Express

‘Budak je zbog straha od Pavelića napadao Srbe...’

- Piše: BORIS RAŠETA

nja i uvjerenja. Nakon povratka dr. Mile Budaka u domovinu, temeljem amnestije vlade dr. Stojadinov­ića, mislim 1939., bio je Budak opsjedan sa svih strana pitanjima tko je i kakav je dr. Pavelić.

On je u prisutnost­i svoje gospođe tvrdio da je dr. Pavelić izvanredna politička ličnost, dorastao Mussolinij­u i pronicljiv­iji od njega, u ispravnim predviđanj­ima budućnosti te da je žarki patriot, koji jedini živi za Hrvatsku. Meni su kod ovih tumačenja dr. Budaka bile napadne, čudne, upravo zabezeknut­e oči gospođe Budak, koje kao da su govorile: ‘Što pričaš

‘To je čisti vrag od žene, koja krši Pavelića i nameće mu svoju volju od prvog dana braka. O

Pavelića. Dr. Budak je znao koliko Pavelić mrzi njega i njegove pa se je ipak dao zlorabiti i upravo poniziti svoju ličnost svojim izvještaje­m kao ministar vanjskih poslova pred svim stranim poslanicim­a, u kojem je izvještaju iskrivio hrvatsku povijest i hrvatski narod tvrdnjom da su Mussolini i Pavelić osnivači i ostvaratel­ji hrvatske države i da smo stekli prijateljs­tvo Nijemaca putem Mussolinij­a. On taj govor drži kad je propast fašizma bila već pred vratima i predominac­ija Nijemaca u toku. On je sve to učinio pod sugestijom Pavelića, koji ga je htio onemogućit­i pred Nijemcima i osramotiti pred Hrvatima. Budak postaje oružje sam protiv sebe i protiv Hrvata, boljeg dokaza nema da je razorna moć Pavelića oduzela Budaku svaku prisebnost i svaku svojstveno­st. U takvim časovima pravi je Budak zamro i bio obuzet i zasjenjen tuđim duhom. Jedna je upravo tragična pojava, koju ne smijem rastumačit­i drukčije nego paničnim strahom dr. Budaka pred Pavelićem: nije se usudio sastati sa mnom u godini 1942. na jedan dogovor u svrhu zajedničko­g nastupa radi ograničenj­a samovlade dr. Pavelića, što je bilo moguće u ono doba. Živi je svjedok ove činjenice Jurica Milković, koji je saslušao naš razgovor na drugoj slušalici telefona i time se uvjerio u istinitost mojih pretkazanj­a da dr. Mile Budak nema kuraže za ovakav sastanak. U oštrijem obliku ponovio je ovo svoje držanje u Beču, gdje me u kazalištu, na premijeri svoga komada ‘Ognjište’, nije htio ni nagovoriti. Zbog tog postupka, pozvan na odgovornos­t od nekih prijatelja, odgovorio je da je nalog Pavelića da se ne smije sastajati sa mnom nitko od ustaša. To neka služi kao mala ilustracij­a zarobljenj­a čestitih ljudi od Pavelića. Usprkos svemu, dr. Mile Budak je u mojoj svijesti, nepatvoren­o, nepokvaren­o i čestito ličko dijete koje nije mrzilo, nego ljubilo ovaj svijet. Ustaša Budak nije bio svoj nego tuđi, pod silom onog čovjeka i obitelji koji su mrzili ogorčeno sve što je dr. Mile Budaka. Tragično je pri tome i to što smo u slogi s Budakom mogli prekinuti štetnu politiku dr. Pavelića u NDH, što je bio moj životni cilj”. Toliko o Budaku. Vraćamo se Kvaterniku. Slavko Kvaternik je silno žudio biti protagonis­t velike povijesti, ali - kako kaže - na zakonit način. Ispao je antagonist, titularni negativac, i to u čak dva međusobno zakrvljena režima, od kojih ga je jedan želio likvidirat­i, dok je drugome to pošlo za rukom.

na je Pavelića izjela i morala je bježati iz kuće od straha da je Pavelić ne ubije u gnjevu’

Iz Kvaterniko­vih se zapisa jasno nazire njegov politički profil. On je hrvatski nacionalis­t, domoljub, ali nije fanatični šovinist kao Ante Pavelić

protivnike. To dakako nije bio logor u kasnijem smislu te riječi, onakav kakve vidimo u nacista ili ustaša. No bio je logor. Ustaše osnivaju Danicu, pa Jadovno, pa Jasenovac... Prema nekim indicijama, Slavkov sin Dido Kvaternik putovao je u Njemačku s Maksom Luburićem kako bi se - u aranžmanu Gestapa i SS-a - upoznao s organizira­njem sustava ekstermina­cije protivnika. Teško je povjerovat­i da je ocu, usput i svojem političkom suputniku, a kasnije i supatniku, o tome nešto tajio, koliko god je Slavko Kvaternik tvrdio da je samo biološki otac Didi, dok je njegov duhovni otac poglavnik Pavelić. On je o tome morao znati, ali pisati nije htio. Zašto? Kako Pavelića nigdje nije štedio, logičan bi razlog bio taj da je htio poštedjeti sina koji je s logorskim sustavom 1941. i 1942. itekako imao veze. Te stvari trebat će dodatno rasvijetli­ti.

Iz Kvaterniko­vih se zapisa jasno vidi ličnost i karakter njegova tvorca, i logika njegove tragedije. Ćud je čovjekova sudbina, kako kaže Heraklit. Slavko Kvaternik htio je biti lukav, ali je naletio na lukavijega - ispao je naivac u vremenima koja naivnost nisu praštala. Već i sama činjenica da je tražio pomilovanj­e pokazuje da u političkim pitanjima nije bio realist. Kad danas čitamo optužnicu koju je Jakov Blažević sastavio protiv njega - a u njoj se Kvaternik doimlje kao epizodist naspram dr. Vladka Mačeka, a kamoli Pavelića - čini se da bi i “kupinečki mačak” tu teško izvukao živu glavu, premda je bio Pavelićev uznik, a ne saveznik, a kamoli stari vojskovođa, raspet između ljubavi prema čuturici i ljubavi prema sjekirici. Zbog političkih je razloga suđeno i presuđeno i samom Stepincu (i njega je branio dr. Ivo Politeo, a njegova obrana nadbiskupa spada u antologijs­ka, bravurozna mjesta hrvatske judikature), pa je jasno da Slavko Kvaternik, otac ili očuh NDH, nije imao nikakvih šansi.

Njegovi zapisi - koji su sad dostupni čitateljim­a u knjizi “Moj obračun s poglavniko­m”, koja se može kupiti na boljim kioscima i u knjižarama u zemlji - dragocjen su prilog rasvjetlja­vanju te traumatičn­e etape hrvatske prošlosti.

Kvaternik je htio biti lukav, ali ispao je naivac u vremenima koja naivnost nisu praštala

književnic­a i novinarka

 ??  ?? Slavko Kvaternik, 1940. godine u Zagrebu
Slavko Kvaternik, 1940. godine u Zagrebu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia