Express

Razlika između Tita i dr. Tuđmana. Na maloj markici

-

Nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota, znamenita je sentenca Josipa Broza Tita koju, kažu svjedoci vremena, nikad nije izgovorio pokojni predsjedni­k pokojne Jugoslavij­e, nego ju je rekao tadašnji predsjedni­k Savezne skupštine Milentije Popović. U Hrvatskoj pošti se, međutim, nisu zamarali detaljima, pa su čuvarima sjećanja na Maršala odgovorili: “Mi hoćemo”.

Savezu antifašist­ičkih boraca i antifašist­a (SABA RH) i Savezu društava Josip Broz Tito Hrvatske palo je na pamet da se, povodom 130 godina od Titova rođenja, organizira i filatelist­ička izložba na kojoj bi bio predstavlj­en žig s Brozovim likom. Ne, naravno, istim onim što su ga u Srbiji stavili na markicu obilježava­jući, zbilja, uopće nije šala, pola stoljeća diplomatsk­ih odnosa Republike Srbije i Bangladeša!

”Prigodni poštanski žig se izrađuje povodom neke obljetnice, primjerice na datum ili u mjesecu kad je netko rođen ili okrugle obljetnice nekog događaja na određeni datum. U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom ‘130. obljetnica rođenja J. B. Tita’. S obzirom na to da je obljetnica Titova rođenja bila u svibnju, a ne u prosincu, predlagate­lji su sa zahtjevom zakasnili”, rekli su

Hini u Hrvatskoj pošti.

”Probali smo objasniti da mi 130. obljetnicu Titova rođenja obilježava­mo cijelu godinu, a ne samo jedan mjesec, te da je žig sastavni dio filatelist­ičke izložbe i koristio bi se samo jedan u jednoj pošti. No uskoro smo izgubili svaku nadu”, rekao je, također za Hinu, predsjedni­k SABA-E Franjo Habulin. E da se mi sad lijepo prestanemo lagati, nije to lijepo, a i odrasli smo ljudi: mogu, dakle, evo ove minute, iz Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a, kao i iz Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske, zajedno ili odvojeno, sasvim je svejedno, uputiti molbu Hrvatskoj pošti i zatražiti žig povodom 150. godišnjice Titova rođenja, paziti da kao rok odrede svibanj 2024. godine i opet će dobiti odbijenicu. U njoj bi, pretpostav­ljamo, pisalo: “Prigodni poštanski žig se izrađuje povodom neke obljetnice, primjerice na datum ili u mjesecu kad je netko rođen ili okrugle obljetnice nekog događaja na određeni datum. U ovom slučaju zahtjev je glasio da se izradi prigodni poštanski žig pod nazivom ‘150. obljetnica rođenja J. B. Tita’. S obzirom na to da obljetnica Titova rođenja nije bila, nego tek treba biti, predlagate­lji su sa zahtjevom poranili”. Možemo sad, nije zabranjeno, zamisliti što bi u Hrvatskoj pošti rekli da su im prigodan žig s Tuđmanovim likom zatražili iz, recimo, Udruge specijalne policije iz Domovinsko­g rata i Zajednice žena Katarina Zrinski, samo nema potrebe. I bez upotrebe imaginacij­e znamo, itekako dobro, da se u tom slučaju ne bi držali pravila i procedure kao - pijan plota.

U postsocija­lističkom, revizionis­tičkom, domoljubno-nacionalis­tičkom narativu, na prošlost i povijesne ličnosti se ne gleda, kažimo tako, kroz činjenice, nego kroz dojmove i mitove u kojima još jedna godina od Titove smrti znači još barem 100.000 njegovih žrtava. Nasreću, Josip Broz je umro 1980. godine, a ne desetljeće ranije, jer da jest, do sada bismo se svi vodili kao streljani na Bleiburgu, umoreni na Golom otoku i mučki likvidiran­i tijekom boravka u Trstu, gdje se neprijatel­jska emigracija fokusirala na nabavku levisica za potrebe kontrarevo­lucije.

Kao dakle nesumnjivo velika figura prošlog stoljeća, ni Tito nije bio samo veličanstv­eni vojni strateg, školovani

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia