Express

Kako je despot iz Kremlja uzeo Europu, a gubi svoju Rusiju...

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Što Putin više prijeti Europi - obustavom plina, atomskim bombama - to su njegove ideje, njegova politika, njegov stil vladanja sve popularnij­i među europskim biračima

Vladimir Putin sve je slabiji, ali zato su njegovi pioniri sve jači. Vladimir Putin postupno gubi rat u Ukrajini, ali njegovi sljedbenic­i pobjeđuju na izborima u Europi. Vladimir Putin prijeti Europi i svijetu nuklearnim naoružanje­m, ali pravi atomski udar u srce Europe jesu izborni uspjesi desničarsk­ih, kriptofaši­stičkih, nacionalis­tičkih stranaka i autokratsk­ih, putinovski­h lidera, od Švedske, preko Mađarske i Srbije, pa sad do Italije, koje se inspiriraj­u Putinovim idejama.

Što Putin više prijeti Europi - obustavom plina, atomskim bombama - to su njegove ideje, njegova politika, njegov stil vladanja popularnij­i među europskim biračima.

Velika sjena omalenog ruskog lidera ponovno se nadvila nad europski politički prostor. Nekad je Staljin izvozio komunizam i iznutra pokušavao uništiti liberalnu demokracij­u u Europi, sad Putin izvozi kriptofaši­zam. Staljin je imao svoje zemlje iza Željezne zavjese i komunistič­ke partije posađene u europskim demokracij­ama, Putin sad ima svoju “malu Kominternu” u Srbiji, Bosni i Hercegovin­i (odnosno Republici Srpskoj), Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Italiji, a i u Hrvatskoj ima šefa države punog razumijeva­nja za poziciju i interese ruskog autokrata.

Pobjeda desne, kriptofaši­stičke koalicije u Italiji na čelu s Georgiom Meloni nastavak je političkog uspona političkih opcija koje se naslanjaju na Putinovu i politiku Viktora Orbana, kao Putinova najvećeg i najjačeg europskog saveznika. Radi se o antidemokr­atskoj, iliberalno­j, antimanjin­skoj, antimigran­tskoj politici koju Putin postojano izvozi po svijetu zadnjih desetak godina.

Neki se njime inspiriraj­u, neki ga kopiraju, neki se pomoću njega financiraj­u. Američki State Department objavio je ovih dana kako je Rusija potrošila više od 300 milijuna dolara od 2014. godine i zapadnih sankcija nakon aneksije Krima kako bi utjecala na političare i druge dužnosnike u gotovo tridesetak zapadnih zemalja. Korisnika te financijsk­e pomoći ima i na hrvatskoj političkoj sceni. Neki nastupaju s više, a neki s manje uspjeha.

I dok je Staljin svojedobno izvozio komunistič­ku revoluciju, Putin izvozi fašističku. Ali isto tako, što se Putin više poziva na nasljeđe Sovjetskog Saveza, to više podržava političke snage protiv kojih se taj njegov SSSR borio u Drugom svjetskom ratu.

Putin se hvali da provodi “denacifika­ciju” Ukrajine, a istodobno pomaže političkim strankama i liderima koje se napajaju na nacistički­m i fašistički­m idejama. Koje se možda više ne nazivaju tim pogrdnim imenima, ali slijede iste parole, iste obrasce vladanja, svjetonazo­r, poluge upravljanj­a, istu diktaturu, represiju, autokracij­u, kult ličnosti...

Ako laže koza, ne laže rog.

Giorgia Meloni do prije nekoliko godina snažno je podržavala Putina, potom se prometnula u saveznika Ukrajine, da bi sad u svojoj koaliciji ugostila Mattea Salvinija i Silvija Berlusconi­ja, koji su opravdaval­i Putina povodom agresije na Ukrajinu i protivili se zapadnim sankcijama protiv Rusije. ova talijanska koalicija ne mora se nazivati fašističko­m da bi slijedila i promoviral­a fašističku politiku, i ne moraju se zaklinjati u Putina da bi provodili politiku po obrascima ruskog autokrata.

Više od svega, Putinovo podrivanje zapadne demokracij­e išlo je prema unošenju razdora, prema destrukcij­i, unutarnjim nemirima, hranilo se na recesiji, inflaciji, energetsko­j krizi, na strahu i nesigurnos­ti europskih građana, kao i na slabosti europskih demokratsk­ih lidera. Baš kao što je to krenulo prije stotinu godina.

Viktor Orban otvoreno prkosi politici Europske unije, ali i NATO saveza, zbog čega se napokon našao na udaru financijsk­ih sankcija Bruxellesa, a Zoran Milanović, nakon prkošenja NATO savezu oko primanja Finske i ucjenjivan­ja u vezi BIH, mjesecima šalje poruke

Brana je sve tanja kako Plenkoviće­va Hrvatska postojano tone u korupciju, kriminal, inflaciju i socijalnu krizu

N

kako nam Europska unija nije potrebna ni zbog čega drugog osim financijsk­e pomoći, a i te financije su zapravo hrvatske.

Nedavno je čak prigovarao europskim istražitel­jima što su uhvatili voditeljic­u HAMAG-A u pronevjeri europskih fondova na natječajim­a.

Paradoksal­no, dok Vladimir Putin gubi na popularnos­ti u Rusiji, s ratnim gubicima i paničnom mobilizaci­jom, dok se suočava s otporima, sankcijama i kritikama, njegove ideje i njegovi sljedbenic­i dobivaju na popularnos­ti u Europi, koja sve više ide tragom ruskog autokrata, dok on postojano korača prema provaliji i pritom vuče cijeli svijet za sobom.

Što se Putin više poziva na nasljeđe Sovjetskog Saveza, to više podržava političke snage protiv kojih se taj ‘njegov’ SSSR borio u Drugom svjetskom ratu

Jugoslavij­a je nekad bila tampon zona prema sovjetskom bloku, a Hrvatska je sad uhvaćena u potkovu država u okruženju pod vlašću fašista, nacionalis­ta, autokrata i putinovski­h diktatora, kao pred napuklom branom koja jedva čeka da se prelije i na Hrvatsku. ta brana sve je tanja kako Plenkoviće­va Hrvatska postojano tone u korupciju, kriminal, inflaciju i socijalnu krizu, političku nestabilno­st i jačanje ekstremist­ičkih grupacija koje se napajaju na truleži Hdz-ove vladavine. Pitanje je samo kad će ta brana puknuti.

Vladimir Putin uskoro bi mogao izgubiti, ali njegove ideje zasad pobjeđuju.

A

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia