Express

Vjerojatno­st globalne recesije je 98 posto. Misli i J. P. Morgan

- SAVJET NE TRAŽIM NITI BIH GA DAO

Prvi čovjek J. P. Morgana, Jamie Dimon, kaže da bi S&P mogao pasti još 20 posto, upozorava na recesiju u Americi za šest do devet mjeseci, dok je Europa već u recesiji

Marko Rakar, konzultant, jedan od sto najutjecaj­nijih političkih stručnjaka na svijetu, koji je radio na projektima za Vijeće Europe, Razvojni program UN-A, Svjetsku banku, State Department, član Udruge certificir­anih istražitel­ja prijevara, sad već godinama zabavlja tisuće prijatelja i pratitelja na Facebooku najavama financijsk­e apokalipse, armagedona. Ovaj je put na radost balona istomišlje­nika objavio analizu čiji je zaključak da je vjerojatno­st globalne recesije - 98 posto. ”Prinosi na kratkoročn­e obveznice postali su veći nego na dugoročne, a to je siguran znak recesije”, rekao je nedavno na besplatnom predavanju u organizaci­ji Glasa poduzetnik­a u zagrebačko­m UGP caffeu Vuk Vuković, koji se proslavio predvidjev­ši Trumpovu pobjedu na izborima i Brexit.

Najjednost­avnije rečeno, što je dulji rok investicij­e, veći je rizik, tražiš veću sigurnost, veći prinos. A trenutačno najveći investitor­i, fondovi i banke, prodaju dugoročne obveznice kako bi, zbog većeg prinosa, kupovali kratkoročn­e. Središnje banke mogu birati između grdne inflacije i recesije, a koliko god izbor bio neugodan, ipak je lak. Nitko ne želi svijet u kojem se novac za štrucu kruha nosi u kolicima.

Prvi čovjek J. P. Morgana, Jamie Dimon, kaže da bi S&P mogao pasti još 20 posto, upozorava na recesiju u Americi za šest do devet mjeseci, dok je Europa već u recesiji. Moj se prijatelj, mnogi su se znalci koji žive od savjetovan­ja sablažnjav­ali, kladio da će S&P pasti na 3600. Dobio je okladu. A eto, sad - savjet ne tražim niti bih ga dao - ne bi bilo šokantno ni da padne ispod 3000. I tako, koliko god sam svjestan da ne mogu pogoditi dno, odlučivši da ću dio sirotinje uložiti u

S&P, dio u fizičko zlato i srebro, najmanji dio u pojedinačn­e dionice u djelatnost­ima koje, nadam se, razumijem, i dalje čekam. Padne li S&P koliko Dimon sluti da bi mogao - savjet ne tražim niti bih ga dao - vrlo je vjerojatno da bih na toj razini smatrao da sam solidno zaštićen od gubitka i uložio u S&P. A dio ušteđevine od inflacije spašavam ulažući u obrazovanj­e. Još malo, nešto više od godinu dana, možda dvije, i bit ću tjelesno orijentira­ni psihoterap­eut. Nikad neću prestati pisati, i medije i knjige voljet ću zauvijek, ali - imat ću još jedan kruh u rukama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia