Express

GU FIKSERA VUČIĆEVA DISKRETNOG POSJETA LOGORU JASENOVAC

- Piše: 24SATA INCOPY 29. srpnja 2022. | EXPRESS |

Za razliku od Milorada Dodika, Milorad Pupovac nije toliko česti gost u Beogradu. Razlog je prozaičan. Vučić, poznato je, plaća Srbe iz BIH, Crne Gore, Kosova i Sjeverne Makedonije te sa svima njima manipulira. Jedino hrvatske Srbe ne može toliko kontrolira­ti kao njih jer su oni samostalni­ji, a i zbog toga što ih plaća Vlada RH, u čijoj većini oni sudjeluju. Za razliku od Dodika, šef Srba iz Hrvatske po mišljenje u Beograd dolazi samo kad mora. “Pupovac je plivač u mulju. On često izbjegne dati jasne odgovore. Pogriješio je što nije osudio Vučićevo ponašanje”, kaže nam oporbenjak iz Beograda.

Pupovac se nikad ne zamjera Vučiću. Ne hvali ga kao Dodik, ali ne pravi jasniju distinkcij­u. On računa ovako: “Vučić je popularan u Srbiji, što bih se njemu suprotstav­ljao”. To je tipičan Pupovac. A ta računica se uvijek pokaže točnom. Zašto je Vučić pozvao Pupovca u Beograd? Da pokaže kako mu je stalo do Srba u Hrvatskoj. Doveo je time Pupovca u jednu neugodnu situaciju. “Vučić je sve ovo uradio namjerno, kakav privatni posjet”, nastavlja sugovornik iz Beograda i dodaje: “Namjerno je napravio tu provokacij­u. Pupovac pokušava biti nešto samostalni­ji u odnosu na Vučića iako je on ranije imao vrlo tijesne veze sa svakim ovdje u Beogradu. Pupovac je rekao Plenkoviću što ovaj želi. Vučić je u više navrata javno ponizio Pupovca, ali ovome to ne smeta ili se pravi lud”. ”Pupovac smatra da ne može igrati važnu političku ulogu među Srbima u Hrvatskoj, ali i na političkoj sceni u Hrvatskoj ako nema neku podršku Beograda. On se uvijek prikazuje kao netko tko je posljednja šansa da Hrvatska napravi neku komunikaci­ju sa Srbijom”, nastavlja naš sugovornik i dodaje: “Vučiću Pupovac treba da preko njega pošalje neku poruku Hrvatskoj, a i da pokaže da on brine o Srbima iz Hrvatske iako o njima najmanje brine. Pupovac je tu kao neka šahovska figura koja može zatrebati. A on zatreba uvijek. Devedeseti­h je Pupovac dolazio često u Beograd te se susretao redovito i s Dobricom Ćosićem, što je tadašnja Miloševića opozicija s čuđenjem gledala. Kasnije se to nastavilo sa svima. Tako je i u Hrvatskoj. Pupovac i manjine trebaju svim vladama da im učvrste većinu, bile one Hdz-ove ili Sdp-ove, a manjine to i čine”.

”Andrej Plenković ignorira Srbiju i rijetko je spominje. Boji se da tu temu ne nametne ekstremni dio HDZ-A. Nema poseban kanal komunikaci­je s Vučićem. No Plenković brani Pupovca i zbog napada Milanovića na Pupovca. Pupovac će, inače, istrpjeti svaku uvredu samo da ostane na poziciji na kojoj jest. Pupovac je jako izbjegao osuditi ovo što je Vučić uradio. Jasenovac je mjesto velikog zločina, ali to je prije svega jedan veliki mit u očima srpskih nacionalis­ta. Opet se u Srbiji pojavljuje brojka od 700.000 mrtvih. Mislim da Pupovac osigurava svoju poziciju kod biračkog tijela u Hrvatskoj”, zaključuje naš sugovornik, koji dodaje kako to Pupovac čini na velikoj pozornici, pred kamerama, a ne na terenu, gdje brojni Srbi ni danas nemaju struju, vodu i druge za život neophodne stvari, a svaku opoziciju koja mu se suprotstav­lja on guši. Prijedlog: neka se Vučić i Plenković odluče. Ili Pupovac veleposlan­ik RH u Srbiji ili ambasador RS-A u Zagrebu. Pošteno.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia