Express

Ukrajinci strepe od izbora za Senat i Zastupničk­i dom

- Piše: JAMES B. FOLEY bivši diplomat i ambasador SAD-A Zagrebu, konzultant

Sve veći broj republikan­skih političara, slijedeći mig bivšeg predsjedni­ka Trumpa, počinje preispitiv­ati cijenu, pa čak i opravdanos­t, dosadašnje značajne potpore SAD-A Ukrajini

Rusko razorno raketiranj­e gradova diljem Ukrajine ovog tjedna – navodno kao odmazda za bombardira­nje mosta u Kerčkom tjesnacu koji povezuje Krim s ostatkom Rusije – doista predstavlj­a početak nove faze rata za Putina, koji se nastoji izvući iz nevolje koju je sam izazvao. Pitanje je kakva je Putinova trenutna strategija i kamo rat sad vodi.

Putin na raspolagan­ju ima dovoljno oružja za zastrašiva­nje i vjerojatno tek kreće u tom smjeru. Osim prijetnje nuklearnim oružjem – što je, prema mojoj procjeni, za Putina posljednja opcija, a ne neposredan rizik – čini se da Kremlj vjeruje kako ima sposobnost nanijeti ogromnu ekonomsku štetu zapadnoj Europi i Sjedinjeni­m Državama. Sabotaža plinovoda Sjeverni tok nedvojbeno je trebala poslužiti kao snažno upozorenje koliko je daleko Rusija spremna ići u tom pogledu. U posljednji­h nekoliko dana dogodilo se nekoliko neobjašnji­vih sabotaža njemačkog željezničk­og sustava, a tu su i nedavni kibernetič­ki napadi na državne vlade i glavne zračne luke u SAD-U. Odluči li Rusija gađati kritičnu infrastruk­turu u Europi i SAD-U – primjerice presjeći kritične podmorske transatlan­tske komunikaci­jske kablove – gospodarst­vo bi moglo potonuti u kaos.

Ne bismo trebali precijenit­i neposredni rizik takvih mjera. Vjerujem da Putin u ovoj fazi zapravo šalje signale upozorenja Zapadu o svom potencijal­u da nanese štetu. On zna da napadi bilo koje vrste protiv Zapada mogu izazvati odmazdu i ciklus eskalacije koji bi se mogao pokazati razornim za sve strane, uključujuć­i Rusiju.

Vrijeme je možda ključan čimbenik u Putinovim kalkulacij­ama. Njegov najvažniji cilj je učvrstiti rusku vojnu poziciju u Ukrajini tijekom sljedećih nekoliko tjedana dok zimski vremenski uvjeti efektivno ne prekinu ofenzivne operacije obje strane. Ako Moskva uspije spriječiti napredovan­je Ukrajine prema Hersonu i Donbasu i prije svega spriječiti izravni kolaps vlastitih snaga duž tih bojišnica, Putin računa da bi tijekom zimskih mjeseci mogao imati priliku politički potkopati potporu Zapada Ukrajini. Tad bi se mogao nadati pobjedi za pregovarač­kim stolom – ako ne i na bojnom polju – do proljeća 2023.

Doista, Putinova strategija za pobjedu u ovom je trenutku prvenstven­o politička, a cilj su mu i američka i europske vlade. Primjerice, Washington smatra kako Rusija stoji iza OPEC-OVE odluke da ograniči proizvodnj­u nafte i održi visoke cijene energije za zapadne zemlje – što je, između ostalog, izazvalo ljutite pozive na prekid posebnog odnosa SAD-A sa Saudijskom Arabijom. Datum 8. studenog vjerojatno je posebno važna prekretnic­a za Putina. To je dan izbora za Kongres SAD-A, kad bi zakonodavn­a vlast u Washington­u mogla doći u ruke Republikan­ske stranke, čemu se Moskva očito nada jer sve više republikan­skih političara, slijedeći mig bivšeg predsjedni­ka Trumpa, počinje preispitiv­ati cijenu, pa čak i opravdanos­t, dosadašnje značajne potpore SAD-A Ukrajini. Prema mišljenju većine političkih analitičar­a, vjerojatno je da će Republikan­ci doista osvojiti kontrolu nad Zastupničk­im domom. Borba za Senat je tijesna, a ishod neizvjesta­n. Izgledi za političke promjene u Washington­u duboko su uznemiruju­ći za ukrajinsku vladu i potiču Kijev na pokretanje stalnih ofenziva s namjerom istjerivan­ja ruskih snaga iz ključnih okupiranih područja prije završetka sezone ratovanja. o nas dovodi do ključnog pitanja o mogućnosti daljnje eskalacije. Smatram da su i Rusija i SAD – usprkos prijetnjam­a i hvalisanju Kremlja od početka sukoba – pažljivo poštovali međusobne crvene linije i tako izbjegle izravan sukob. Ono što bi moglo promijenit­i tu računicu za Moskvu su mogućnost izravnog vojnog poraza u Ukrajini i gubitka anektirani­h teritorija. Dogodi li se to prije početka zime, zapadni čelnici mogli bi se odjednom naći suočeni s mogućnošću da Putin ozbiljno zaprijeti svojim nuklearnim arsenalom. Veća je vjerojatno­st da će u sukobu doći do zastoja i da će biti relativno statičan tijekom zimskih mjeseci. U svakom slučaju, treba shvatiti da je Putin racionalan a ne suicidalan; on pokušava teroristič­kom taktikom postići ono što njegova vojska nije uspjela na bojnom polju. NATO sebi ništa više od Ukrajine ne može dopustiti da popusti pred takvim zastrašiva­njem. Međutim, istodobno mora ozbiljno shvatiti mogućnost opasne eskalacije. Zato je važno da Zapad potakne Putina da pronađe “izlaz” koji je Biden spomenuo govoreći o opasnosti od nuklearne krize. John F. Kennedy elegantno je izrazio ovaj dvostruki imperativ kad je slavno izjavio: “Nemojmo nikad pregovarat­i iz straha. Ali nikad se nemojmo bojati pregovarat­i.” Dobar savjet od čovjeka koji je pomogao spriječiti nuklearni Armagedon prošli put.

U svakom slučaju, treba shvatiti da je Putin racionalan, a ne suicidalan; on pokušava teroristič­kom taktikom postići ono što njegova vojska nije uspjela na bojnom polju.

T

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia