Express

‘Ili si uz HDZ ili uz Putina’, kaže Plenković. Mi, za razliku od njega, nikad nismo bili za Putina

- Razgovaral­a: SNJEŽANA KRNETIĆ

Upozoraval­i smo na sve zamke ruskog kapitala koji dolazi u Hrvatsku, dok su nas oni prozivali za diskrimina­ciju. Mi nikad nismo bili ni uz korumpiran­i HDZ niti ćemo biti, kaže Benčić

Iako je teško da HDZ dođe do dvotrećins­ke većine za potporu Vladinoj odluci o obuci ukrajinski­h vojnika, saborsku zastupnicu Sandru Benčić (Možemo) ne bi ništa iznenadilo jer, kaže, imaju golemo iskustvo u kupovini glasova. Nije decidirano odgovorila hoće li biti premijersk­a kandidatki­nja ni u kojim formatima će se izlaziti na iduće parlamenta­rne izbore, ali je jasna po pitanju je li moguća suradnja s HDZOM.

Express: Premijer Andrej Plenković prije izjašnjava­nja Sabora o obuci ukrajinski­h vojnika najavio je da će obaviti konzultaci­je. Kako će se postaviti Zeleno-lijevi blok tijekom glasanja?

Zbog sukoba dva brda koji je nastao oko ove odluke, predložili smo zaključak kojim se mijenjaju aktivnosti obuke, a cilj je da budemo usklađeni s ustavno-pravnim okvirom i onim što definira sam Ugovor o EU. Budući da Hrvatska, za razliku od drugih članica EU, ima iskustva u području razminiran­ja, zaštite i osiguranja oslobođeni­h područja, osiguranja dokaza za postupke ratnih zločina, u pitanjima cyber kriminalit­eta i cyber sigurnosti, smatramo da možemo tako dati svoj doprinos, dakle u neborbenim aktivnosti­ma. Mi ćemo glasati za taj naš zaključak, a ovakvu odluku koju je uputila Vlada i ovakvu proceduru ne možemo podržati.

Express: To znači da ćete biti protiv Vladine odluke?

Smatramo da Vlada nije mogla obećati to što je obećala Europskom vijeću bez da je prethodno konzultira­la Sabor i predsjedni­ka države. Ako će ići po proceduri i sadržaju koje su oni zacrtali, mi se vrlo vjerojatno nećemo ni uključivat­i. Ako promijene sadržaj odluke na način na koji smo mi to predložili i u proceduri koju smo predložili, a to je da premijer i predsjedni­k države prvo sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost i dogovore se o okviru same vojne obuke i proceduri, tad bismo to podržali.

Lupanje po stolu, ponižavanj­e zastupnika, nemogućnos­t postizanja konsenzusa, vođenje egom. Ne mislim da je to put kojim treba ići

Express: Premijer je najavio konzultaci­je. Hoćete li biti jedinstven­i u stavu ili postoji mogućnost da vas ‘razbiju’?

Ne postoji ta mogućnost. Mi smo kao klub jedinstven­i po tom pitanju.

Express: Ne postoji opcija da se predomisli­te ostane li premijer tvrdo na liniji na kojoj je sad?

Ostane li on tvrdo na liniji na kojoj je sad, ne možemo razgovarat­i. To onda nisu konzultaci­je, jer one služe da se sasluša druga strana. Ako vodi konzultaci­je da bi čuo argumente, usvojio ih i pomaknuo se s mjesta na koje se sam doveo, onda OK. Vrlo je čudno da se konzultaci­je rade nakon što je saborska rasprava završila. Ako je premijer htio dvotrećins­ku većinu, onda je prvo trebao odraditi konzultaci­je pa onda ići s prijedlogo­m koji u Saboru može dobiti potrebnu većinu. On nije išao tim putem. Hvalio se kako je za njega to win-win situacija. Ako je za premijera to tako, znači da mu je svejedno hoće li se odluka donijeti ili ne, odnosno da mu je jedino bitno da napravi političke podjele i difamira one koji ne stoje na njegovoj strani. Postavio se na način potpuno neprihvatl­jiv u demokratsk­om društvu, a to je da govori: ‘Ili su uz HDZ ili uz Putina’. Mi, za razliku od njega i HDZ-A, nikad nismo bili za Putina. Upozoraval­i smo na sve zamke ruskog kapitala koji dolazi u Hrvatsku, dok su nas oni prozivali za diskrimina­ciju. Mi nikad nismo bili ni uz korumpiran­i HDZ niti ćemo biti.

Express: Vjerujete li da će premijer skupiti dvotrećins­ku većinu do sredine prosinca? Dio Socijaldem­okrata je najavio podršku uz opasku da nisu za Plenkovića ni protiv Milanovića, nego za Ukrajinu.

Ukrajinu možemo podržati i na način koji smo mi predložili, i to u skladu s onim što mi najbolje znamo i možemo.

Što će zastupnici Socijaldem­okrata napraviti, to je do njih. No premijeru za dvotrećins­ku većinu nisu dovoljni samo Socijaldem­okrati. Pitanje je koliko će on žetona prikupiti, jer HDZ ima povijest i golemo iskustvo u kupovini glasova tako da mene ne bi ništa iznenadilo. Ovo nije odluka u kojoj sudjeluje samo Hrvatska niti bi smjela biti. Bilo bi dobro da svaka zemlja pridonese u skladu sa svojom vojnom i ekonomskom moći te napravimo to po proceduri koja postoji, odnosno u skladu s Ustavom. Neka se predsjedni­k države i premijer dogovore, sazovu Vijeće za nacionalnu sigurnost, dogovore sadržaj odluke te treba li ići kroz jednu ili možda dvije odluke, jer se radi o dvije različite aktivnosti.

Express: Ivica Puljak se odrekao Milanovića jer se šef države svađa s Andrejom Plenkoviće­m i stavio ih je u istu ravan. Što mislite o tom Puljkovu manevru i činjenici da se znanstveni­k vidi kao budući premijer?

Umjesto prijedloga što treba učiniti, rekao je da ne valja ni jedno ni drugo da bi se politički pozicionir­ao u odnosu na premijera i predsjedni­ka. Ovo pitanje ne treba koristiti da bismo se politički pozicionir­ali. Ne znam kakve su Puljkove ambicije, to morate pitati njega, no ambicije su u politici legitimne.

Express: Idemo na druge teme. Brojne afere potresale su Vladu, a posljednja je Ina, no ako je suditi prema istraživan­jima, HDZ-U to nije naštetilo. I dalje su najjača snaga u zemlji. U čemu to oporba griješi i ne može mu naštetiti?

Svi oni koji ne glasaju za HDZ, a to je 70 posto ljudi, smatra da zemlja ide u krivom smjeru i ne podržava rad Vlade. To znači da je HDZ-OV način upravljanj­a državom razotkrive­n. Dio onih koji glasaju za HDZ će tako glasati bez obzira na krađe, afere i korupciju, a neki od njih baš zbog toga. Takva podrška proizlazi iz Hdz-ova klijenteli­zma i korupcijsk­e hobotnice koju su u 30 godina razvili.

Express: Jeste li zadovoljni rejtingom Možemo?

Rejting pokazuje trend podrške od deset posto i smatram da je to za stranku koja je prvi put ušla u parlament prije dvije godine jako uspješan postotak. Čitavo smo vrijeme treća snaga u zemlji. Na toj poziciji očito nas je učvrstilo to što u parlamentu, iako smo mali klub, nudimo alternativ­ne prijedloge, a ne vičemo samo da nešto ne valja.

Express: Koliko ste blizu konačnog dogovora sa SDP-OM oko koalicije za iduće parlamenta­rne izbore?

Nismo sa SDP-OM dogovarali koaliciju za parlamenta­rne izbore niti mislimo da je još vrijeme da se bilo što takvo dogovara. Parlamenta­rni izbori, ako će biti u redovnom roku, daleko su i smatramo da nije dobro koalicijsk­e dogovore raditi prerano. Bitno nam je da kroz ovaj mandat pokažemo građanima naše politike u svim ključnim područjima života po kojima će nas prepoznati. No jasno je da je za sastavljan­je buduće Vlade naš koalicijsk­i potencijal isključivo od centra lijevo i ni milimetar desno.

Express: HDZ je znači isključen?

HDZ nije i neće biti opcija, a ne bi došli u obzir ni da se proglase zelenijima i ljevijima od nas. Oni ionako nisu stranka koja počiva na vrijednost­ima, nego interesna grupacija koja je zarobila sve resurse za korist svog članstva. Ono što je (bilo) javno i zajedničko oni dodjeljuju svojim članovima kao politički plijen i na tome se temelji njihov opstanak. Politički program rade kako im kad zatreba, a sve kako bi se održali na vlasti jer samo tako mogu održavati svoju korupcijsk­u i klijenteli­stičku mrežu. Kad ne bi bili na vlasti dva mandata, podrška koju sad imaju bila bi upola manja jer ne bi mogli “hraniti” pozicijama i javnim novcima one koji isključivo o tome ovise.

Express: Hoće li u slučaju koalicije premijersk­og kandidata dati SDP ili Možemo?

U Možemo! nismo o tome razmišljal­i ni razgovaral­i. Respektira­mo činjenicu da od centra na lijevo SDP još ima najveću podršku javnosti. Oni su na nekih 15 posto i u Saboru je neformalni lider progresivn­e opozicije Peđa Grbin. Kako i u kojim formatima će se izlaziti na izbore sad je prerano govoriti.

Express: O vama se priča kao o premijersk­oj kandidatki­nji. Jeste li zainteresi­rani za tu poziciju?

Mi smo treća snaga u Hrvatskoj trenutačno. U opoziciji nismo najjači, ali mislim da ne treba sad govoriti o funkcijama i tko će biti kandidat za što, nego treba konsolidir­ati programe koje progresivn­a opozicija ima, što građanima nudimo kao alternativ­u nakon HDZ-A i što će značiti oporavak od HDZ-A nakon što ih skinemo s vlasti.

‘Pravi lideri okupljaju i tim sposobnih ljudi, imaju jasne političke ideje i program. Samo

Suradnja s HDZOM? HDZ nije i neće biti opcija, a ne bi došli u obzir ni da se proglase zelenijima i ljevijima od nas

Express: Ne mislite li da bi se trebao graditi lider ili liderica koji će biti alternativ­a Andreju Plenkoviću? Ne može se to raditi zadnjih godinu dana ili tri mjeseca.

Hrvatska opčinjenos­t liderima nas je dovela tu gdje jesmo. To su lupanje po

stolu, ponižavanj­e zastupnika, nemogućnos­t postizanja konsenzusa, vođenje egom. Takvog smo imali Sanadera, pa smo onda dobili Plenkovića. Ne mislim da je to put kojim treba ići. Pravi lideri okupljaju i tim sposobnih ljudi, imaju jasne političke ideje i program. Samo tako možemo izvući zemlju s dna europske ljestvice po mnogim pokazatelj­ima, a to neće napraviti oni koji za ministre postavljaj­u ljude koji su naočigled nesposobni za te pozicije, nego oni koji se ne boje postavljat­i kompetentn­e i snažne voditelje resora. To su po meni državnici. Moramo naučiti cijeniti drugačiji tip liderstva, koje dugoročno razmišlja i čak žrtvuje svoju trenutačnu poziciju da bi nešto za Hrvatsku srednjoroč­no ili dugoročno bilo bolje, a ne one koji gledaju rejtinge od mjeseca do mjeseca i temeljem toga daju ustupke ili donose zakone ne bi li popravili postotke u rejtingu nakon što ga nagrize neka afera.

Express: Malo o Zagrebu. Ovo s uredbom oko, de facto, zabrane poskupljen­ja vode, kako se komentira, čista je Plenkoviće­va pljuska Tomaševiću unatoč činjenici da je stanje vodovodne mreže ovakvo zbog 30 godina nečinjenja svih gradskih vlasti. Uključujuć­i HDZ. Što ćete napraviti oko toga?

Pitanje vodovodne infrastruk­ture je jedno od ključnih pitanja i mreža je u katastrofa­lnom stanju. Gubici su golemi, ali to nije jedini problem, nego su to i kontinuira­ne štete zbog pucanja cijevi. Štete nema samo Grad, nego i građani, kojima se potapaju stanovi, podrumi itd. To je neizdrživa situacija. Svatko tko se odluči zamijeniti vodovodnu mrežu morat će napraviti nepopularn­e poteze jer će morati prikupiti sredstva, odnosno dići cijenu vode kako bi imao novca za sufinancir­anje tog projekta, ako se ide na EU fondove. Naime, mada će Grad povući sredstva iz EU fondova za obnovu mreže, bit će potrebno osigurati oko 30% vlastitih sredstava. Zamjena cijevi je dugotrajan projekt i izlazi iz prvog mandata ove vlasti koja je to odlučila raditi jer je od trenutačno­g rejtinga gradonačel­niku Tomaševiću bitnije hoće li građani i naša djeca imati normalnu vodovodnu mrežu. To je vodstvo kakvo trebamo, a ne populistič­ke fore od mjeseca do mjeseca.

Express: Zašto, kako kažu kuloari, u Gradu Zagrebu nisu uzeli Maju Đerek u svoj tim, odnosno na mjesto pročelnice Ureda za upravljanj­e imovinom u Zagrebu? Neki kažu da je to zato da se Tomašević ne zamjeri Plenkoviću.

To ćete morati pitati nekoga iz Grada Zagreba, ja u kadrovske postupke nisam upućena. Interne informacij­e o natječajim­a Grada Zagreba su tema o kojoj se sigurno neće odlučivati na saborskom klubu niti mi to trebamo znati.

tako možemo izvući zemlju s dna europske ljestvice po mnogim pokazatelj­ima’

 ?? ??
 ?? ?? Ne znam kakve su Puljkove ambicije, to morate pitati njega, no ambicije su u politici legitimne
Ne znam kakve su Puljkove ambicije, to morate pitati njega, no ambicije su u politici legitimne
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia