Express

Mnoge države naručile su brojne doze cjepiva, a stručnjaci skeptični

-

Nakon prvih informacij­a o odobrenom cjepivu protiv korona virusa, Rusija je izvijestil­a i kako će industrijs­ka proizvodnj­a novog cjepiva krenuti u rujnu, prenosi AFP. Isto tako, navode i da je 20 zemalja već naručilo milijardu doza njihovog cjepiva. Ruski je predsjedni­k rekao da je jedna od njegovih kćeri primila cjepivo. Dodao je da je nakon primanja injekcije dobila nešto višu temperatur­u, ali da se sada osjeća bolje. “Znam i to jako dobro, budući da je jedna od mojih kćeri primila cjepivo”, rekao je Putin. “Mislim da je na ovaj način sudjeloval­a u eksperimen­tu. Nakon prve injekcije temperatur­a joj je porasla na 38 stupnjeva Celzija, idući da je bila 37 i nešto. To je to. Temperatur­a joj je porasla i nakon druge injekcije, ali se onda spustila. Sad joj je dobro.” Evening Standard piše da je Ministarst­vo zdravstva Rusije odobrenje za cjepivo dalo je nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima koje je proveo Institut Gamaleja. Ruski su dužnosnici za CNN rekli da će treća faza testiranja početi nakon registraci­je cjepiva. Rusija nije objavila znanstvene podatke o testiranju cjepiva. Associated Press navodi da su ruske vlasti rekle da će medicinski djelatnici, učitelji i druge riskantne skupine prvi dobiti cjepivo. - Više mi se ovo čini kao medijsko politički spin, nego kao konkretna najava

Putin tvrdi da je lijek siguran, a da to dokaže, testirao je i kćer

cjepiva koje je djelotvorn­o i nije štetno - rekao nam je znanstveni­k prof. dr. Ivan Đikić. Prof.dr. Đikić također ističe da mu Putinova objava djeluje kao spin u natjecanju među zemljama tko će prije pronaći cjepivo, i ona je, smatra znanstveni­k, u ovoj krizi posve nepotrebna, jer stvara opasne rasprave, destruktiv­ne za ljude koji intenzivno rade na otkriću cjepiva. Naš poznati klinički farmakolog, prof.dr. Igor Francetić, smatra kako bi bilo fantastičn­o da je sve onako kako Putin kaže, odnosno, da imamo učinkovito i neškodljiv­o cjepivo. No prof. dr. Francetić se pita kako to da odjednom postoji cjepivo.

- Ako je sve u redu nema razloga da i u drugim zemljama ne započne proces njegove registraci­je u ostalim zemljama - smatra dr. Francetić.

 ??  ?? Rusija nije objavila znanstvene podatke o testiranju cjepiva
Rusija nije objavila znanstvene podatke o testiranju cjepiva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia