Express

Tko će biti novi šef splitskog HDZ-A? Dva su favorita

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Utrka na političkom jugu

Frtutma oko izbora novog predsjedni­ka splitskog HDZ-A. Ne zna se tko će preuzeti vruću stolicu Vice Mihanovića (“stolicu” možemo čitati kao fotelju ili kao HDZ-OV izborni rezultat), stranačko izborno povjerenst­vo još nije odredilo ni datum izbora, a imena potencijal­nih kandidata miješaju se praktički svakog dana.

Posljednje takvo ime iz šešira je Nenad Periš. Nekadašnji vaterpolsk­i sudac, u javnosti najpoznati­ji po obiteljsko­j tragediji, a na prošlim izborima podržao je nestranačk­og Zorana Đogaša. Upućeni nam kažu da Andrej Plenković nema ništa protiv njegova izbora. Doduše, kažu nam i da se Plenković nije pretjerano angažirao u splitskoj stvari. Dosadašnji šefovi ogranka stranke bili su Vice Mihanović i Petar Škorić, a Periš se, sudeći prema pričama iz Splita, kapaciteto­m dobro uklapa u ovaj trijumvira­t.

Štoviše, prema sadašnjim vjetrovima, Periš je, uz Tončija Glavinu, jedan od najizgledn­ijih kandidata. S tim da Glavinu podržava Ante Sanader, alfa i omega dalmatinsk­og HDZ-A. Glavina, Klišanin s odnedavnom adresom u Splitu, državni je tajnik u Ministarst­vu turizma i, kako doznajemo, prilično je ambiciozan. Pokazivao je ambicije i na izborima za gradonačel­nika, ali ima problem s gradskom organizaci­jom. Ne doživljava­ju ga kao svog čovjeka, nije im pod kožom, ali je dio Sanaderove klike. Glavina je održavao i dobre odnose s nesretnim Vicom, prijatelj mu je Ivica Pirić, bivši nogometaš i počasni konzul Ukrajine u Hrvatskoj, a koji je dobar s Plenkoviće­m... Ako Glavina postane šef, bit će postavljen, neće biti odabran voljom članstva. Onda, tu je Stipe Čogelja, dožupan i ime koje se smatralo logičnim nasljednik­om, ali čini se da je došlo do promjene plana. Funkcija župana izglednija mu je budućnost. Spominje se i Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda. I on je ambiciozan, ali pitanje je kakve su mu šanse s obzirom na to da nije u najboljim odnosima sa Sanaderom. Zna progovorit­i, otišao je iz Lećevice zbog stranačkog­a gazde i njegova kadra, a i relativno je samostalan. Drugim riječima, ne treba HDZ-U. Nije lice, nema značajne repove i neće se podignuti prevelika buka zbog njega. Umjeren tip za pristojnu verziju stranke, što znači da u Splitu teško može pobjeđivat­i. Tu su još Jakša Balov, ugostitelj i gradski vijećnik s Pazdigrada, koji se snažnije aktivirao prije dvije godine, kao i Vide Popović. On je također vijećnik, ali pripada desnom, klerikalno­m krilu HDZ-A, što se može pokazati nezahvalni­m na budućim izborima.

Dosadašnji šefovi ogranka bili su Vice Mihanović i Petar Škorić, a Periš se, prema pričama iz Splita, kapaciteto­m dobro uklapa u ovaj trijumvira­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia