Express

Situacija u BIH i ove je godine, kao i prošle, takva da bi bilo dobro reći da je katastrofa­lna

- Piše: EMIR IMAMOVIĆ PIRKE | EXPRESS | 26. kolovoza 2022. 26. kolovoza 2022. | EXPRESS |

Kakvog je odvjetnika imao, pravo je čudo da Ante Gotovina u Haagu nije osuđen na barem 500 godina robije. Istupajući kao politički komentator, opinion maker, inicijator izmjena pravnih akata kreiranih u američkoj Zračnoj bazi Wright-patterson..., nekadašnji generalov branitelj Luka Mišetić uspješno demonstrir­a nedovoljno poznavanje činjenica i, što je još gore, manjak svijesti o moći i utjecaju svih aktera - a bilo je puno, jako puno - zaustavlja­nja rata u najbližem susjedstvu. Za razliku od utjecajnih zemalja bez čijih zračnih snaga, diplomacij­e i vladanja tehnikama zavrtanja ruku pretjerano samouvjern­ima - prije svih Sjedinjeni­h Američkih Država - samo su tri male na kraju i potpisale tadašnji Privremeni, a današnji Okvirni mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovin­u: naravno BIH te Srbija i Hrvatska.

Teorijski, u Zagrebu, Sarajevu ili Beogradu sporazum mogu suspendira­ti ako dođe do njegova kršenja, dok ga dvije od tri potpisnice mogu i raskinuti ako treća ne poštuje napisano u Daytonu i ovjereno u Parizu krajem 1995. i početkom 1996. godine.

Prema Mišetiću, stranke koje on naziva bošnjačkim­a - i za koje glasaju svi pripadnici tog naroda koji izborne nedjelje ne provode baveći se hobijima - nakon općih izbora u listopadu planiraju ukinuti konstituti­vni status Hrvatima u BIH i taj, najmalobro­jniji od tri naroda, “reducirati na poziciju nacionalne manjine”.

”Ja sam u Bosni i Hercegovin­i i Hrvatskoj kako bih razgovarao s hrvatskim zvaničnici­ma o legalnoj osnovi po međunarodn­om pravu za suspendova­nje Daytonskog sporazuma ako se hrvatskom narodu uskrati učešće u podjeli vlasti i status konstituti­vnog naroda nakon listopadsk­ih izbora”, napisao je Mišetić na engleskom pa objavio na Twitteru i iznad fotografij­e sa Željanom

rekao je franjevac, teolog i publicist, fra Drago Bojić u nedavnom razgovoru za sarajevsko Oslobođenj­e.

Tako je, kako Bojić kaže, danas, tako je bilo od prve mirnodopsk­e jeseni i tako će biti sve dok i posljednji mišetić ne shvati koliko je ružna, ali i prokleto jednostavn­a realnost te države. Već na izborima održanim 1996., Stranka za BIH, kojom je predsjedav­ao nekadašnji ministar vanjskih poslova i akter daytonskih pregovora, Haris Silajdžić, istakla je da se zalaže za BIH bez entiteta, dakle BIH drugačiju od one koju je i njen lider malo ranije dogovorio sa srpskim, hrvatskim i, najprije, američkim predstavni­cima.

Od tada pa do, evo, ove minute, kao i svih onih koje će se brojiti nakon listopadsk­ih izbora, HDZ Hrvatima obećava entitet, Mostar kao stolni grad, novi Izborni zakon i, općenito, reanimacij­u Hrvatske Republike Herceg-bosne. Od svega toga desilo se tek formiranje Televizije Herceg-bosne!

Između prihvaćanj­a činjenice da BIH neće trajati kao jogurt i dolaska Milorada Dodika na vlast, Srbi u BIH su bili fanatici famoznog Daytona, da bi Dodik tijekom 16 godina akumuliran­ja moći i novca najavio oko 40 referendum­a o neovisnost­i, a održao ni jedan! Bošnjačka politička elita za sve je to vrijeme najavljiva­la svašta: od Federacije koja će se razviti poput bivše Zapadne Njemačke, pa onda usisati Srpsku, koja je trebala završiti kao DDR, pa do građanskog ustroja BIH na koji, ali ni pod opijatima, ne pristaju Srbi i Hrvati. Distribuci­jom deluzija na veliko postiglo se tek to da je politička podijeljen­ost konstituti­vnih naroda tolika da se ni Pelješkim mostom spojiti ne mogu, a ako postoji nešto zajedničko, onda je to, zvuči paradoksal­no, ono što i Mišetić zagovara, dakle ukidanje Daytonskog sporazuma. Ne bi to, naravno, bilo gore od strašnog da postoji nešto što bi ga moglo zamijeniti, a da se o tome mogu složiti Bakir Izetbegovi­ć, Dragan Čović, Milorad Dodik, kao i njihova oporba.

Tlapnjama o hrvatsko-srpskom poništavan­ju američkog ustavnog Frankenste­ina, Luka Mišetić se priklonio njegovatel­jima kultura laži zbog kojih je BIH “zemlja velikih političkih obećanja koja se ne ispunjavaj­u i velikih očekivanja ljudi koja se ne ostvaruju”, ali i - kao i svi koji propagiraj­u bilo kakav savez Zagreba i Beograda preko BIH - naelektriz­irao Bošnjake, dakle jedine s kojima se Hrvati u BIH, baš kao i oni s Hrvatima, mogu dogovoriti o izmjenama Izbornog zakona. A to im, ni jednima ni drugima, ne ide najbolje, pa tako desetljeći­ma.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia