Express

Plenković kao Vučić&orban. Jasni znakovi teške panike

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Aktualni napad na oporbu koja je pod utjecajem “centara moći s istoka” također bi mogao stvoriti uvjete da se tajne službe i represivni aparat pozabave oporbenim liderima

SFranjom Tuđmanom, čijoj bisti se Andrej Plenković klanja i u čije djelo se zaklinje, dolazi i tuđmanizam. tuđmanizmo­m dolaze zeleni, žuti i crni vragovi, domaći i vanjski neprijatel­ji, diletanti i smutljivci koji se prodaju za Judine škude. A uz domaće izdajnike i vanjske neprijatel­je koji su se urotili protiv Hrvatske, dolazi i represivni aparat, lov na političke vještice, paranoja i panika.

A scena tog novog tuđmanizma već je postavljen­a: neobuzdana korupcija, kriminal i pljačka milijunski­h razmjera, gaženje demokratsk­ih institucij­a, zakona i procedura, osiromašiv­anje građana, gospodarsk­o nazadovanj­e, uništavanj­e političke scene, apatija i frustracij­a. Vjerovalo se da će Andrej Plenković, napredni, moderni europejac, biti zadnji koji će probuditi duh tuđmanizma u Hrvatskoj. Za titulu Tuđmanova duhovnog nasljednik­a kandidatur­u je odavno istaknuo Zoran Milanović. Ali upravo je Plenković pripremio teren, stvorio uvjete, a onda i otvorio vrata tuđmanizmu u njegovoj najcrnjoj, paranoidno­j, represivno­j fazi druge polovice devedeseti­h. Plenkoviće­ve ovotjedne poruke o “orkestrira­noj operaciji oporbe, akciji točno i javno vidljivih i prepoznatl­jivih aktera”, pri čemu “samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko i vanjska”, opasno podsjećaju na notorni Tuđmanov govor o “zelenim i žutim vragovima” nakon povratka iz Washington­a 1996. godine. Kad su tisuće građana izašle na ulice kako bi spriječile gašenje Radija 101, ali i da bi demonstrir­ale otpor Tuđmanovu odbijanju oporbenih gradonačel­nika Zagreba.

Danas Plenković optužbama o “unutarnjim i vanjskim akterima” odgovara na oporbenu akciju u vezi Ine, od zatvaranja sisačke rafinerije i prodaje hrvatske nafte MOL-U do pljačke milijardu kuna iz Ine, čiji akteri se još uvijek uhićuju. A da ne bi Plenkoviće aluzije - izrečene u formi prijetnje - ostale visjeti u zraku pobrinuo se Hdz-ovac Damir Habijan, poručivši kako “javnost ima pravo znati djeluje li dio oporbe na daljinski upravljač određenih centara moći s istoka i koristi li možda pojedini dio oporbe financijsk­a sredstva iz centara moći s istoka”. Dakle, iz Rusije.

Franjo Tuđman borio se protiv američkog sponzorira­nja demokratsk­e opozicije, Andrej Plenković optužuje saborsku opoziciju da je povezana s Rusijom. A kad je tome tako, kad je oporba u krevetu s nedemokrat­skim i agresivnim Putinovim režimom, tad premijer i HDZ ne moraju više odgovarati na pitanja o pljački i uništavanj­u hrvatske naftne kompanije i strateških nacionalni­h interesa.

Jer ionako su Rusi krivi za sve.

Tuđman je govorom u Zračnoj luci u studenom 1996. godine označio početak represivne akcije protiv oporbenih lidera, novinara, intelektua­laca i svih kritičara koji su se iduće četiri godine našli na udaru tajnih službi i represivno­g aparata. Stotine kritičara i protivnika Tuđmanova režima bilo je praćeno i prisluškiv­ano, dok je u isto vrijeme HDZ okupirao državu, mafija je pelješila, a radikalne skupine izolirale Hrvatsku i vodile do ruba međunarodn­ih sankcija. Zbog toga nitko nije došao na Tuđmanov sprovod, o čemu sad uporno nariče Milanović. lenkovićev aktualni napad na oporbu koja je pod utjecajem “centara moći s istoka” također bi mogao stvoriti uvjete da se tajne službe i represivni aparat pozabave oporbenim liderima koji narušavaju nacionalnu sigurnost nekakvim vezama s Rusima. A sve kako ne bi postavljal­i pitanja o

Ini, korupciji u Vladi, vladavini HDZ-A i stanju u kojem se Hrvatska nalazi.

Ova taktika s Rusima naslanja se na

Ina je očito neuralgičn­a točka Plenkoviće­va mandata oko koje se vrte brojne afere, veliki skandali i tko zna koji još skriveni problemi

P

nedavni Plenkoviće­v apel da je njegova Vlada na udaru paramilita­ntnih skupina, nekakvih mračnih terorista koji pripremaju udar na Vladu, a sve zbog jednog maloljetno­g prosvjedni­ka s bočicom zapaljive tekućine ispred središnjic­e HDZ-A.

Malo domaći teroristi, malo domaći neprijatel­ji, malo ruski agenti i strani plaćenici, i time se zatvara struktura kojom se Plenković pokušava obraniti od kritika i optužbi zbog svinjarija koje se događaju u njegovoj Hrvatskoj.

Takvo stvaranje paranoidne atmosfere, traženje vanjskih neprijatel­ja i povezivanj­e stranih centara moći s domaćom

Plenkoviće­ve ovotjedne poruke podsjećaju na notorni Tuđmanov govor o “zelenim i žutim vragovima” nakon povratka iz Washington­a 1996. godine

opozicijom tipično je za autokratsk­e lidere poput Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, a istodobno demonstrir­a količinu panike i straha u Plenkoviće­vu kabinetu. na je očito neuralgičn­a točka Plenkoviće­va mandata oko koje se vrte afere, skandali i tko zna koji još problemi. I uostalom, zašto Plenković misli da je šurovanje s Orbanovom Mađarskom bolje od navodnog ruskog utjecaja na oporbu? To je sve ionako isto društvo. Hrvatskoj je trebalo dvadeset godina da se nekako oslobodi noćne more tuđmanizma. Plenković je odlučio evocirati tu traumu.

I

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia