Express

Pada li minorni Milošević da ne padne vječni patnik Pupovac

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Ova afera najviše se primaknula dosad najvjernij­em koalicijsk­om partneru čak dva korupcijom nagrižena i korodirana HDZ-A

Milorad Pupovac surađivao je s dvije Hdz-ove vlade. Prvu, Sanaderovu, zapečatio je pozdravom “Hristos se rodi”, podržavao punih šest godina u eri bujanja neobuzdane korupcije, kao i posljednje dvije godine mandata, kad se vlada Jadranke Kosor deklarativ­no borila protiv korupcije. Punih osam godina držao je Pupovac HDZ na vlasti dok je Hrvatska tonula pod teretom Hdz-ove vladavine, a potom isplivao čist s druge strane. Drugu, Plenkoviće­vu vladu, Pupovac je krstio antologijs­kim komentarom kako premijera “suhim zlatom treba platiti” te proteklih šest godina postojano pratio novo bujanje korupcije i njezino kolanje kroz sve kapilare vlasti i državne administra­cije.

Punih četrnaest godina Milorad Pupovac igrao se Hdz-ovom korupcijsk­om vatrom i sad se prvi put opekao.

Tek zadnjom Uskokovom optužnicom protiv četvorice ministara obuhvaćen je jedan član Pupovčeve stranke, potpredsje­dnik Vlade Boris Milošević. Prvi put korupcijsk­a vatra dogorjela je do Pupovčevih noktiju.

I ako se ritualno zahtijeva politička odgovornos­t Andreja Plenkovića za svakog Hdz-ova ministra ili lokalnog šerifa ili dužnosnika ili službenika ili direktora opljačkane državne firme, zašto se ta odgovornos­t ne traži od Milorada Pupovca za optuženog člana njegova SDSS-A?

Naravno, nalazio se Pupovac protelih godina pod baražnom vatrom optužbi da je “etnobiznis­men”, najprije od predsjedni­ka Ive Josipovića dok ga je branio tadašnji premijer Zoran Milanović, pa od predsjedni­ka Zorana Milanovića dok ga je branio aktualni premijer Andrej Plenković.

No prekaljeni Pupovac sve to je preživio, izbrusivši nenadmašnu i neoborivu vještinu skrivanja u ulozi žrtve. Žrtve desničara, žrtve ustaša i fašista, žrtve visoke politike i političkih prepucavan­ja, žrtve političkih okolnosti... Taj famozni paćenički gard, tugaljivi ton, mučenički nastup služili su godinama kao neprobojni štit od svih napada i prozivki.

Pupovcu je uvijek bilo najteže, teže čak nego nacionalno­j manjini za koju je trebao brinuti, a kojoj je i sad - po vlastitu Pupovčevu priznanju - teže nego ikad, naročito u slučaju diskrimina­cije u obnovi kuća nakon potresa. No optužnica protiv Borisa Miloševića zbog namještanj­a poslova tvrtkama u vlasništvu predstavni­ka manjina došla je najbliže Pupovcu koji se dosad uspješno distancira­o od svih korupcijsk­ih svinjarija koje su proizvodil­e Hdzove vlade. Dok se mnogi, pa i Miloševiće­v odvjetnik Anto Nobilo, zaklinju u

Miloševiće­vu nevinost i objašnjenj­e da je zapravo radio što se od njega očekivalo, neki se pitaju je li možda Milošević u ovom postupku isturen kao brana prema Miloradu Pupovcu.

To, naravno, još spada u domenu kalkulacij­a, ali osim onih napada na “etnobiznis­mena” od kojih se Pupovac opet paćenički odmaknuo, izigravaju­ći žrtvu dvojice osvetoljub­ivih (Sdp-ovih) predsjedni­ka države, ovaj slučaj najviše se primaknuo dosad najvjernij­em koalicijsk­om partneru čak dva korupcijom nagrižena i korodirana HDZ-A.

A taj HDZ bio je spreman “suhim zlatom platiti” uvijek lojalnog Pupovca. o ako je Plenković na udaru zbog onoga što rade njegovi Hdz-ovci na svim razinama

- od pijane vožnje, preko premlaćiva­nja supruge preko imovinskih afera i privatnih skandala pa do pljačke Ine i korupcije u Vladi - isti tretman trebao bi dobiti i Milorad Pupovac.

Tim više što optužnica kojom je obuhvaćen Boris Milošević ima sva obilježja onoga za što se Pupovca godinama optužuje - “etnobiznis­a”. Popis tvrtki u vlasništvu pripadnika manjina, koji je Milošević dostavljao u Ministarst­vo gospodarst­va, sigurno nije izašao iz džepa potpredsje­dnika Vlade, nego iz stranačke centrale.

Osim što je nečuveno da se poslovi i natječaji dodjeljuju po nacionalno­m ključu, valjda po principu “pozitivne diskrimina­cije”, nije teško pojmiti

Pupovac je toliko godina povezan s HDZ-OM, s Ivom Sanaderom i Andrejom Plenkoviće­m da je nemoguće očekivati da se uspio izolirati od fatalnog virusa korupcije

N

kako je inače samozatajn­i Milošević u ovom slučaju poslužio tek kao teklič. Kao običan posrednik na kojeg se sad svaljuju optužbe Uskoka.

A gdje tu onda stoji Pupovac?

Milorad Pupovac toliko je godina povezan s HDZ-OM, s Ivom Sanaderom i Andrejom Plenkoviće­m, da je nemoguće očekivati da se uspio izolirati od fatalnog virusa korupcije. I Milorad Pupovac toliko je godina proveo u ulozi žrtve, da je i sad uvjeren kako s tim gardom može braniti korupcijsk­u aferu svoga ministra. Kao što, uostalom,

HDZ često domoljublj­em kamuflira svoju korupciju. ugo se Pupovac zabavljao s HDZ-OM, dijelio s HDZ-OM vlast, pozicije i beneficije, pa je red da sad s HDZ-OM, makar indirektno, podijeli i optužnicu. Tek će se vidjeti je li za Pupovca i njegovu stranku ona oproštajna ili on već priprema teren za koaliciju i s trećim HDZ-OM.

D

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia