Express

30. 11. 2022. SRIJEDA 00.52 SATI - nalet na policajca

-

U srijedu navečer splitska policija je imala informacij­e da se bjegunac Božić koristi sv

Tamno vozilo koje sliči Golfu bila je za takav korak nedovoljna informacij­a pa su policajci išli u prikupljan­je kvalitetni­jih informacij­a i intenzivno krim istraživan­je kako bi utvrdili o kojem vozilu se radi i tko ga je mogao voziti. Tijekom jutra, u srijedu, u dogovoru sa ŽDO-OM, policija je objavila snimku automobila koju je skinula s nadzornih kamera Grada Splita s prethodnog raskrižja i već od ranog jutra počela je dobivati informacij­e od građana i policajaca o kojem vozilu bi se moglo raditi. Vrlo brzo su dobili čak 40 informacij­a i njihovom obradom, a riječ je zahtjevnom poslu koji se morao obaviti u što kraćem vremenu, tijekom dana se iskristali­ziralo o kojem bi se vozilu moglo raditi. Policija je svoje informacij­e potvrdila dolaskom u Ninčeviće i pronalasko­m traženog automobila registraci­jskih oznaka SR6 .... nekih 300-tinjak metara od kuće Ivana Božića. Po registraci­ji auta utvrdili su tko je vlasnica i da ga je ona dala na korištenje Ivanu Božiću.

Nakon tog temeljni policajci sa zaštitnom opremom blokirali su sve izlaze iz Grada Splita i Solina u širem krugu, s ciljem traganja za Božićem kojeg nisu zatekli kod kuće. Po odobrenju ŽDO-A, objavili su taj podatak i zamolili javnost za pomoć. Imali su i dojavu da je viđen u bolnici, no utvrdilo se da ta dojava nije bila točna. Radilo se o dobronamje­rnoj dojavi, a ne o lažnoj kako bi netko izazvao pomutnju. Policija je utvrdila da je osoba slična Ivanu Božiću bila u bolnici.

Iako su policajci Božića držali za sitnog kriminalca i nisu imali operativni­h saznanja da bi on predstavlj­ao akutnu opasnost, držali su se postupanja u sličnim situacijam­a i upozorili građane da mu, ako ga vide, ne prilaze jer su ga policajci trebali uhititi. Već u srijedu navečer policija je imala informacij­e da se on koristi svojim lokalnim poznanicim­a i da nema ni novca ni logistiku da bi otišao negdje dalje i pokušao se sakriti. Stoga su oko 22-23 sata ukinuli vanjske blokade županije, ali su radili lokalne blokade Solina, Ninčevića i okolice jer su operativno­m analizom zaključili da se nalazi na tom području. Provjerava­li su dojave, no analitički su obradili podatke o Božiću i osobama s kojima je u dobrim odnosima iz krim miljea te su pritisnuli te ljude. Dolazili su im na kućne adrese i tražili obavijesti, kao i da im omoguće pregled njihovih objekata. Naravno, ako bi to odbili, upozorili bi ih da će blokirati objekt i tražiti naloge za pretragu. Išli su s mogućnošću da bi mogao biti kod nekoga od njih, a s druge strane su ih pritiskali

su za trećeg uhićenika utvrdili da nije bio upoznat s cijelom situacijom pa ga pustili. No priveli su i suprugu Ivana B., koje je željela ući u kuću nakon uhiće

Dolazili su im na kućne adrese i tražili obavijesti, kao i da im omoguće pregled njihovih objekata. Naravno, ako bi to odbili, upozorili bi ih da će blokirati objekt...

nja. Vrijeđala je policajce i vikala pa su je priveli zbog narušavanj­a javnog reda i mira. Tijekom intervenci­je ozlijeđen je i jedan policajac - pas ga je ugrizao za nogu.

Policija je Golf kojim je Božić udario policajca prevezla u krug policijske uprave i zaštitila ga od svih mogućih vremenskih utjecaja te ga temeljito pretražila. Izuzela je sve tragove koji bi mogli upućivati na to tko je upravljao vozilom i je li eventualno još netko bio s njim u trenutku naleta na policajca. Kako neslužbeno doznajemo, za sada ništa ne upućuje na to da bi još netko u trenutku naleta bio s njim, a nema ni potvrde da je ugasio svjetla nakon naleta dok je bježao s mjesta događaja. Nakon uhićenja uzeli su mu krv i urin, no pokaže li se i da je vozio alkoholizi­ran ili pod utjecajem opijata, to nije relevantno za utvrđivanj­e kaznenog djela.

Prijavljen je za pokušaj teškog ubojstva i smješten u istražni zatvor. Božića je policija više puta zatekla s marihuanom, nepravomoć­no je osuđivan za krađe, a u rujnu je osuđen na globu od 23.000 kuna i tri mjeseca zabrane upravljanj­a motornim vozilima “B” kategorije jer se nije zaustavio na zvučne i svjetlosne signale policijski­h službenika te je u bijegu u tri navrata prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Otac nezaposlen­og kuhara Ivana Božića, Ante, tijekom njegova bijega rekao je za medije kako je Ivan tijekom dana kontaktira­o sestru i odmah pitao kako je nesretni policajac, pravdajući se da ga nije vidio. “Moj sin Ivan Božić, kojega nikada u životu nisam pravdao od ispada, krija ispod tepiha probleme, već kooperativ­an bija kroz školske problemčić­e do ozbiljniji­h problema. Moj Ivan nikada nije od mene imao podršku za ispade, ali je Ivan jako nesretno dite koje ne može kontrolira­ti svoje ponašanje. Je li to uzrok ADHD ili nešto jače, pojma nemam, ali znam da smo dali sve od sebe kako bi pronašao pravi put i smiraj. Još jednom odgovorno tvrdim da taj momak u kući nikada nije pokazao agresiju, nikada podigao ton na svoju majku, na koju je i te kako osjetljiv. Ali kunem se svojim životom da Ivan u životu nikada nije ništa napravija iz obijesti, već iz nesritluka koji stanuje u njemu od rođenja, možda je sad i eskalirao”, naveo je Ante Božić.

Stotine policajaca u ovom slučaju diglo se na noge i radilo bez prestanka dok nisu uhitili osumnjičen­ika. Prometni, temeljni policajci, pa interventn­i koji su tijekom rada na terenu prikupili kvalitetne operativne informacij­e koje su indirektno dovele do uhićenja te na kraju specijalci koji su rutinski odradili svoj posao.

U četvrtak ujutro policija je dobila i konkretnu informacij­u o osobama na koje se Božić oslanjao kao pomagače u ranijim bjegovima pred zakonom

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Fotografij­a Golfa s nadzornih kamera na splitskim ulicama
Fotografij­a Golfa s nadzornih kamera na splitskim ulicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia