Express

DIVIO SAM MU SE

- 26. kolovoza 2022. | EXPRESS |

Malo se novinara spremno kladiti na to da će njihova znanja i vještine, izvedeni na krajnje granice mogućnosti, preživjeti u sukobu sa sustavom. Samo se rijetki usude riskirati, pa staviti na kocku egzistenci­ju, vjerujući da će ih rad, talent i profesiona­lnost održati na površini. On se na to kladio doživotno

jest zaposlenje. Budi odgovoran, budi pametan, ne talasaj, to su čelični imperativi “katedrale duha”. “U vola bodača isparano prkno”, govorila je Vrdoljakov­a baba Lončaruša, i to svi prisavski novinari dobro znaju. Bagu ta spoznaja nije spriječila da, u trenucima kad mu je Sanader pokušao docirati s visoka, izrekne rečenicu koja me oborila s nogu i koju nikad dotad - a ni kasnije - nismo čuli: “Nećete vi mene učiti kućnom odgoju, gospodine Sanader”. Nekoliko dana kasnije jednako borbeni stav pokazao je u intervjuu s Ivicom Račanom.

Malo se novinara spremno kladiti na to da će njihova znanja i vještine, izvedeni na krajnje granice mogućnosti, preživjeti u sukobu sa sustavom. Samo se rijetki usude riskirati, pa staviti na kocku egzistenci­ju, vjerujući da će ih rad, talent i profesiona­lnost održati na površini. On se na to kladio doživotno. Mnogima bi fajt sa Sanaderom bio kraj karijere ili barem opomena da ubuduće budu pametniji. Bago nije htio. Nastavio je istim putem, do posljeddos­tojanstva, ali je poštovao i tuđe, a najviše, dostojanst­vo publike koja ima pravo na to da se ministre tretira kao sluge, a ne gospodare naroda.

Pišući o Bagi vrlo često najčešće sam koristio boksačke usporedbe - “ring”, “fajt”, “okršaj”, “leti kao leptir, ubada kao osa”... Svi novinari čija se lica ozare od sreće u susretu s moćnicima, od njega bi trebali učiti: on ih je čekao na porciju rešetanja.

”U životu sve je krug”, govorio je zamišljeno u zadnje vrijeme. “A što sad? Kad te nema tu, nisi bitan, kad si tu, opet nisi bitan i luzer si, i što onda?” napisao je, zagonetno, na Facebooku. Je li tek pod kraj pomislio da je to čime se bavi uzaludno, nesvrsisho­dno?

Nije bilo. Bago je postavio standarde, pokazao kako se to radi, postao uzor. On je jedan od onih ljudi koji, poput usamljenih šerifa na Divljem zapadu, boreći se protiv gomile, brane civilizaci­ju, zakone, čovječanst­vo. Nažalost, neće moći vidjeti koliko je bio bitan - mi, koji smo ostali, to dobro znamo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia