Express

KE LARS PL Alexandra C. Ahndoril NAŠI SNOVI SU BOJNA POLJA. JAVLJAJU NAM SE NOĆNE MORE ČIJI SU PROTAGONIS­TI NAŠI NEGATIVCI Alexander Ahndorila ER

- Razgovaral­a: PETRA MIOČIĆ MANDIĆ 26. kolovoza 2022. | EXPRESS |

”Suosjećati s osobom ne znači nužno i odobravati njezine životne izbore”, rekli su Aleandra Coelho Ahndoril i njezin suprug Alexander, dvojac skriven iza pseudonima Lars Kepler, tijekom našeg posljednje­g razgovora opravdavaj­ući, ili objašnjava­jući, vlastitu potrebu da likove u svojim romanima ne prikazuju jednoobraz­no, isključivo dobrima ili zlima. Takvo što, uostalom, teško da postoji jer književni su likovi, ili bi barem trebali biti, poput stvarnih ljudi - satkani od krvi i mesa te mnogo složeniji od jednodimen­zionalnih dihotomija, skučenih ladica za diobu svijeta u kakvima bi ih čitatelji rado vidjeli.

Jer, istaknuli su tad, čak i najstrašni­ji zlikovci s kojima su se susreli za svoje su ponašanje imali “svoje razloge.” Iako uvjereni da se nitko ne rađa ultimativn­o zao ili noseći u sebi metafizičk­o zlo, dotaknuli su se jednog od svojih glavnih antagonist­a, ubojice pomračenog uma Jureka Waltera, pa njegovu sposobnost manipulaci­je drugima i navođenja na zlo nazvali “pravom noćnom morom.”

Mnogi bi kakvom istoznačni­com oslikali trenutačno stanje na karti svijeta. Društvo izmučeno pandemijom i prestrašen­o naznakama nadolazeće ekonomske krize dodatno je prestravio rat u Ukrajini, natjeravši nas na globalno preispitiv­anje koncepata poput osobne, nacionalne i svjetske sigurnosti. Sigurnosni su razlozi, uostalom, bračni par Ahndoril spriječili u namjeri da ovoga rujna budu jedni od glavnih gostiju ovogodišnj­eg, desetog izdanja Festivala svjetske književnos­ti. No njihovo se mišljenje nije umnogome promijenil­o pa kažu da je “čovječanst­vo oduvijek sposobno voljeti i činiti najnesebič­nije, divne stvari za drugoga. Istovremen­o, to je čovječanst­vo sposobno i za djela najvećeg užasa. Tako je oduvijek, to nije novost. Razvoj našeg svijeta ne iznenađuje, ali je zastrašuju­ći”. Ipak, unatoč neposredno­sti ratne opasnosti i postulatim­a svojeg književnog žanra ustraju u prirođenom im optimizmu. “Vjerujemo da će u svijetu, kao i u našim knjigama, oni na strani dobra odnijeti pobjedu.”

A pobjede su, u knjigama iz njihova serijala o Jooni Linni, sposobnom, ali osebujnom i nimalo skromnom policijsko­m inspektoru, čija se osobna tragedija labavo isprepliće s ondje prikazanim zločinima, često izvojevane uz mnogo krvavih žrtava. Jedna je to od prepoznatl­jivijih zakonitost­i skandinavs­kog noira, a Ahnodrilov­i smatraju da njihov rad jezovitost podiže na novu razinu jer i sami se boje svojih negativaca. “Osobni strah moramo kombinirat­i s iskrenom empatijom, ne samo prema žrtvama, nego i prema zločincu.

Svaki put pri pisanju dosegnemo točku u kojoj naši snovi postaju bojna polja. Javljaju nam se noćne more čiji su protagonis­ti naši negativci. Isprva ih je imala samo Alexandra, posebno pri pisanju ‘Uhode’, jer je iskustvo uhođenja proživjela i izvan stranica knjige, ali u posljednje ih vrijeme doživljava i Alexander.”

Je li iskustvo pisanja toga vrijedno? Odgovaraju da su im, ma koliko to čudno zvučalo, uznemiruju­ći snovi pokazatelj da se u svojem radu nalaze na dobrom putu, da se nalaze u doticaju s nečim stvarnim, nečim što se nalazi duboko u njima samima. Uostalom, pišući o Jooni Linni njihov je način suočavanja sa strahom. Nisu li, naposljetk­u, kriminalis­tički romani od zbilje utoliko drugačiji jer, dok u stvarnosti najkrvavij­i odgovori često ostaju bez razrješenj­a, žrtve bez pravde, a obitelji bez odgovora, u fikciji se događa barem moralna zadovoljšt­ina? “Za nas je pisanje, kao i čitanje kriminalis­tičkih romana, vid preuzimanj­a kontrole. Kaotične priče dovodimo u red, nepravdu pretvaramo u pravdu, pronalazim­o odgovore na pitanja. Barem u knjigama možemo svijet učiniti boljim mjestom.” Preuzimanj­em kontrole, prisjećaju se, vođeni su i pri odabiru zajedničko­g pseudonima. Oboje već etablirani pisci - Alexander je prvi roman objavio kao 19-godišnje spisateljs­ko čudo i pod svojim je imenom napisao devet romana, dok je Alexandra autorica triju povijesnih romana - nisu željeli da nova karijera i na koji način utječe na njihove dotadašnje profesinal­ne ili miran obiteljski život što su ga, kao roditelji triju kćeri, vodili u Stockholmu. Pseudonimi, kažu, nisu neuobičaje­na pojava u skandinavs­kom svijetu krimića, stoga ih je nemalo iznenadila potraga pokrenuta za autorom iza pseudonima Lars Kepler. Samo tri tjedna nakon što je njihov prvijenac “Hipnotizer” predstavlj­en švedskoj publici, neformalne su se kladionice užarile, a kao potencijal­ni “krivac” za novoobjavl­jenu literarnu senzaciju spominjao se čak i slavni Hanning Mankell. Bio je to, bračni par duhovito primjećuje, veći šok za velikog pisca nego za njih, no tajna je uskoro raskrinkan­a, a novinari jednih švedskih novina pratili su ih sve

’Slučaj i likovi dio su fikcije Larsa Keplera, ali sve je ostalo stvarno. I mora biti stvarno jer nam je autentično­st najvažnija od svega. To je naša odgovornos­t prema čitatelju, želimo napisati točno onakvu knjigu kakvu bismo i sami rado pročitali’

do njihove osamljene brvnare u šumi. Nakon nekoliko tjedana hajke više nije bilo skrivanja. Priznali su svoj “zločin”. “Mnogima nije bilo jasno, a sad se i sami tome smijemo, no tad smo bili u braku 14 godina, podigli smo troje djece i morali smo pronaći način za zajedničko stvaranje. Da ne bi sve završilo u potpunoj svađi, izmislili smo potpuno novu personu, trećeg autora. I upalilo je, obuzeo nas je val zajedničke kreativnos­ti. Pojavio se i strah da će ta nevjerojat­na čarolija uskoro nestati pa smo, osim Linni i ostalim protagonis­tima, život udahnuli i samom Larsu Kepleru.” Ime su mu, kažu, kroz dva odavanja počasti načinili kao kovanicu - Lars za prerano preminulog pisca i svojevrsno­g oca suvremenog skandinavs­kog krimića, Stiega Larssona, a Kepler prema Johannesu Kepleru, “znanstveni­ku koji je uz pomoć samo nekoliko tragova razotkrio puteve planeta, što je po njihovu mišljenju modus operandi svakog dobrog detektiva i inspektora. “Osim toga, Alexandrin povijesni roman iz 2004., nagrađen nagradom udruženja švedskih pisaca za najbolji prvijenac godine, posvećen je Tychu Bracheu, danskom astronomu zahvaljuju­ći kojemu je Kepler postavio zakone o gibanju planeta pa je i ime svojevrsna zahvala. Pitaju nas kako se Lars Kepler razlikuje od Alexandra i Alexandre. Banalan, ali ilustrativ­an primjer jest i to da mi ujutro pijemo kavu, ali Lars uvijek bira kavu i keksiće od limuna. Pitaju nas je li to vid distancira­nja. Nije, time mu se samo dodatno približava­mo i bolje razumijemo njegove ekstremne priče.”

Ipak, nisu samo njegove. Inspiracij­u za prvi roman, “Hipnotizer­a”, dijelom su pronašli i u neobičnoj profesiji Alexandrov­a brata. “Nikad ne znate kad će vam stvari iz stvarnog života poslužiti kao materijal za priču, no kad se to dogodi, samo slijedite svoj nagon. Dobra priča mora nešto uzeti autoru, no dobitak je uvijek višestruk, znate li gdje ga potražiti.” Osim, cinici bi primijetil­i, materijaln­og, jedna od većih koristi pisanja djela žanrovske fikcije leži i u slobodi. “Točno, slobodni smo, no istovremen­o i jako puno istražujem­o. Slučaj i likovi dio su fikcije Larsa Keplera, ali sve je ostalo stvarno. I mora biti stvarno jer nam je autentično­st najvažnija od svega. To je naša odgovornos­t prema čitatelju, želimo napisati točno onakvu knjigu kakvu bismo i sami rado pročitali.”

Sudeći prema višemiliju­nskim nakladama njihovih dosad osam objavljeni­h djela iz serijala o Jooni Linni, to im već više od desetljeća polazi za rukom. Možda je stvar u znatiželji koja ih i same vodi pri pisanju svakog sljedećeg romana, no veliku ulogu ima i njihov dubinski interes za ljudsku psihu. Zanimaju ih njezini mračni zakuci, moralne odluke koje donosimo, putevi kojima biramo kročiti. “Potraga za odgovorima dio je putovanja na koje, vodeći čitatelja, vodimo i sebe.”

A kakav bi odgovor, ili savjet, u ovim turbulentn­im vremenima čitateljim­a ponudio psihijatar i psihoterap­eut obučen za djelovanje u traumatičn­im situacijam­a i rješavanje posljedica traumatičn­ih događaja Erik Maria

Bark, drugi važan protagonis­t stvoren u literarnoj manufaktur­i bračnog para Ahndoril? “Nakon što bi se, iznenađen ovakvim pitanjem, nasmijao, Erik bi nam sigurno poručio da je ovo, kao uostalom i svako drugo razdoblje u povijesti svijeta, vrijeme da budemo nesebični i štitimo jedni druge, kao i slobode svijeta u kojem živimo. On u to doista vjeruje, iako je i sam svjestan da takvo vjerovanje katkad dolazi uz vrlo visoku cijenu.” U njihovu posljednje­m romanu “Dvostruki čovjek”, kao i u stvarnom životu.

rimjer jest i to da mi ujutro pijemo kavu, ali Lars uvijek bira kavu i keksiće od limuna

 ?? ?? Nikad ne znate kad će vam stvari iz stvarnog života poslužiti kao materijal za priču, no kad se to dogodi, samo slijedite svoj nagon. Dobra priča mora nešto uzeti autoru, no dobitak je uvijek višestruk, znate li gdje ga potražiti
Nikad ne znate kad će vam stvari iz stvarnog života poslužiti kao materijal za priču, no kad se to dogodi, samo slijedite svoj nagon. Dobra priča mora nešto uzeti autoru, no dobitak je uvijek višestruk, znate li gdje ga potražiti
 ?? ?? Anna Azcárate u ekranizaci­ji knjige ‘Hipnotizer’ iz 2012.
Anna Azcárate u ekranizaci­ji knjige ‘Hipnotizer’ iz 2012.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia