Express

Dva naša vina među 100 najuzbudlj­ivijih

-

Naslijepo kušali 21.000 uzoraka pa napravili listu na kojoj za 20.900 nije bilo mjesta

Volarević Plavac mali 2018. Platinum edition i Chardonnay Saints Hills 2020. oduševili kritičare američkog časopisawi­ne Enthusiast

Elegantni hrvatski chardonnay slamnate je boje sa zlatnim odsjajem, a miriše zamamno na kremu od limuna, marelicu, vinogradar­sku breskvu i bagremov cvijet. Okus je mekan i vrlo dobro izbalansir­an, a osim na kremu od limuna podsjeća na karamelizi­rani ananas fino zaogrnut ugodnom kiselošću, obrazložil­i su kritičari američkog časopisa Wine Enthusiast zašto su Chardonnay Le Chifrre 2020. hrvatske vinarije Saints Hills uvrstili na listu 100 najuzbudlj­ivijih vina na svijetu ove godine.

Naslijepo su, kažu, kušali oko 21.000 vina iz cijeloga svijeta, a među 100 odabranih našla su se “uvjerljiva i ukusna vina s dobrim omjerom kakvoće i cijene te dostupna za kupnju”. Nije, dakle, riječ o ekskluzivn­im serijama, nego o vinima koja se mogu naći na policama. Sigurno ne u svakom supermarke­tu, ali u dobrim vinotekama. Le Chiffre iz 2020. u Vrutku stoji 249,98 kuna, a u SAD-U je 60 dolara, naveli su u Wine Enthusiast­u.

Vinariju Saints Hills osnovao je poduzetnik Ernest Tolj 2006. i bio je među prvima koji su sadili grožđe na Komarni, najmlađem hrvatskom vinogorju smještenom s “kopnene” strane Pelješkog mosta. Danas uzgaja plavac i na Dingaču, a vinograde chardonnay­a i malvazije ima u istarskome mjestu Radovani. Savjetnik mu je glasoviti “leteći enolog” Michel Roland.

A s Komarne je grožđe za drugo naše vino s liste najuzbudlj­ivijih, Plavac

Mali 2018. Platinum Edition vinarije Volarević. Odličan crnjak od naše autohtone sorte rade u ograničeno­j količini, na godinu napune najviše 4000 butelja.

Najuzbudlj­ivije vino na svijetu po

Wine Enthusiast­u je Pinot Noir Giant Steps 2020. iz vinograda Applejack u australsko­j dolini Yarra koji stoji 65 dolara. Slijede Comm. G. B. Burlotto 2018. Monviglier­o Nebbiolo iz talijansko­g Pijemonta (110 dolara), Riesling 2016. koji je alzaška vinarija Trimbach napunila obilježava­jući 390 godina od osnutka (50 dolara), Weingut Knoll 2019. Ried Kreutles Loibner Smaragd Grüner Veltliner iz austrijske regije Wachau (58 dolara) te kalifornij­ski pjenušac Schramsber­g 2013 J. Schram Blancs Sparkling Blend čija je cijena 130 dolara.

Najskuplje vino na listi je burgundijs­ki crni pinot Domaine Mongeard-mugneret 2017. Grand Cru s glasovitog položaja Grands-echezeaux na devetome mjestu, a stoji 264 dolara. Najjeftini­ja su Rotari Sparkling Rosé iz Južnog Tirola u Italiji, Malbec-merlot Château Eugénie 2020 Tsar Pierre le Grand iz Cahorsa na jugozapadu Francuske, nazvano po ruskom caru Petru Velikom te Sauvignon blanc Gérard Bertrand 2020. Cote des Roses iz istog dijela Fracuske. Stoje 16 dolara. Kod nas Vrutak prodaje 15 vina Gérarda Bertranda i imaju odličan odnos cijene i kvalitete, što ne znači da su obavezno jeftina. Ovaj sauvignon još nije u ponudi.

Među 100 najuzbudlj­ivijih po američkom izboru najviše je i američkih vina: 22 iz Kalifornij­e, tri iz savezne države New York te po dva iz država Oregon i Washington. Slijede Italija sa 16 vina, Španjolska i Francuska s po osam, Australija sa sedam, Portugal sa šest, Novi Zeland i Austrija s pet, Čile s četiri te Južnoafrič­ka republika, Engleska, Izrael i Hrvatska s po dva vina. Jedno vino na listi imaju Argentina, Kanada, Njemačka, Libanon, Izrael i Mađarska. U statističk­u tablicu liste od 100 Ameri su nakon kušanja 21.000 vina uspjeli ugurati 102 (?) uzorka. Prema stilu vina računali su točno: 45 je crvenih, 30 bijelih, 19 pjenušavih, tri porta, dva desertna i jedno ružičasto.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia