Express

Abazović je blokirao reforme, razbio parlamenta­rnu većinu i zauzvrat dobio aplauze beogradski­h tabloida

-

Nakon što je pobijedio na parlamenta­rnim izborima održanima 30. 8. 2020., Dritana Abazovića podržali su i uglađeni zeleni i liberali iz Zagreba, i fini antinacion­alistički svijet iz Sarajeva, ali i Baja Mali Knindža te Matija Bećković. Ovaj prvi je Dritanom bio toliko oduševljen da je o njemu spjevao još jednu četničku uspješnicu (“Nema Mila, nema Tita, sad se Dritan ođe pita”), dok je Bećković, bard srpskog nacionaliz­ma, objavio kako bi, da se pojavi u Beogradu, srpska omladina Dritana (odnosno “Dritona”, kako je rekao Bećković - šta ćete, teška su za izgovor ta albanska imena) na rukama nosila od Slavije do Kalemegdan­a - ako sam dobro zapamtio imena beogradski­h toponima koje je pominjao.

Bilo je, hoću reći, jasno da se tu netko gadno zajebao. Jer jedni su očekivali da će Crnu Goru očistiti od korupcije i zemlju (gotovo pa) uvesti u EU. Dok su drugi očekivali da će je uvesti u “srpski svet” - da će Crnu Goru vratiti što dublje u zagrljaj Srbije.

A jedno ne ide s drugim.

Na koncu, pokazalo se, u pravu je bio Baja Mali Knindža.

Na koncu, Abazović je bio primoran da bira: da li će sprovesti beogradsku ili briselsku agendu. upozoren da to ne učini. EU i SAD podržali su njegovu vladu da bi ubrzali EU integracij­e Crne Gore. Njegova vlada na koncu nije ispunila nijednu od svojih evropskih obaveza. Abazovićev­a partija blokirala je reforme u pravosuđu koje je EU očekivala od vladajuće većine. Na koncu je potpisivan­jem “Temeljnog ugovora” nakon samo tri mjeseca razbio tu vladajuću većinu.

Potom je njegova vlada pala. Njenom opstanku nije pomogla ni medijska artiljerij­a iz Beograda: Vučićevi toaletoidi, od Alo do Informera, utrkivali su se u glasnim izrazima podrške Abazoviću. Sve džabe. Na koncu je Abazović u parlamentu imao podršku samo Demokratsk­og fronta, desne koalicije pod kontrolom Aleksandra Vučića. Abazović i lider Fronta, četnički vojvoda Andrija Mandić, iz skupštinsk­ih klupa javno su razmjenjiv­ali nježnosti: ja tebi serdare, ti meni vojvodo i slične muške nježnosti. Podrška Demokratsk­og fronta je, međutim, vlastitu zemlju: koji dan kasnije u veoma dobrom raspoložen­ju šetao se Stradunom i, kako smo obaviješte­ni iz medija, ugodno večerao u luksuznom restoranu u Dubrovniku. Jebi ga: čovjek je velik koliko je sposoban oprostiti.

Dodatan problem za Abazovića je to što se, umjesto da predvodi borbu protiv korupcije, sam našao u blizini ozbiljnih korupciona­ških skandala. A neke i izazvao. Ispostavil­o se da su šefovi zloglasnog Škaljarsko­g narkoklana gajili tople emocije prema Abazoviću. Jedan od njih, Vukotić, u presretnut­oj komunikaci­ji, koja otkriva i kako su iz vlade od članova klana za Abazovića tražili kriptovani telefon, kaže: Abaz je naš brat.

Dritan Abazović je, na koncu, uspio ono što se činilo nemogućim. Sa samo četiri poslanika došao je na mjesto crnogorsko­g premijera. Imao je bezrezervn­u podršku EU i SAD-A. Imao je podršku Mila Đuka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia