Express

DNA SUSJEDA PA ONDA ON STALNO GOVORI DA JE ON PUNO BOLJI OD NJE’.

- 29. srpnja 2022. | EXPRESS |

’Vučić je političko dijete Šešelja i na njega se primila opsesija Hrvatima za razliku od drugog Šešeljeva političkog djeteta Tomislava Nikolića’, kaže Korać

Vučić se danas praktički čudi kad ga se podsjeti na, primjerice, ratnohuška­čki govor u Glini. Ne vidi problem u tome, a u odgovorima praktički obezvrjeđu­je bilo kakvu mogućnost iskrene isprike.

hrvatsko podrijetlo.

Činjenica je da je Šešelj tražio od Skupštine Srbije da od SANU-A traži potvrdu da je on Srbin. I njemu je Povijesni institut Akademije dao potvrdu da je on Srbin. On je jedini čovjek u povijesti Srbije koji ima znanstvenu potvrdu da je Srbin. Ej, čovječe, tko u Hrvatskoj ima znanstvenu potvrdu da je Hrvat!?

To ti pokazuje Šešeljevu mržnju. On apsolutno mrzi Hrvate i Hrvatsku. Tu nema diskusije. On je opsjednut Hrvatskom. E, Vučić je to pokupio od njega i od oca. Znači, on je političko dijete Šešelja, a njegov otac s tom pričom: Čipuljići mi smo stradali u ratu - to je uvijek alibi za mržnju.”

Najmoćnije­m čovjeku Srbije u Hrvatskoj se teško može zaboraviti ratna prošlost, kad je kao Šešeljev šegrt hodao po okupiranim krajevima poput Gline 1995. i držao vatrene huškačke govore. Tad je kao radikalska zvijezda u usponu među ostalim rekao:

”Braćo Srbi, sestre Srpkinje, pozdravlja­m junački narod srpske Banije, srpske Gline, vas koji ste podigli prvu baklju slobode tamo 26. juna još 1991. godine, vas koji ste prvi krenuli na ustašku vlast, vas koji ste prvi oslobodili neke srpske teritorije u Republici Srpskoj Krajini. Nikad ovdje više ustaška vlast neće moći da dođe...”

Iste te ratne 1995. godine, samo devet dana nakon genocida u Srebrenici, Vučić je u Narodnoj skupštini Srbije u Beogradu izjavio: “Ubijete li jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”. Vučić se danas praktički čudi kad ga se podsjeti na, primjerice, ratnohuška­čki govor u Glini. Ne vidi problem u tome, a u odgovorima praktički obezvrjeđu­je bilo kakvu mogućnost iskrene isprike. Ugledni beogradski psiholog Žarko Trebješani­n prošle je godine u razgovoru za Express rekao da je Vučić promijenio dlaku, ali ćud nije: “I to se vidi, na kraju krajeva, čim ga malo izbacite iz takta, on odmah ide na tu agresivnu retoriku i vidite da se nije promijenio, ali on je sad prihvatio novu ulogu i on igru tu ulogu nekoga tko je demokrat, tko je tolerantan i, naravno, to mu vrlo slabo stoji. On je, naprosto, promijenio dres i ništa drugo. On se u stvarnosti nikad nije distancira­o od radikalne politike i Šešelja. To je sve tako providno. Recimo, on uzdiže Đinđića i maltene se postavlja kao njegov nastavljač i slično, a u suštini znamo kako je on to proslavio i jednostavn­o uživao što je Đinđić ubijen”.

Najnoviju eskalaciju sukoba na relaciji Zagreb - Beograd izazvao je pokušaj privatnog posjeta Aleksandra Vučića ustaškom logoru smrti Jasenovcu. Svakome je jasno da kad je netko predsjedni­k ili premijer, teško da može hodati uokolo kao privatna osoba te se znaju uhodane procedure najavljiva­nja zemlji u koju se planira ići.

 ?? ?? Obitelj Vučić
(Aca je valjda ovaj slatki lijevo) iz vremena kad mu nisu smetali obiteljski odlasci na jadransku obalu tadašnje SR Hrvatske. Fotku je objavio Vučić na svom FB profilu i javno je dostupna, da ne bude zabune
Obitelj Vučić (Aca je valjda ovaj slatki lijevo) iz vremena kad mu nisu smetali obiteljski odlasci na jadransku obalu tadašnje SR Hrvatske. Fotku je objavio Vučić na svom FB profilu i javno je dostupna, da ne bude zabune

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia