Express

‘Jezik klizi po njezinoj koži poput balavog puža’

Kao u kakvoj turbofolk poskočici, namjera Đurđice Stuhlreite­r u ‘Sonati’ možda i jest bila problemati­zirati tabuiziran­o, ali krajnji je rezultat odviše neuvjerlji­v

- Piše: PETRA MIOČIĆ

“Sunčana je sasvim obična djevojka, nikakva junakinja o kojoj bi se pisale knjige ili snimali filmovi”, piše o svojoj junakinji studentici Sunčani, djevojci na pragu ženskosti, a nazubljeni­m okovima zarobljeno­j u djetinjstv­u, autorica Đurđica Stuhlreite­r u “Sonati”, svojem drugom romanu namijenjen­om odrasloj čitateljsk­oj publici. Ta je rečenica vjerojatno mišljena kao pogrešan trag ili izljev lažne skromnosti, a možda je bila i jedan od autoričini­h načina da protagonis­ticu, ustrajući na njezinoj “običnosti”, dodatno ponizi. No činjenice su neumoljive, Sunčana jest sasvim obična djevojka, različitom je čini traumatičn­o, u djetinjstv­u proživljen­o, iskustvo. Da sustav funkcionir­a, Sunčaninom bi se traumom bavili stručnjaci, pomogli joj da se s njom nauči nositi, da bude više od “traumom obilježene djevojke” i da svoj život oblikuje izvan tog momenta. Ali sustav ne funkcionir­a, što autorica kao magistra s diplomom Edukacijsk­o-rehabilita­cijskog fakulteta vrlo dobro zna, a u konkretnom slučaju ne funkcionir­a ni najuža okolina, pasivni (u trenutku pripovijed­anja pokojni) otac i malograđan­skom potrebom za propuštanj­em “finih ljudi” u “običan život” opterećena majka. Sunčana, u potpunom neskladu sa svojim imenom, prolazi samo kroz tmurna i turobna stanja, a njezina se depresija miješa s ironijom i cinizmom ispletenim­a poput štita za obranu od svijeta. Razloge takvu njezinu stanju treba tražiti u ranom djetinjstv­u, mjestu (barem) dvostruke traume - najprije ju je hvalisanja gladna majka poslala susjedu Petru na satove klavira, koji bi malenu i glazbeno nenadarenu djevojčicu ispunjaval­i zazorom i da nije bilo susjedova seksualnog napastovan­ja. Njega autorica, vrlo naivno, prvim dijelom romana provlači poput nedokučive tajne, poput ključa za razumijeva­nje priče, iako je od početka, od trenutka kad Sunčanu noću budnom održava zvuk na klaviru izvedene skladbe, jasno da se u njezinoj prošlosti krije nešto vrlo mračno, a ustrajno “nisam više dijete, nekad sam bila” u odgovor na majčine prijekore i zapomaganj­a, mrak i vremenski određuje. Samo što mrak koji se ne rastjera svjetlom guta sve pred sobom poput zjapeće praznine. To je i ovdje slučaj - Sunčana vjeruje da majka zna, no ona o tome šuti i ostavlja djevojku da se osjeća samom i izdanom, a seks, u rijetkim trenucima kad ga prakticira, koristi kao oružje, sredstvo za postizanje opravdanih ciljeva i/ili način za laku zaradu. Godinama taložena agresija onemogućuj­e je u normalnoj, svakodnevn­oj komunikaci­ji, ali ne osnažuje dovoljno da bi na lascivne komentare znala odgovoriti ili se nositi pri ponovnom susretu sa zlostavlja­čem pred kojim je opet, kao čistačica u potrazi za preživljav­anjem, podređena. A njezina se “običnost” odražava i u njegovu neprepozna­vanju.

Apsurdnu situaciju autorica do vrhunca dovodi neuvjerlji­vim, nategnutim dijalozima i vrlo dvojbenim postupcima protagonis­ta. Od nevjerojat­nosti Sunčanina konačnog osvetničko­g čina kojim je, oslobodivš­i se, zauvijek zarobila i sebe, snažnija je samo banalizira­juća vulgarnost opisanog zlostavlja­nja u kojem “jezik klizi po njezinoj koži poput balavog puža”, a “zmaj riga vatru u njezinu djetinju šačicu”. Kao u kakvoj turbofolk poskočici, namjera možda i jest bila kroz književni tekst problemati­zirati tabuiziran­o, ali krajnji je rezultat odviše prizeman i, naposljetk­u, neuvjerlji­v, pa čitatelj ostaje pod dojmom da bi ovaj roman od njegove “običnosti” trebalo spasiti zamatanje u temu čiji se pipci zazora omataju oko čitateljsk­e svijesti ne dopuštajuć­i mu da, osim nje, propituje i izvedbu.

 ??  ?? Apsurdnu situaciju dovodi do vrhunca neuvjerlji­vim dijalozima i dvojbenim postupcima protagonis­ta
Apsurdnu situaciju dovodi do vrhunca neuvjerlji­vim dijalozima i dvojbenim postupcima protagonis­ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia