Express

KRETNO BORAVILI NA LOŠINJU

-

ka koja povezuje sve oko Fortenove otkako je ruski Sberbank završio na listi sankcija

razmatralo na početku, ali od toga se brzo odustalo. Četiri mirovinska fonda su sama predložila investicij­u i otkup 43 posto od Sberbanka jer su smatrali to dobrom prilikom. Samim izlaskom Sberbanka bi odmah Fortenova vrijedila barem 20 posto više. Predsjedni­ci uprava mirovinski­h fondova su se sastali u Vladi i obavijesti­li o tom naumu i premijera i ministre te dobili podršku. Napravljen­o je i financijsk­o i pravno dubinsko snimanje te su Ernst&young i angažirana odvjetničk­a društva dali zeleno svjetlo. Rizika je bilo, ali oni nisu terminalni. Benefiti bi bili puno veći, objašnjava nam sugovornik direktno upućen u cijelu operaciju.

U skladu s tim, iako je Indotek prije iskazao interes, kako je tek nedavno otkrio Frano Matušić, tražili su dodatna obrazložen­ja i na kraju odobrenja nije dobio. Po lobiranju Vlade, Sberbank je mogao prodati svoju imovinu, ali samo do 31. listopada i uz potrebna odobrenja Vijeća u Hrvatskoj i/ili Nizozemsko­j, gdje se vodi udio u Fortenovi na posebnoj tvrtki. Indotek navodno nije dobio zeleno svjetlo zbog veza Jellineka i mađarskog premijera Viktora Orbana te posredno preko toga s Rusijom. Ali kao što smo rekli, javnost nikad neće saznati što se točno tražilo i što je zaključeno. Zato su mirovinski fondovi dobili odobrenje, a opet će u tajnosti ostati odluka i obrazložen­je. Odluku o zajedničko­m nastupu i kupnji PBZ CO fonda, Erste plavog, Raiffeisen i AZ fonda blokira na neobičan način nadzorni odbor AZ-A. Skraćenica u imenu dolazi jer je on zajednički fond njemačkog osiguravat­elja Allianza i Zagrebačke banke. Uprava je već donijela odluku, ali na nadzorni odbor dolazi i Petros Papanikola­ou, direktor Allianza za jugoistočn­u Europu i jedan od direktora za Rusiju. I tu je apsurdni detalj, odluka se ne izglasava jer je omjer glasova bio 2:2 od pet članova. Prema našim informacij­ama, Zaba nije imenovala petog člana umjesto čovjeka koji je otišao i s njim bi mogli donijeti odluku. Sve propada dva dana prije preuzimanj­a jer je odobrenje izdano za četiri mirovinska fonda, nema vremena za promjenu i zbog zakonskih limita ulaganja nema dovoljno novca.

Tu se postavlja pitanje jesu li Rusi bojkotiral­i odluku. Jer Allianz pregovara o prodaji svojih udjela u Rusiji, Papanikola­ou uopće nije član NO-A, ali se protivio kupnji. Hrvatska HANFA sad istražuje kako je odluka donesena.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia