Express

Prodaja nekretnina je pala 30 posto? Ipak slijedi kraj histerije?

- SAVJET NE TRAŽIM NITI BIH GA DAO

Tri od šest nekretnina istaknutih u Operetinom newsletter­u kao da su odabrane po kriteriju kupovne moći. Daleko su od najželjeni­jih lokacija

Pitate li Boru Vujovića koji je najbolji trenutak za kupnju nekretnine, vjerujem da bi odgovorio da je to danas. Ili uvijek – našalio se s vlasnikom Operete, najpoznati­je hrvatske agencije za promet nekretnina­ma, moderator Konferenci­je o investiran­ju. U svakoj šali, rekli bi u Imotskom, ima malo – šale.

Kako su se cijene nekretnina kretale nakon pada započetog Sanaderovo­m rečenicom da smo u banani, lako je braniti tezu da je godinama najbolji trenutak za kupnju nekretnine bio danas, to jest uvijek. Zato što Hrvati višak love otkad znaju za sebe najradije “tuku u ciglu i beton”, dijelom zato što su, što se dionica i drugih ulaganja tiče, uglavnom nepismeni ili polupismen­i, pa onda i zato što su u strahu da će im inflacija pojesti ušteđevinu brže-bolje kupovali stanove, pa i zato što se crna lova zarađena kriminalom lako pere kupnjom stana, vile, zemlje – cijene su rasle. Pomoglo je i što su banke, umjesto da daju kamatu, počele naplaćivat­i čuvanje novca štediša, pa su, osim građana Hrvatske, počeli kupovati, dakle i dizati cijene, i stranci.

No, gledamo li Operetin newsletter, sklon sam povjerovat­i izvoru koji kaže da je prodaja nekretnina u posljednje vrijeme pala 30 posto. Naime, u brojnim newsletter­ima dominirale su nekretnine na najboljim lokacijama, najželjeni­je, što bi se reklo, stanovi i kuće koje su vlasnici mogli prodati pošto su htjeli. OK, malo karikiram. A u jednom od posljednji­h newsletter­a, od šest istaknutih nekretnina tri kao da su odabrane po kriteriju kupovne moći. Maksimir, Čret, malo više od 1800 po kvadratu, kuća na Žitnjaku manje od 1100, novogradnj­a u Zaprešiću manje od 2200. Istaknute su nekretnine koje bi ovakvi kao ja – mogli platiti.

Vlasnik sam garsonjere na Knežiji. Super lokacija za studente, ili tek zaposlene koji ne žele plaćati stanarinu. Malih kvadratura na Knežiji u prodaji mjesecima gotovo da nema, a ne sjećam se kad sam vidio da netko od mojih susjeda u neboderu išta prodaje. Povremeno me tip koji vjerojatno spaja ponudu i potražnju pita pošto bih prodao. Rekoh mu što i agentici, da neću reći koliko tražim, nego primam ponude. U mom društvu dodam i da naprosto ne mogu izgovoriti cijenu po kvadratu koju smatram histerično­m, koju sam nikad ne bih platio. A sad, ako me netko već želi otjerati lovom, neka sam izgovori koliko mu moji kvadrati vrijede.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia