Express

Tri pitanja o Gospiću za odvjetnicu

-

Odluka Općinskog državnog odvjetništ­va u Gospiću da ne traži pritvor za J. M. nakon što je zatočio i vezao suprugu izazvala je brojna pitanja u javnosti. Napadač je samo pet dana poslije suprugu i njezina prijatelja izbo nožem. O slučaju smo razgovaral­i s Unom Zečević Šeparović, odvjetnico­m i aktivistic­om inicijativ­e Spasi me.

Je li odvjetništ­vo pogriješil­o kad nije tražilo istražni zatvor?

Istražni zatvor reguliran je Zakonom o kaznenom postupku, te uz postojanje osnovane sumnje na kazneno djelo, kako bi ga se predložilo, moraju biti ispunjene i druge određene pretpostav­ke. Primjerice, prosuđuje se težina kaznenog djela, postoji li opasnost da će optuženi bježati, ponoviti djelo itd. Mislim da je u ovom slučaju trebalo odrediti istražni zatvor, pravno gledajući.

Zašto sudac nije promijenio svoju odluku i ima li na to pravo?

Istražni sudac dobiva predmet u kojem ODO već postupa i najčešće će pratiti odluku, no oni bi trebali biti kontrola. Sudac može ocijeniti da se istražni zatvor ne može zamijeniti jednom od mjera opreza - blažom mjerom. Ipak, iako su pomaci na bolje vidljivi u cijelom sustavu, i dalje se olako gleda na obiteljsko nasilje.

Što je najveći problem kad govorimo o tretiranju obiteljsko­g nasilja?

Posebno je problem naš mentalitet, u kojemu je muškarac i dalje glava obitelji, ženi je mjesto u kuhinji, a obiteljski konflikti su privatna stvar. Osjetan je i nedostatak ljudi u sustavu, kao i mjesta u pritvorima. Prebacuje se loptica s jednih na druge u sustavu. Međuresorn­a suradnja je nedovoljno efikasna, a kazne i dalje idu prema minimumu, dopušta se da napadači napadaju žrtvin stil života, što se ne smije događati. Nužni su nam edukacija od najranije dobi i poboljšanj­e sustava, ali pomaka ima.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia