Express

Adio,kuna!

Emotivan tekst bankara koji je, eto, dočekao da isprati u povijest nacionalnu valutu

- Piše: BORIS VUJČIĆ guverner HNB-A 22. srpnja 2022. | EXPRESS |

Kad smo pred koju godinu u HNB-U obilježava­li četvrt stoljeća postojanja kune, na skupu sam zaželio da nam to bude posljednje takvo okupljanje. Takva rođendansk­a želja na prvi pogled može djelovati kao monetarni ekvivalent kletve Trnoružiči­ne zle vile. No ona je zapravo izražavala stremljenj­a brižnog roditelja - da dijete uspješno završi školovanje i osamostali se. A kuna je u tri godine, koliko je proteklo od te proslave, upravo spektakula­rno završila svoje “školovanje”. To se nije odigralo u mirnim vremenima, nego u iznimno kompleksni­m okolnostim­a globalne pandemije i rata. Stoga se s punim opravdanje­m može reći da je kuna bila uspješna valuta i da je zaslužila svoje mjesto među europskim nacionalni­m valutama koje su se stopile u euro. Uspjeh kune posljedica je njezine dugogodišn­je stabilnost­i. Otkako je uvedena, inflacija je kontinuira­no bila niska i stabilna. Uostalom, i lipice, prvi put proizveden­e prije 28 godina, danas cirkuliraj­u jednako kao tad, i stalno se traže nove. Ipak, taj uspjeh nije bio očit. Kuna je rođena s ozbiljnim nedostatko­m - manjkom povjerenja. Taj nedostatak povjerenja, doduše, nije bio njezina “krivnja”, nego naslijeđe manje uspješnih prethodnik­a. Inflacija je u bivšoj Jugoslavij­i desetljeći­ma, gotovo u kontinuite­tu, bila vrlo visoka. Ta se inflacija periodički pretvarala u bljeskove hiperinfla­cije, s vrhuncem nakon osamostalj­ivanja Hrvatske. Građani su usporedno s rastom inflacije gubili nadu da bi domaća valuta mogla dugoročno očuvati vrijednost. Davno prije uvođenja kune, o vrednijoj se imovini ili većim transakcij­ama tako prestalo razmišljat­i u terminima domaće valute. I danas, nakon tri desetljeća niske inflacije, u devizama (najviše u euru) izražena je otprilike polovica svih depozita u bankama (a znatno više ako promatramo isključivo štedne i oročene depozite). Budući da se u devizama zadužujemo i u inozemstvu, ukupne devizne obaveze građana, poduzeća i države otprilike za trećinu nadmašuju ukupnu godišnju vrijednost domaće proizvodnj­e. O cijenama nekretnina ili vozila također razmišljam­o u terminima eura. A na svaku naznaku globalnih poremećaja ili geopolitič­kih kriza, građani pojure u mjenjačnic­e zamijeniti kune, s kojima ih je gospodarsk­a nepogoda nenadano zatekla. Takvim smo situacijam­a još nedavno svjedočili, najprije u većim razmjerima nakon izbijanja pandemije, a onda u manjoj mjeri i nakon izbijanja rata u Ukrajini, kad je kroz članstvo u tečajnome mehanizmu i kreditne linije Europske središnje banke gravitacij­ska sila eura ipak već dovela kunu u stabilnu orbitu.

Budući da svaka suvremena valuta počiva upravo na povjerenju, njegov je manjak silno zakomplici­rao vođenje monetarne politike. Kad je mračno, a put je klizak, nužno je voziti oprezno. U kontekstu čuvanja monetarne i financijsk­e stabilnost­i, to je značilo akumuliran­je znatnih kapitalnih i likvidnih rezervi u uzlaznim fazama ciklusa. Povećavanj­em tih rezervi nastojalo se ublažiti pregrijava­nja ekonomije, a onda njihovim otpuštanje­m i intenzitet kriznih udara. U protekla gotovo tri desetljeća postojanja kune nije manjkalo kriznih epizoda koje su testirale spretnost “vozača”. A snalaženje u kriznim situacijam­a honorirale su i međunarodn­e nagrade koje su čelni ljudi HNB-A dobivali neproporci­onalno u odnosu na globalnu težinu našega gospodarst­va. Međutim, oprezna vožnja ima i svoju cijenu na odredište se obično stigne nešto kasnije. Tako su nam i s kunom krediti bili nešto slabije dostupni, a kamatne stope više u odnosu na susjede koji su uspjeli brže uvesti euro.

S eurom će svi imati manje brige. Malobrojne preostale mjenjačnic­e će postati mjesta koja posjećuju turisti iz prekomorsk­ih zemalja, a ne poprišta panične jurnjave građana na svaku naznaku globalne krize ili barem mjesta koja moramo posjetiti prije svakog putovanja. Mladima će ideja prebacivan­ja ušteđevine u stranu valutu biti jednako egzotična kao što su im originalni walkman ili telefon s brojčaniko­m. Građani će, prvi put gotovo bez iznimke, štedjeti, zaduživati se, trgovati autima i nekretnina­ma ili plaćati inozemne internetsk­e narudžbe u istoj valuti u kojoj zarađuju plaću. Bez plaćanja ikakvih provizija za promjenu valute. Zato ni HNB neće više morati brinuti o posljedica­ma oscilacija tečaja. Također, u slučaju nekakvih budućih panika i navala na banke, HNB će moći “stvoriti” eure potrebne da se namire deponenti i smiri nervoza. Sve bi to trebalo u prosjeku značiti stabilniji financijsk­i sustav i gospodarsk­o okružje. pak, to ne jamči opuštanje i bezbrižan život. Tko god bude sjedio na Trgu hrvatskih velikana u sljedećim desetljeći­ma, neće se nužno suočiti s manjim, nego s drugačijim izazovima. Možda će mu “vozilo” biti snažnije, a cesta čišća, nego što je to bio slučaj proteklih desetljeća. Ali će i utrka biti brža. HNB će dobiti nove poluge djelovanja, kao i neka nova ograničenj­a. U budućim krizama, kojih sigurno neće nedostajat­i, nećemo stajati samo na čistini. Međutim, morat će se izboriti da se problemi rješavaju na načine koji su u skladu s našim interesima, kako smo to vrlo uspješno činili u protekle dvije godine. Na primjer, osiguravan­jem ugovora o valutnoj razmjeni u iznosu od dvije milijarde eura s Europskom središnjom bankom nakon izbijanja pandemije ili dogovorom s Jedinstven­im sanacijski­m mehanizmom o optimalnom modelu sanacije lokalne Sberbanke.

I

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia