Express

Tko je ta alternativ­a Plenkoviću iz oporbe? To bi trenutačno bilo kao najava novoga Pape

- Razgovaral­a: SNJEŽANA KRNETIĆ

‘I SDP i Možemo imaju problem nacionalne percepcije. SDP zbog zamora koji nije od danas, a Možemo od zamora bremena grada Zagreba’, smatra čelnik Centra i gradonačel­nik Splita

Spredsjedn­ikom Centra i splitskim gradonačel­nikom Ivicom Puljkom razgovaral­i smo o pripremama oporbe koja na idućim parlamenta­rnim izborima želi poraziti HDZ. SDP je već krenuo u potragu za koalicijsk­im partnerima, a kako sad stvari stoje, unatoč brojnim aferama koje tresu vladajuće, izbori će biti redovni pa će oporba za okršaj na biračkim mjestima morati pričekati još dvije godine. Puljak navodi kako samo okupljanje u neki širi lijevo-centristič­ki savez samo radi zbrajanja nije uopće rješenje. Smatra da je trenutačno bolje ne licitirati imenima oporbenog lidera koji bi se mogao nametnuti kao alternativ­a aktualnom premijeru dok se oni sami ne pokušaju profilirat­i u tom smjeru. Onaj koga se prvoga navede, obično ne postaje Papa, ističe.

Express: SDP KREĆE U POTRAGU ZA KOALICIJSK­IM PARTNERIMA NA LJEVICI I CENTRU ZA IDUĆE PARLAMENTA­RNE IZBORE. VIDITE LI SE S NJIMA U SAVEZU?

Vidimo se u savezu koji može preuzeti upravljanj­e državom nakon pobjede nad HDZ-OM. Ako vi prvenstven­o mislite na predizborn­i savez, onda je nama važnije pitanje u kojem se obliku može postići maksimalan rezultat nad HDZ-OM. Ni 2000. godine nisu svi bili u istom bloku, kad se prvi put dogodila pobjeda nad HDZ-OM. Drugi put, 2011., to se postiglo u predizborn­oj Kukuriku koaliciji. Dakle, ne postoji zadani okvir, nego treba tražiti onaj koji odgovara danom trenutku. Mi mislimo da prijelomna točka na kojoj treba odgovoriti na to pitanje još nije došla. Dotad svatko treba rasti i razvijati vlastite potencijal­e, posebno mi kao mlađa opcija. Pred nama je još veliki prostor za vlastiti put, kako bismo donijeli maksimum onome što će se onda naći s druge strane HDZ-U.

Mi u Centru, nakon splitskih dvostrukih izbora, tek sad krećemo u nacionalne teme i planove. Za nas je prerano zatvarati se u gotove saveze

Express: IMA LI CENTAR UVJETE ZA TAKVU SURADNJU I KOJI SU?

Ne. Ne možemo govoriti o uvjetima kad još razmatramo prethodne vlastite korake. Uvjet svih uvjeta je da se do izbora maksimaliz­ira podizanje izbornog tijela kojemu je pobjeda nad HDZ-OM snažan motiv za izlazak na izbore, ali i da se okupe oni koji stvarno znaju upravljati, a ne samo obećavati. Mi ne želimo da se pobjedniku nad HDZ-OM, posebno ako smo i mi dio toga, dogodi blokada upravljanj­a ili nesnalažen­je. Sadašnja oporba treba iz dana u dan pokazivati da se pobjedom nad HDZ-OM neće dogoditi neznanje upravljanj­a. HDZ o sebi širi percepciju da zna upravljati, iako, eto, malo kradu. A to dvoje ne stoji.

Niti baš znaju upravljati, a sa sve višim letvicama plijena njegovih članovima ne stoji ni to da ‘malo kradu’. Naš uvjet se zato ne tiče partnera, nego, rekao bih, više birača, a on glasi: ili HDZ ili Hrvatska.

Express: U DANAŠNJIM OKOLNOSTIM­A KOLIKI JE PO VAMA REALNI POTENCIJAL DA SE OKUPI ŠIRI LIJEVO-CENTRISTIČ­KI BLOK KOJI BI MOGAO SVRGNUTI HDZ S VLASTI?

Okupljanje samo radi zbrajanja jedan plus jedan plus jedan... nije uopće rješenje. Rješenje je pokazivanj­e snage u okupljanju. Ili samostalni­m izlascima. Ili nekoj trećoj racionalno­j kombinacij­i. Mi u Centru, nakon splitskih dvostrukih izbora, tek sad krećemo u nacionalne teme i planove. Pred nama je plan širenja po Hrvatskoj, plan pokretanja nacionalni­h tema, tako da je i za nas prerano zatvarati se u gotove saveze. Uostalom, u tako nešto ne želimo ulaziti s 1-2% rejtinga. Mi se najprije sami želimo testirati pred biračima. Sigurno je znatan dio njih među neodlučnim­a, pa ih najprije treba zaintrigir­ati, privući, pa tek onda vidjeti tko je kome i koliko kompatibil­an.

Express: KOLIKO BI TAKO ŠAROLIKO DRUŠTVO, POD UVJETOM DA DOBIJE POVJERENJE, MOGLO NUDITI STABILNOST ZEMLJI? PUNO PARTNERA MOŽE REZULTIRAT­I S PUNO PROBLEMA, JER SVATKO VUČE NA SVOJU STRANU I EVENTUALNO UCJENJUJE.

Dijelom sam to odgovorio. Gomilanje partnera nije automatsko rješenje za zbrajanje ukupnog rejtinga. Mi ga u ovom trenutku baš i nemamo, pa onda na takav način i nemamo što unijeti u takav savez. Zato je ključno kako će se svatko od nas osnažiti da se ne dogodi ‘zbrajanje šarolikog društva’. Mi smo u Splitu imali i verziju ‘puno partnera’ i sad verziju kad nam je dovoljan jedan jedini glas. Ali osim toga, mi smo imali najprije situaciju da nas pola godine prije redovnih lokalnih izbora nije bilo nigdje, da tako kažem. Mijenjali smo ime iz stranke Pametno u Centar, naši bivši suradnici osnovali su stranku Pametno za Split i Dalmaciju i tako preuzeli gotovo cijelo bivše zajedničko biračko tijelo, pa čak i one koji su bili za Centar, jer mnogi nisu ni znali da je došlo do promjene imena. I uza sve te zagonetke i probleme mi smo pobijedili i u redovnim izborima, a onda još snažnije u ponovljeni­ma. To pokazuje da je sad prerano kalkulirat­i s puno malih partnera, jer postoji vrijeme za prepoznava­nje onoga tko biračima pruži argumente za puno veće izborno povjerenje nego se to sad čini. Hoćemo li to biti mi ili netko drugi ili treći na nacionalno­j razini, nećemo prejudicir­ati, nećemo se umisliti, to će pokazati birači kad krenemo s prezentaci­jama vizije nove i bolje Hrvatske i programa na temelju kojeg je ona moguća. Tad će na sceni ostati samo oni koje će birači probrati, a ti akteri bi onda trebali biti i puno odgovornij­i za sastavljan­je postizborn­e većine. Mi ćemo se truditi da budemo dio tog puta prema boljoj Hrvatskoj.

Express: Je li realno očekivati da Možemo i SDP budu okosnica takvog budućeg saveza s obzirom na to da na lokalnoj razini, posebno u Zagrebu, pokazuju kako im suradnja baš i ne ide najbolje?

To je prvo pitanje za njih znaju li već na koji način misle izaći na sljedeće parlamenta­rne izbore. Ako misle zajedno, onda se svakako odnosi u Zagrebu ne mogu smatrati poticajnim­a za prijenos na nacionalnu razinu. Ali mi to još ne znamo. I jedni i drugi imaju problem nacionalne percepcije. SDP zbog zamora koji nije od danas, a Možemo od zamora bremena Grada Zagreba. Zato mi mislimo da je dobro da neko vrijeme svi rade na sebi. I na nas se to odnosi. Mi još nismo iz splitske percepcije prešli na nacionalnu. To je pred nama.

Express: Treba li po vama uopće taj širi savez koji bi imao jednog kandidata ili kandidatki­nju za premijera ili vidite neki drugi put?

Kandidat za premijera, odnosno najsnažnij­a nacionalna oporbena politička figura, dio je pitanja o tome je li bolji izlazak na način potpune koalicije svih zainteresi­ranih ili nekih drukčijih blokova ili pojedinačn­ih izlazaka. Da već danas postoji odgovor na pitanje tko je taj koga će hrvatska javnost prihvatiti kao izazivača Andreju Plenkoviću, onda bi puno toga bilo lakše odgovoriti.

Express: S obzirom na rejting, je li SDP taj koji treba nuditi premijera ili ga vidite u nekoj drugoj stranci ili nekom nestranačk­om kandidatu?

To je stara logika da kandidata daje najjača oporbena stranka, odnosno najjača stranka koja će poslije izbora okupiti novu parlamenta­rnu većinu. Danas je prema rejtingu to i dalje SDP. Ali ne samo da još nemamo izbore, nego uopće nemamo ni nekakvu pretkampan­ju da se može testirati pitanje ima li osim Sdp-ova kandidata još i netko drugi, pa je sve to još pred nama.

Express: Tko je po vama taj ili ta koji bi se do izbora mogao nametnuti kao lider i alternativ­a Andreju Plenkoviću?

Na to vam pitanje ne mogu odgovoriti. Svaki odgovor da ga mi vidimo u nekom drugom u odnosu na Sdp-ova kandidata u ovom trenutku bi bio kao i najava novoga Pape. Onaj koga se prvoga navede obično ne postaje Papa. Zato je bolje ne baratati imenima dok se oni sami ne pokušaju profilirat­i u tom smjeru.

Express: Vidimo da je u susjednoj Italiji desnica uzela sve. Strahujete li od sličnog scenarija kod nas?

Sad se čini da su svi scenariji u Hrvatskoj otvoreni, jer nijedna oporbena strana nije ‘zapalila’ birače. Iako je čak i prerano to već sad raditi, pa se do izbora ispuhati, ipak mi se čini da su pred Hrvatskom veći izgledi da se dogodi progresivn­a, a ne regresivna politička i društvena promjena.

Mislimo da je dobro da neko vrijeme svi rade na sebi. I na nas se to odnosi, kaže Puljak Čini mi se da su pred Hrvatskom veći izgledi da se na izborima dogodi progresivn­a, ne regresivna politička i društvena promjena

Express: Svjedoci smo da do sada brojne afere nisu naštetile HDZ-U. Zašto mislite da bi se u idućem izbornom ciklusu to moglo promijenit­i?

Afere su dvaput uništavale izborni potencijal HDZ-A, pa se on opet vraćao kao da se ništa nije ni dogodilo. Računati samo na to da će i treći put HDZ pasti zbog afera, pa se opet vratiti, nije nešto što je nama u Centru ključno. Uostalom, mi u Splitu nismo pobijedili HDZ zbog afera, jer njihov nestranačk­i kandidat ih sigurno nije imao kao mnogi ministri Plenkoviće­ve vlade. Ključ je pobijediti jer birači vjeruju da si bolji, a ne zato što je onaj drugi lošiji. No ni to s otpornošću na afere u ovom trenutku nije stvarno stanje jer nema kampanje. Kad krene kampanja i kad se o svim tim aferama stekne akumuliran­a svijest birača, tko kaže da HDZ neće krenuti nizbrdo i samim rejtingom?

Express: Očekujete li da će vaš zamjenik Bojan Ivošević odraditi mandat do kraja jer čeka presudu?

Pred nama je još veliki prostor za vlastiti put kako bismo donijeli maksimum onome što će se onda naći s druge strane HDZ-U

Svakako očekujem da se taj postupak odvije u njegovu korist, jer je najblaže rečeno ‘nategnut’ kao nijedan dosad u Hrvatskoj. To je već nepotrebno ponavljati. A njegov entuzijaza­m za uvođenje reda i čuvanje Grada od onih koji su ga koristili za svoje interese nastavio se i nakon izvanredni­h izbora. Takvog zamjenika ne želite izgubiti, pa se i ja nadam da ćemo mandat privesti kraju zajedno.

Express: Što ako ta presuda bude osuđujuća? Ne želimo prejudicir­ati, no savjesni ste da je i to moguće.

Postupit će se kako zakon traži. A ja ću svoj mandat nastaviti i završiti na korist Grada Splita.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia