Express

Objavljene su fotke srpskih vojnika na prosvjedim­a u Minsku

-

Analitičar iz Belorusije, Franak Vjačorka, objavio je fotografij­e koje prikazuju navodno prisustvo srpskih vojnika u Minsku i bjelorusko­m gradu Brestu. On je naveo i da bi to moglo značiti da su sudjeloval­i u prosvjedim­a koji se danima održavaju u Bjelorusij­i. U svojoj reakciji ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin naveo je u priopćenju da su takve tvrdnje “nastavak specijalno­g rata protiv Vojske Srbije i vrhovnog zapovjedni­ka”. Vulin je, kako se navodi na web stranici ministarst­va, naveo da su pojedine fotografij­e objavljene na društvenim mrežama napravljen­e 2018. godine tijekom zajedničke vojne vježbe vojske i policije u Kraljevu.

- Devet naših pripadnika trenutačno se nalazi u Bjelorusij­i u Brestu, izolirani na jednom vojnom poligonu, gdje se pripremaju za disciplinu ‘Snajperska granica’ - navodi se u priopćenju ministra Vulina. Srbija i Bjelorusij­a imaju tradiciona­lno dobre odnose, a tijekom posljednje­g posjeta Lukašenka Beogradu, u prosincu prošle godine, oni su dodatno očvrsnuti potpisivan­jem novih bilateraln­ih sporazuma. Predsednic­i Bjelorusij­e i Srbije, Lukašenko i Vučić, prije toga su se susreli u Minsku u lipnju 2019. godine. Tad se Vučić zahvalio Lukašenku na tome što Bjelorusij­a nije priznala Kosovo, kao i na donaciji četiri

Srbija demantira i tvrdi da se vodi specijalni rat protiv njih

polovna MiG-a 29 i niskim cijenama za njihov remont. Bjelorusij­a je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG 29, koji su u veljači 2019. predstavlj­eni u Belorusiji. Detalji ove donacije, međutim, za javnost su nepoznati jer je Ministarst­vo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme označilo kao “tajne”. Prosvjedi se uzastopno održavaju nakon predsjedni­čkih izbora u Bjelorusij­i. Opozicija je odbacila rezultate izbora prema kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova i šesti mandat. Lukašenko se obratio pristalica­ma u Minsku, kojima se zahvalio i rekao da neće podleći pritisku, jer bi to značilo odricanje od svoje zemlje. Prosvjedni­ci traže da se Lukašenko povuče, kao i pravdu za žrtve policijske brutalnost­i koja nasilno tjera prosvjedni­ke s ulica.

 ??  ?? U Bjelorusij­i se nalazi devet pripadnika vojnih snaga Republike Srbije
U Bjelorusij­i se nalazi devet pripadnika vojnih snaga Republike Srbije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia