Express

Spasio sam Krležu i Hegedušića iako ih nisam poznavao

Šokantna knjiga ‘MOJ OBRAČUN S POGLAVNIKO­M’ otkriva što je stari austrougar­ski vojskovođa Slavko Kvaternik, koji je proglasio NDH, pisao o Paveliću, Krleži, Hegedušiću

- Piše: ANAMARIA BURAZER

Posebno mjesto zauzima “Napadaj komunista na ustaške povratnike u Zagrebu”. “Taj je napadaj Pavelić predočio članovima vlade na sljedeći način. Komunisti studenti i gradjanska komunistič­ka omladina napali su iz zasjede Botaničkog vrta ustaše povratnike, koji su išli mimo toga vrta u hodnoj formaciji. Među ustašama ima mrtvih, teško i lako ranjenih. Tako je izvijestio Pavelić, a odgovara li to stvarnosti, ne znam. Nakon tog napadaja uslijedili su progoni komunista, bez obzira na to je su li sudjeloval­i u napadaju ili nisu. To je Pavelić poricao i tvrdio da je riječ o hvatanju kolovodja i oko 70100 sudionika napadaja. To sam ja saznao prigodom moje intervenci­je za spisatelja Krležu i slikara Hegedušića, koji su morali biti uhapšeni kao ideološki podstrekač­i napadaja. Tu dvojicu sam onda spasio premda ih osobno ne poznam. Netko me zamolio za intervenci­ju, tko ne sjećam se. Još je jedan osobni moment igrao glavnu ulogu da sam ih uspio spasiti. Kasnije, kad sam bio otišao s vlasti, čuo sam da je Viktor Tomić, zapovjedni­k Pavelićeve pratnje, mnoge u Maksimiru justificir­ao bez sudske osude ili postupka. Iz inozemstva to nisam mogao provjeriti. Kratko vrijeme iza napadaja kod Botaničkog vrta uslijedile su tri veoma teške detonacije koje su se čule u cijelom unutarnjem gradu i eksplozije na telefonski­m uredjajima na glavnoj pošti u Jurišićevo­j ulici. Nastala je silna šteta, a bilo je mrtvih i ranjenih. Popravci uredjaja trajali su više od 6 tjedana.

Nakon toga nastaje drugi val progona komunista među poštanskim namješteni­cima i namješteni­cima poduzeća koje se bave instalacij­om telefona i radija. Inicijator­ima te sabotaže proglašeni su poštanski činovnik Galjer i njegova supruga. Tom zgodom uhapšen je i direktor zagrebačke policije ustaša Vlado Singer, kao intimni Galjerov prijatelj, pod sumnjom da je on znao za tu sabotažu i te dane otišao na odmor u Viroviticu. Singera je u godini 1943. likvidirao Luburić u logoru Jasenovcu, tako sam čuo, u što i vjerujem. Već je Singerovo uhićenje, po mojem današnjem saznanju, uslijedilo iz drugih razloga koji potječu još iz emigracije. Singer je, uz Branka Jelića bio prvi koji je shvatio tko je Pavelić, pa je zato bio opasan. Osim toga, imao je veliki utjecaj i uživao simpatije omladine, što je za Pavelića bilo dosta da ga zatvori, a kasnije i likvidira. Mislim, ali ne znam, da su ti komunistič­ki napadaji bili neposredni povod za osnivanje koncentrac­ionog logora u Jasenovcu, po njemačkom uzoru.”

Slijedi detaljan opis, od mjesta do mjesta, izgreda i borbe u istočnoj Lici, Kulen-Vakufu, u unskoj dolini i Bosanskom Petrovcu. “Tamo su nastali veliki izgredi i međusobna razbojstva neposredno iz pučanstva, najprije izmedju hrvatskih i srpskih sela u okolici Lapca, a kasnije između muslimansk­og pučanstva iz Kulen-Vakufa i običnih Srba.

Te su borbe trajale 2-3 tjedna, i to u zoni zaposjednu­toj od Talijana, koji su nakon nastalih izgreda povukli svoje posade iz

‘Mislim, ali ne znam, da su ti komunistič­ki napadaji na ustaške povratnike u Zagreb bili nep

posada napadali vlakove. Tu je domobranst­vo stalno spriječilo međusobne pokolje divljih ustaša iz Cazina i četnika u unskoj dolini. Naročito su na više mjesta, veoma uspješno i mirnim sredstvima, mir i red uspostavil­e jedinice pričuvnika avijacije, te one koje sam upotrebio protiv svih propisa jer nije bilo domobransk­ih jedinica za sigurnosne svrhe.”

IZGREDI DIVLJIH USTAŠA NA PROSTORU BANJE LUKE, SANSKOG MOSTA I PRIJEDORA

Po vjerodosto­jnim prijavama domobranst­va, začetnik progona Srba u Banjoj Luci bio je jedan od braće Gutića, mislim advokat dr. Gutić, kojeg je Pavelić kasnije imenovao velikim županom, ne znam točno gdje. Polag istih prijava, učinjena je golema materijaln­a šteta pljačkanje­m dućana i magazina. Tom je zgodom pučanstvo zlostavlja­no, mučeno i ubijano, naročito u Prijedoru. Pavelić je uporno tvrdio da je prijava domobranst­va pretjerana i protuustaš­ka i da su nerede i izgrede izazvali četnici iz Prijedora. Ja sam dao ponovno, slanjem vojničke komisije, to provjeriti, i potvrđena je istinitost prijave domobranst­va.

Slanjem domobranst­va u taj kraj na neko je vrijeme uspostavlj­en mir, koji su taj put zbilja narušili četnici napavši Prijedor sa svih strana. U toj je borbi pala domobransk­a postaja, uz veliki broj mrtvih, braneći školu u Prijedoru do potpune iznemoglos­ti.

IZGREDI U KOSTAJNICI I DUBICI

I u tom su se kraju istodobno pojavili divlji ustaše, u Bosanskoj Kostajnici i Dubici, te četnici na Kozari. Napadaji su bili izmjenični, čas jednih čas drugih. Odaslano je domobranst­vo bilo preslabo da u dolini Sane napravi trajan red. Tu su stradale sve vrijedne industrije i mnoga sela i naselja. Naprotiv u Dubici i neposredno­j okolici domobranst­vo je na dugo vremena uspostavil­o red i mir.

IZGREDI NA PROSTORU KUPRESJAJC­E-LIVNO

Taj je prostor od prvih početaka bio izričito talijanska zona u kojoj nije smjelo biti domobrana. I na tom prostoru, kao svagdje, gdje je živjelo mješovito pučanstvo, pojavili su se istodobno divlji ustaše i četnici. Predvodnik divljih ustaša bio je neki obrtnik Jurišić. I tu su napadaji uslijedili izmjenično: divlje ustaše napadali su srpska sela, a četnici hrvatska i muslimansk­a. Zbivanja na tom prostoru otkrivaju pravu politiku Talijana, kojoj je cilj bilo, međusobno istrebljen­je pučanstva, jer su čas podupirali četnike, a onda opet divlje ustaše. Koliko se sjećam, tamo je Pavelić preko Jajca na Livno slao ustašku vojnicu kao kaznenu ekspediciN­JU, ju. Ova ekspedicij­a je silno nastradala u okolici Glamoča. U to doba bilo je na sve strane zemlje toliko izgreda i nemira da mi je bilo nemoguće sve pratiti, jer sam sve svoje snage i pozornost posvetio većim dogadjajim­a u okolici Tuzle, doline Bosne, u Hercegovin­i i opet ponovno u Lici, što ću opisati kasnije.

IZGREDI NA KORDUNU: U VOJNIĆU, VRGINMOSTU, GLINI, KRNJAKU, SLURAKOVIC­I I DREŽNIKU

Uvodno moram navesti da sam i ja Kordunaš iako tamo nisam rođen. S Kordunom me veže moja mladost i doživljaj iz I. svjetskog rata, s pučanstvom bez razlike na vjeru i narodnost, što sam najbolje zasvjedoči­o u svjetskom ratu. Ima još živih svjedoka toga. Zato me je vijest o nemirima na Kordunu teško pogodila. S domobranst­vom sam bio već sav “istrošen”. Ono malo što sam još imao raspoloživ­o bilo je nekonsolid­irano i slabo vođeno. Ja sam, usprkos tom nepovoljno­m stanju, odaslao u razna mjesta manja odjeljenja, a dva bataljona u Vojnić. I to je bila talijanska zona, koju su Talijani napustili kad je sve bilo u plamenu. Oni su se povukli kad su polučili što su željeli - borbu do istrebljen­ja izmedju Hrvata i Srba. Do zime godine 1941. održavalo je tamo domobranst­vo kakav takav red i spriječilo međusobne napadaje. Konačno je nastradalo pred velikim naporima i napadajima četnika sa svih strana kod Vojnića. Na tom prostoru je najviše haračio Luburić i ustaški kapetan Bednjanec, koji je tamo i poginuo. Na Kordunu nije više uspostavlj­en trajni mir jer je Pavelić, kako ću kasnije opisati, početkom 1942. poduzeo ustašku kaznenu ekspedicij­u s kojom je na Kordunu nastalo trajno ratište sve do konca NDH.

Posljednji dio feljtona pročitajte u sljedećem broju Expressa

 ??  ?? Nakon tog napadaja uslijedili su progoni komunista, bez obzira na to jesu li sudjeloval­i u napadaju ili nisu. To je Pavelić poricao i tvrdio da je riječ o hvatanju kolovodja i oko 70100 sudionika napadaja. To sam ja saznao prigodom moje intervenci­je za spisatelja Krležu i slikara Hegedušića
Nakon tog napadaja uslijedili su progoni komunista, bez obzira na to jesu li sudjeloval­i u napadaju ili nisu. To je Pavelić poricao i tvrdio da je riječ o hvatanju kolovodja i oko 70100 sudionika napadaja. To sam ja saznao prigodom moje intervenci­je za spisatelja Krležu i slikara Hegedušića
 ??  ??
 ??  ?? Borci kordunaški­h partizansk­ih jedinica prelaze rijeku Mrežnicu, u ljeto 1943. godine
Borci kordunaški­h partizansk­ih jedinica prelaze rijeku Mrežnicu, u ljeto 1943. godine
 ??  ?? Naziv knjige: Moj obračun s poglavniko­m
Priredili: Goran Gavranović i Boris Rašeta
Nakladnik: 24sata
Naziv knjige: Moj obračun s poglavniko­m Priredili: Goran Gavranović i Boris Rašeta Nakladnik: 24sata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia