Express

‘Pomirba u regiji da, ali ne može bez BiH’

-

Tri pitanja za islamskog vođu

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein Kavazović pozvao je Hrvatsku i Srbiju da ne ignoriraju važnost i ulogu njegove zemlje i da o njoj vode računa kad provode procese koji bi trebali voditi k pomirbi i trajnoj normalizac­iji odnosa u regiji.

Kako ste primili izjave hrvatskih političara u Kninu?

S radošću pratimo takve inicijativ­e, vjerujući u svjetliju budućnost. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri, na području Balkana sazreli za okretanje nove stranice. Pozdravlja­mo i činjenicu da prvi glasovi pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao najodgovor­nije za sve što se dešavalo devedeseti­h u BiH. Smatrate li da je pomirba napokon moguća?

Pomirba neće biti moguća ako nije iskrena i ako isključuje Bosnu i Hercegovin­u i njene lidere te ako se ne temelji na postulatim­a istine i pravde, odnosno kroz identifici­ranje i imenovanje zla i njegovih počinitelj­a. Bošnjaci su bili ti koji su platili najveću cijenu u ratovima ‘90-ih godina. Ipak sam radostan da dolaze poruke mira. Na koji način bi se BiH trebala uključiti u proces mirenja? Uvjeravamo sve svoje susjede, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže, ali i dalje prošlosti, da bilo kakav dogovor koji je na štetu Bosne i Hercegovin­e ne može nikako proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada. BiH danas ima puno prijatelja diljem svijeta koji neće dopustiti da se mir na Balkanu dovodi u pitanje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia