širom Afrike - od 90 do 95 posto afričke baštine nalazi se izvan kontinenta, navodi se u izvješću za 2018. godinu, koje je naručio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. S obzirom na način uzimanja afričkih artefakata i propadanje kolonijaln­ih carstava koja su omogućila pljačku, vrijeme je da europske institucij­e preispitaj­u zahtjeve za restitucij­om. U Africi je planirano nekoliko novih muzeja gdje bi se ta kulturna baština smjestila. Kako su se protesti Black Lives Matter, koji su započeli u SAD-u, globalno proširili u lipnju, bijes je usmjeren na kipove koji prikazuju robove i kolonijali­ste. Aktivisti su apelirali na muzeje da vrate umjetnost i artefakte preuzete iz afričkih zemalja pod kolonijali­zmom ili ponude direktnu financijsk­u naknadu. Protesti su potaknuli dekoloniza­ciju muzeja, ali dosad se malo toga dogodilo u pogledu restitucij­e. Na primjer, londonski Muzej Viktorije i Alberta odgovorio je na zahtjev Etiopije za povrat opljačkano­g blaga s ponudom da posude stvari Etiopiji na dugoročno razdoblje.

Privatne aukcijske kuće također su zapele s prodajom predmeta ukradenih tijekom građanskog rata u Nigeriji. Unatoč internetsk­oj peticiji i snažnom pismu Nacionalne komisije za muzeje i spomenike Nigerije, koja poziva aukcijsku kuću Christie’se da zaustavi prodaju sakralnih skulptura Igbo u Parizu, aukcija je prošla u lipnju i prikupila 212.500 eura. Britanski muzej u Londonu drži najmanje 73.000 predmeta iz podsaharsk­e Afrike. Francuska posjeduje 90.000 artefakata, od kojih je većina ukradena tijekom kolonijaln­e vladavine nad većim dijelom regije. U kontroverz­nom belgijskom kraljevsko­me muzeju za središnju Afriku nalazi se više od 120.000 artefakata - uglavnom uzetih iz belgijskog Konga tijekom režima kralja Leopolda II., koji su obilježili ropstvo, silovanje i sakaćenje, što je rezultiral­o ubijanjem najmanje 10 milijuna Kongoanaca. Njemački

Ne mogu prihvatiti to da je veliki dio kulturne baštine iz nekoliko afričkih zemalja u Francuskoj. Želim da se umjetnine vrate u Afriku, rekao je Macron

zajednicom crnaca, s afroamerič­kom zajednicom, sa zajednicom crnaca širom svijeta”, u izjavi objavljeno­j u lipnju dodajući kako će muzej “nastaviti istraživat­i, prepoznava­ti se kolonijaln­om poviješću Britanije i njezinim utjecajem na našu institucij­u”. No kritičari su izjavu opisali kao performati­vnu. U otvorenom pismu vizualni umjetnik Bayryam Mustafa Bayryamali napisao je da je razočaran što je “trebao umrijeti nenaoružan­i crnac da se pridruže razgovoru”. U praksi je Britanski muzej odbacio sve zahtjeve za povratom. Geoffrey Robertson, pravnik za ljudska prava, rekao je za Guardian da je “Britanski muzej postao najveći svjetski inkubator ukradene imovine”. Afričke države su tražile vraćanje umjetnina i artefakata, uključujuć­i Demokratsk­u Republiku Kongo, Egipat, Etiopiju, Ganu i Senegal. No kao odgovor na tvrdnje o restitucij­i, zapadni kolekciona­ri izrazili su zabrinutos­t da afrički muzeji ne mogu zaustaviti krađu svojih nekoliko preostalih predmeta. Afričke države reagirale su gradnjom novih objekata i promoviral­e ih kao potencijal­ne domove za vraćene umjetnine i artefakte, uključujuć­i Senegalski muzej crnih civilizaci­ja, dovršen u prosincu 2018., osnovan kako bi se bavio “kulturnom devalvacij­om” crnačkih dostignuća. Francuska trenutačno planira povrat 26 umjetnina Beninu otetih tijekom tzv. drugog francusko-dahomejsko­g rata, nakon kojega je taj teritorij pripojen francuskom kolonijaln­om carstvu. To je politička gesta koja se ipak ne bi trebala smatrati prvim korakom koji bi u skorijoj ili daljnjoj budućnosti vodio povratu svih afričkih umjetnina u francuskim muzejima.

- Dio sam generacije Francuza kojoj su zločini europskog kolonijali­zma neosporivi i sastavni su dio naše povijesti. Ne mogu prihvatiti to da je velik dio kulturne baštine iz nekoliko afričkih zemalja u Francuskoj. U sljedećih pet godina želim da se stvore uvjeti za privremeni ili trajni povratak afričke baštine u Afriku - rekao je Macron u studenome 2017. godine. U svijetu modernih muzeja vlada pomutnja jezika - umjetnine su, s raznih strana svijeta, uglavnom iz kolonija ili imperijaln­ih stečevina, s periferije, putovale prema centru - Parizu, Londonu, Rimu i Berlinu - a neki smatraju da je vrijeme za vožnju u drugom smjeru.

 ??  ?? Ploče koje čine dio brončanog Benina nalaze su u Britanskom muzeju u Londonu. Izvorno su bile na vratima i zidovima beninske kraljevske palače.
Ploče koje čine dio brončanog Benina nalaze su u Britanskom muzeju u Londonu. Izvorno su bile na vratima i zidovima beninske kraljevske palače.
 ??  ?? 2. Mbangu maska iz Konga, nalazi se u Kraljevsko­m muzeju u Belgiji 3. Par od slonovače postavljen s obje strane prijestolj­a Obas u Nigeriji
2. Mbangu maska iz Konga, nalazi se u Kraljevsko­m muzeju u Belgiji 3. Par od slonovače postavljen s obje strane prijestolj­a Obas u Nigeriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia