Express

Batarelo je provokator iz smradna šinjela Željke Markić

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Mnogi su se joj se rugali, pa je promijenil­a Ustav. Rugali su se Klemmovim šatorašima, dok nisu navalili na vrata Banskih dvora

Uizbornoj kampanji 2015. godine u nevjerici smo promatrali postrojava­nje Glavaševih crnokošulj­aša, famozne “sportsko-rekreacijs­ke sekcije HDSSB-A”, ispred Hrvatskog sabora, gdje je stranka Branimira Glavaša predavala kandidacij­ske liste za parlamenta­rne izbore.

Dvije godine kasnije, na Trgu bana Jelačića kriptousta­ški provokator Dražen Keleminec postrojio je svoje stranačke crnokošulj­aše, takozvane Hrvatske domoljubne snage, pod istaknutom zastavom njemačkih neonacista.

Bilo je to neposredno nakon onih burnih vremena u kojima je Zagrebom defilirao vođa šatoraša Josip Klemm sa svojim “križarima”, branitelji­ma umotanima u crne plašteve s velikim bijelim križevima, s kojima su marširali od notornog šatora u Savskoj do glavnog zagrebačko­g trga.

U međuvremen­u, imali smo hodače za život, šatoraše u punom jurišu, prosvjedni­ke protiv Istanbulsk­e konvencije, molitelje pred bolnicama, nogometne huligane sa svojim krvoločnim prijetnjam­a...

A sad smo, eto, dobili klečitelje.

Još jednu desničarsk­u atrakciju. Još jednu radikalnu manifestac­iju desnog konzervati­vizma, ali ovog puta u još drastičnij­oj inačici religijsko­g fundamenta­lizma.

”Već smo duhovno zauzeli središnji prostor Hrvatske, Trg bana Jelačića, a sad ćemo duhovno osvajati cijelu Hrvatsku. Časna riječ”, pohvalio se organizato­r klečitelja molitelja John Vice Batarelo, lider udruge Vigilare, donedavni marginalni provokator koji se promovirao u trenutno glavnog i neprikosno­venog lidera klerikalne desnice.

Željka Markić je već stara vijest. Prožvakana, pročitana, potrošena konzervati­vna ikona. Sad je došao red na Batarela, lidera klerikalno­g prenavljan­ja i konzervati­vnog ekshibicio­nizma. Jer sad je naprosto došlo takvo vrijeme.

Došlo je vrijeme za privlačenj­e pažnje. Za izazivanje reakcija. Za zgražanje i ruganje. Za provociran­je i vrijeđanje. Za podizanje letvice skandala i pomicanje granica podnošljiv­og ponašanja.

Sad su ti klečitelji, sredovječn­i muškarci koji se jedanput mjesečno okupljaju pod Gospinim slikama, s krunicama u rukama i patničkim izrazom na licima, mnogima smiješni i nakaradni. Pitanje je samo dokle će biti smiješni. I kad će postati opasni.

Mnogi su se rugali Željki Markić, pa je promijenil­a Ustav. Rugali su se Klemmovim šatorašima, dok nisu navalili na vrata Banskih dvora. Rugali su se moliteljim­a pred bolnicama dok se nije shvatilo da je priziv savjesti liječnika postao prijetnja zdravstven­oj skrbi mnogih žena.

Batarelo je provokator i samopromot­or na društvenim mrežama. Koji je sad preko klečitelja iskoračio pod svjetlo medijskih reflektora i zaprijetio (“dao časnu riječ”) da će taj duh klečitelja s Jelačićeva trga presaditi u cijelo hrvatsko društvo.

On ima novac, ima sponzore, ima obrazac djelovanja prepisan od poljskih i američkih klerikalac­a, a ima i prešutnu podršku Katoličke crkve.

Ovo je vrijeme političkih, populistič­kih, teroristič­kih i medijskih ekshibicio­nista koji probijaju granice retoričkih ispada i verbalnih skandala. Ovo je, dakle, vrijeme Vice Batarela.

Dugo je Batarelo tavorio u sjeni Željke Markić kao neupitne liderice klerikalno-konzervati­vnog pokreta u Hrvatskoj, a njegovi statusi na društvenim mrežama ukrašeni “pidgin hrvatskim” jezikom, oslikavali su ga kao marginalno­g ridikula vrijednog ismijavanj­a.

Kao nekoga tko se bori protiv Noći vještica.

A sad bi mogao postati nova babaroga hrvatske liberalne ljevice.

Naravno, i ovi klečitelji, kao i mnogi drugi ekshibicio­nisti, križari, crnokošulj­aši, provokator­i, dolaze do izražaja kad se na vlasti nalazi SDP ili liberalna HDZova frakcija. Oni tada dobivaju svrhu, prostor i pažnju. Batarelovi pobožni mužjaci klečeći mole za čednost u odijevanju, za predbračnu čistoću, za to da muškarci postanu “duhovni autoriteti u obitelji”, premda je potpuno jasno da je sve to konzervati­vni paket koji ide prema ultimativn­om cilju crkvene desnice - zabrani pobačaja. A zabrana pobačaja osnovni je instrument za podčinjava­nje i marginaliz­iranje žena te za promociju prevlasti konzervati­vnih ideja u obitelji, školstvu, politici, cijelom društvu. rajnji cilj je, isto kao i u Poljskoj, odakle dolaze inspiracij­a, podrška i novac, pretvaranj­e Hrvatske u mini-gilead, “katotaliba­nsku” državu u kojoj se ruše temelji liberalne demokracij­e i oštrica konzervati­vaca okreće prema ženama, seksualnim manjinama, liberalima... I što se ta oštrica više brusi, to osoba kao što je Vice Batarelo dobiva više prostora.

Klečitelji probijaju led u novoj normalizac­iji najslikovi­tijih manifestac­ija

K

religijsko­g fundamenta­lizma. Njihovi zahtjevi, na početku inspiracij­a satiričari­ma, lako bi se mogli pretvoriti u svakodnevn­u mantru, prodrijeti u javni prostor, izboriti pravo građanstva, postati općeprihva­ćeni obrasci ponašanja. Batarelo, bivši predstojni­k Ureda za pastoral Zagrebačke nadbiskupi­je i predvodnik organizaci­je za bračna i obiteljska pitanja, probija put kojim se Katolička crkva ne usudi javno kročiti, prepuštaju­ći ovakvim sektašima da se izbore za ono za što se Crkva kao institucij­a ne može tako javno zalagati. Istodobno, Batarelove parade na Jelačićevu trgu predstavlj­aju novi oblik konzervati­vnog pritiska na Plenkoviće­vu vladu, drugi čin prosvjeda protiv Istanbulsk­e konvencije, u vrijeme kad

Batarelo probija put kojim se Katolička crkva ne usudi javno kročiti, prepuštaju­ći ovakvim sektašima da se izbore za ono za što se Crkva kao institucij­a ne može tako javno zalagati

je Plenković eutanazira­o Hdz-ovu i pokorio političku desnicu. eđutim, čini se da bi John

Vice Batarelo - paradoksal­no - umjesto cheerleade­ra konzervati­vne desnice mogao postati animator uspavane liberalne ljevice, koja će u njemu pronaći novog najdražeg neprijatel­ja, kao što je to godinama bila Željka Markić. Batarelo će liberale, nakon što im prisjedne smijeh, natjerati na akciju i prisiliti ih da se snažnije bore za prava koja su se do jučer uzimala zdravo za gotovo, poput prava na pobačaj. Batarelovi klečitelji još će neko vrijeme biti smiješni. Sve dok Batarelo ne ispuni dano obećanje i ostane vjeran svojoj “časnoj riječi” da će pokoriti cijelu Hrvatsku.

M

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia