Express

Savez Grbina, Puljka i Benčić. Početak vica ili film katastrofe

- | EXPRESS | 29. srpnja 2022.

Zoran Milanović imao je u svojoj Kukuriku koaliciji Radimira Čačića i Ivana Jakovčića. Prvoga je izgubio nakon što je otišao na odsluženje zatvorske kazne, a s drugim se razišao nakon žestoke svađe i rata SDP-A i IDS-A u Istri.

Sad Peđa Grbin, predsjedni­k SDP-A, kreće u stvaranje svog koalicijsk­og trijumvira­ta. Otvara razgovore s predizborn­im partnerima na ljevici, a u medijima se prvi spominju Sandra Benčić iz platforme Možemo! i Ivica Puljak iz stranke Centar.

Zvuči kao početak vica. Ili filma katastrofe.

Naime, predsjedni­k rasturene stranke koja se koprca u anketama i postojano gubi na važnosti trebao bi se nametnuti kao lider stranci koja ga ugrožava u anketama, kao i stranci koja je više puta mijenjala ime nego što je izlazila na izbore.

Peđa Grbin trebao bi se nametnuti ambiciozni­m liderima tih stranaka, Sandri Benčić i Ivici Puljku, koji vladaju Zagrebom i Splitom.

Što bi tu moglo poći po krivu?

Suočeni s dominacijo­m HDZ-A u anketama i na političkoj sceni, a još više s vlastitim slabostima i unutarnjim truljenjem, posve je logično da je SDP krenuo u ispitivanj­e mogućnosti formiranja predizborn­og saveza za rušenje Andreja Plenkovića i njegove stranke s vlasti. Činio je to Ivica Račan prije izbora

2000. godine (pa zaglavio s Draženom Budišom), napravio je to i Zoran Milanović 2011. godine (pa prolazio dramu s Čačićem i Jakovčićem), a sad na tome radi i Peđa Grbin.

No dok su Račan i naročito Milanović u okupljanje partnera kretali s pozicija čelnika nadmoćnih političkih stranaka koje okupljaju junior partnere, Grbin u ovu operaciju kreće kao prosjak s ispruženom rukom, moleći za pomoć i milodare.

Dok s drugom vuče partnere za rukav. SDP u anketama tek neznatno prednjači pred Možemo!, koji se već u Zagrebu postavlja kao gazda malim partnerima iz SDP-A, a Sandra Benčić stilom i nastupom često uspijeva marginaliz­irati utjecaj Grbina i njegove stranke. Osim toga, SDP je posramljen na izborima u Splitu (iako se dva vijećnička mjesta na Iblerovu trgu slave kao veliki trijumf), a Ivica Puljak dva puta u godinu dana pokazao je da može zgaziti HDZ i poraziti Andreja Plenkovića.

Tko bi onda zapravo trebao biti lider lijeve koalicije?

Jer upravo ta liderska komponenta mogla bi prevagnuti pred ideološkim, političkim, programski­m usuglašava­njima - ili sukobima - unutar same koalicije, ali i presuditi u liderskom obračunu

Predsjedni­k SDP-A, kreće u stvaranje svog koalicijsk­og trijumvira­ta. Otvara razgovore s predizborn­im partnerima

s dosad nadmoćnim Plenkoviće­m. Sjetimo se samo kako je prošao Davor Bernardić.

A o političkim ambicijama Grbinovih budućih partnera da se i ne govori. Grbin ulazi u pregovore kao predsjedni­k stranke koja je u propadanju, a i u raspadanju, u kojoj vladaju letargija, kadrovska pustoš i idejna pustopolji­na. Grbin se teško uspijeva namentuti kao autoritet u vlastitoj stranci, pa ga pokušava izgraditi izbacivanj­ima zastupnika i članova. Milanović je, uz sve ograde i sumnje koje su ga pratile u tom periodu, iza sebe imao snažnu stranku. Grbin nema čak ni to. oš gore, Grbin će se u pregovorim­a suočiti s izuzetno ambiciozni­m sugovornic­ima, Sandrom Benčić i Ivicom Puljkom. Benčić je već dulje isukani mač političke ljevice, vodeće lice organizaci­je koja vlada Zagrebom i promovira se kao prva stranka lijevo od HDZ-A. Već se dulje širi priča kako ljevica u Sandri Benčić vidi novoga premijera, a nije teško zamisliti da i ona to vidi kad god se pogleda u ogledalo. Možda nema organizaci­ju, ali ima liderske manire. Grbin nema ni jedno ni drugo.

A tu je i Ivica Puljak, dvostruki pobjed

Grbin ulazi u pregovore kao predsjedni­k stranke koja je u propadanju, a i u raspadanju, u kojoj vladaju letargija, kadrovska pustoš i idejna pustopolji­na.

J

nik nad HDZ-OM u Splitu. Teorijski fizičar pokazao je da zna dobivati izbore, pa čak i da se više voli baviti izborima nego poslom gradonačel­nika, a više ni ne pokušava sakriti ambiciju da iz Splita krene prema nacionalno­j sceni.

Čime će se Peđa Grbin nametnuti u razgovoru s takvim sugovornik­om, koji dolazi na krilima dvostruke pobjede? Ukratko, šef SDP-A trebao bi pregovarat­i o suradnji s politički superiorni­jom Sandrom Benčić i izborno uspješniji­m Ivicom Puljkom. Ravnoteža moći nije u ovom slučaju baš logično raspoređen­a. Formalni lider oporbe ulazi u pregovare s jačima od sebe.

Milanović je imao uz sebe ambiciozno­g Čačića i prgavog Jakovčića: prvi se vidio kao premijer u sjeni, a drugi se htio promovirat­i na nacionalno­j sceni. Ali ravnoteža moći bila je na strani lidera najjače stranke. Koji je imao lidersku karizmu o kakvoj njegov “padawan” Peđa Grbin može samo sanjati. taj Grbin sad ulazi u pregovore s vladarima Zagreba i Splita, kao predsjedni­k stranke čije su izborne utvrde postale sve manje, skučenije i raštrkanij­e.

Dakle, što bi tu moglo poći krivo?

Je li to onda početak vica ili uvod u katastrofu?

Ili možda ipak recept za udruženo rušenje HDZ-A?

Sandra Benčić stilom i nastupom često uspijeva marginaliz­irati utjecaj Grbina i njegove stranke. Osim toga, SDP je posramljen na izborima u Split

A

 ?? ILUSTRACIJ­A: DIJANA NOVAK KREŠIĆ ??
ILUSTRACIJ­A: DIJANA NOVAK KREŠIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia