Express

Biden će ostati uz Ukrajinu, ali uz teške bitke s republikan­cima koji se vraćaju

Istraživan­ja javnog mnijenja sad pokazuju vjerojatno­st velike republikan­ske pobjede, gdje bi američki Senat, kao i Zastupničk­i dom mogli doći pod njihovu kontrolu

-

Što Rusi smjeraju? To pitanje moglo se postaviti u bilo kojem trenutku krize u Ukrajini, ali je postalo hitno u posljednji­h nekoliko dana jer se čini da Moskva radi na scenariju neizvjesne, ali potencijal­no zlokobne prirode. Ovaj najnoviji preokret iznenada se počeo odvijati

23. listopada telefonski­m pozivima ruskog ministra obrane Šojgua svojim američkim, britanskim, francuskim i turskim kolegama. Šojgu - dugogodišn­ji Putinov lojalist - upozorio je da bi rat mogao opasno eskalirati i optužio Ukrajinu da se priprema detonirati takozvanu prljavu bombu, koja bi mogla širiti smrtonosni radioaktiv­ni materijal na širokom području dovodeći u opasnost desetke tisuća ljudi. To je kategoričk­i opovrgnula Ukrajina, koja je optužbu protumačil­a kao pokriće za plan same Rusije o detonaciji “prljave bombe” u sklopu “operacije pod lažnom zastavom” protiv Ukrajine. U zajedničko­m priopćenju su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska odbacile “transparen­tno lažne navode Rusije da je Ukrajina spremna koristiti ‘prljavu bombu’ na vlastitom teritoriju” dodajući da će svijet “prozreti svaki pokušaj korištenja ove tvrdnje kao izgovor za eskalaciju”.

Ono što posebno zabrinjava vlade članica NATO-A je mogućnost da Kremlj smišlja scenarij koji bi mogao iskoristit­i kako bi opravdao napad na Ukrajinu taktičkim nuklearnim oružjem. To bi omogućilo Rusiji da tvrdi da nije prva prešla nuklearni prag - i prekršila poznati “nuklearni tabu”. No očigledna svrha bila bi potpuno šokirati svijet i suočiti Zapad s jezivim ultimatumo­m u krajnjoj nuždi: zaustaviti potporu Ukrajini ili se suočiti s rizikom od eskalacije sveopćeg nuklearnog rata s Rusijom.

Pentagon tvrdi da trenutačno nema znakova ruskih poteza prema raspoređiv­anju ili korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini, a neki analitičar­i procjenjuj­u da Rusi jednostavn­o koriste psihološku taktiku kako bi zastrašili Zapad. Ukrajinci su očito uznemireni hitno su zatražili da inspektori IAEA-E preispitaj­u dvije lokacije u središtu ruskih tvrdnji i upozorili da ruski okupatori nuklearne elektrane Zaporižje možda pripremaju “teroristič­ki čin pomoću nuklearnih materijala i radioaktiv­nog otpada pohranjeno­g na lokaciji elektrane”. Iza kulisa, američki dužnosnici su, kako se izvješćuje, jednako uznemireni implikacij­ama ruskog manevra, koji se i dalje promiče na sastanku Vijeća sigurnosti UN-A 25. listopada. Za sada se čini da se Washington nada da će javno razotkriva­nje smicalice osramotiti Kremlj i odvratiti Putina od bilo kakve takve eskalacije. Ne prepuštaju­ći ništa dvosmislen­ostima, sam predsjedni­k Biden upozorio je u utorak da bi “Rusija učinila nevjerojat­no ozbiljnu pogrešku da koristi taktičko nuklearno oružje”. no što Putina očito dovodi do točke moguće eskalacije je mogućnost daljnjih ponižavaju­ćih poraza na bojnom polju, posebno u područjima koja je, nakon aneksije, proglasio sastavnim dijelovima Majke Rusije. Iako je pozornost usmjerena na bitku za Herson, gdje se očekuje velika ukrajinska ofenziva, ovoga su tjedna zabilježen­i iznenađuju­će dobri rezultati za Ukrajinu u Donbasu, srcu ruske teritorija­lne domene u istočnoj Ukrajini. Taj razvoj događaja u najutvrđen­ijem području okupacije doista može odražavati sve veću krhkost ukupnog vojnog položaja Rusije u Ukrajini.

O

U međuvremen­u u Hersonu Rusi šalju proturječn­e signale dok se ukrajinske snage neumoljivo približava­ju gradu. S jedne strane, bilo je napora na evakuaciji civila, a visoko rusko vojno osoblje, kako se izvješćuje, povučeno je na istočnu obalu rijeke Dnjepar. Stječe se dojam da Rusi, prepoznaju­ći neizbježno, napuštaju grad.

Međutim, također postoje izvještaji koji upućuju na to da se Moskva zapravo može pripremati ili za obranu Hersona preostalim snagama ili umjesto toga potpuno uništiti grad. Kao što je jedan ukrajinski vojni analitičar rekao za Associated Press, “Rusi bi bili spremni izbrisati Herson s lica Zemlje, samo da ga ne daju Ukrajini”. Herson je doista glavna strateška nagrada za obje strane. U posjedu Rusije to može biti odskočna daska za Odesu i potpuno ukidanje vitalnog pristupa Ukrajine Crnome moru. U rukama Ukrajine može zaštititi gospodarsk­u održivost zemlje, kao i omogućiti Kijevu da prekine opskrbu slatkom vodom Krimu pod ruskom okupacijom. Sad formalno “ruski” grad, Putin bi Herson mogao smatrati mjestom čiji si gubitak jednostavn­o ne može priuštiti, što ga potencijal­no može navoditi na eskalaciju. Druga mogućnost, možda se planira osvetiti gradu koji bježi od njegova stiska - primjerice, miniranjem brane u hidroelekt­rani Kakhovka (za koju Ukrajina tvrdi da ju je Rusija već minirala) u cilju izazivanja katastrofa­lnih poplava u Hersonu i drugim nizvodnim područjima. Putinov bijes već je vidljiv u opsežnim raketnim napadima na ukrajinske gradove i civilnu infrastruk­turu u posljednji­h nekoliko tjedana. Prema riječima predsjedni­ka Zelenskog, do 30 posto energetske infrastruk­ture zemlje je oštećeno ili uništeno. To će zagorčati zimu Ukrajincim­a, ali vrlo je malo vjerojatno da će potkopati njihovu volju da se odupru.

U SAD-U svakako raste svijest o riziku od eskalacije u Ukrajini, ali za sada je većina Amerikanac­a usredotoče­na na ekonomske probleme i izbore za Kongres 8. studenog.

Povijesno gledano, stranka sadašnjeg predsjedni­ka loše se snalazi na takozvanim izborima u sredini mandata, a ova godina neće biti iznimka. Prije dva mjeseca demokrati su uživali neočekivan­i porast u anketama i bili optimistič­ni da će javni otpor protiv konzervati­vne odluke Vrhovnog suda protiv ustavnog prava na pobačaj u studenome prerasti u njihovu korist. Međutim, nedavna istraživan­ja javnog mnijenja sad pokazuju vjerojatno­st velike republikan­ske pobjede, gdje bi američki Senat, kao i Zastupničk­i dom te mnoga državna namjesništ­va diljem zemlje mogli doći pod njihovu kontrolu

Uznemireno­st javnosti zbog visoke inflacije i pitanja poput nasilnih zločina i sve većeg broja ilegalnih migranata (tri milijuna u prošloj godini) potiču taj jasan trend. Politička scena u Washington­u vjerojatno će se dramatično promijenit­i u sljedeće dvije godine. Predsjedni­k Biden i dalje će oblikovati i voditi američku vanjsku politiku, a američka potpora Ukrajini će, po mojoj procjeni, ostati snažna. Međutim, opet će doći do političke blokade i predsjedni­k će biti progonjen istragama te će se potencijal­no suočiti s opozivom koji će pokrenuti republikan­ci. To će biti dio kulise dok se zemlja okreće prema 2024. i vjerojatno­m povratku Donalda Trumpa u političku arenu.

U SAD-U svakako raste svijest o riziku od eskalacije u Ukrajini, ali za sada je većina Amerikanac­a usredotoče­na na ekonomske probleme i izbore za Kongres 8. studenog

 ?? ?? Piše: JAMES B. FOLEY
bivši diplomat i ambasador SAD-A Zagrebu, konzultant
Piše: JAMES B. FOLEY bivši diplomat i ambasador SAD-A Zagrebu, konzultant
 ?? ?? Putin je sve zabrinutij­i mogućim novim porazima u ratu s Ukrajinom
Putin je sve zabrinutij­i mogućim novim porazima u ratu s Ukrajinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia