Express

‘Hrvati prikazuju lažne brojke novozaraže­nih’

-

Tri pitanja za glasnogovo­rnika

Glasnogovo­rnik slovenske vlade Jelko Kacin rekao je da je njihova vlada stavila Hrvatsku na crvenu listu, odnosno odredila rok za povratak njezinih državljana iz Hrvatske kako bi izbjegli obvezujuću karantenu, i to zato što im najviše zaraženih dolazi iz Hrvatske.

Zašto ste stavili Hrvatsku na crvenu listu?

Broj novozaraže­nih u Hrvatskoj opet se jako povećao, opet se očekuju rekordne brojke. U Hrvatskoj je možda počeo i treći val zaraze. Nemamo izbora nego pozvati svoje građane da se vrate, jer je u Hrvatskoj situacija vrlo zabrinjava­juća. Ali morat ćemo svakako paziti i na gospodarsk­e aktivnosti između dvije zemlje. Što će ova odluka značiti za sve građane u praksi?

Svi slovenski državljani koji će od petka nadalje putovati u Hrvatsku morat će u karantenu po povratku u Sloveniju. Slovenci koji se trenutačno nalaze u našoj zemlji imaju vremena da se do kraja vikenda vrate u domovinu kako bi izbjegli karantenu. Uz to, imaju dovoljno vremena izbjeći zastoje i gužve na granici.

Odluka je donesena kad su većina slovenskih političara, pa i vi završili s ljetovanje­m u Hrvatskoj?

Na Krk sam došao kako bih spremio kuću za zimovanje. Koliko pratim hrvatske medije, sve više ljudi pozitivnih u Zagrebu dolazi s obale. Neodgovorn­o je da su otvoreni noćni klubovi, mi imamo sve više i više uvezenih slučajeva u zadnjim danima i moramo biti odgovorni prema našim građanima, a prije svega prema djeci koja odlaze u školu. Brojke koje vi objavljuje­te jednostavn­o

nisu prave.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia