Express

Lažljivi Vučićev pros uvozi naftu preko ‘ust

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Hrvatska je proglasila rat Srbiji, a EU je stala na njihovu stranu! Vrištao je jedan od naslova srpskih tabloida pod kontrolom Aleksandra Vučića. “U” u EU je bilo “ušato”. Ni drugi nisu bili blaži. Ustaše, ustaška osveta i proglašenj­e rata su dominirali s naslovnica, a jedan je čak objavio i ilustracij­u ustaše kako kolje Srbina. Ali te naslovnice nisu iz 90-ih godina, nego od prije dva mjeseca. Srbijanska premijerka Ana Brnabić otvoreno je rekla da je Hrvatska napravila akt neprijatel­jstva prema

Srbiji. Vučić je održao izvanredno obraćanje naciji.

”Hrvatska se pokazala kao nepouzdani partner. Nastavljaj­u raditi svoj posao od 1941. godine”, poručio je srbijanski predsjedni­k Vučić.

Povod za ovu kanonadu susjeda bila je odluka Europske komisije da Srbija od početka prosinca neće više moći uvoziti jeftiniju rusku naftu preko hrvatskih cjevovoda kojima upravlja državno poduzeće Janaf. Tu odluku je donijela na prijedlog Hrvatske. I zato su u Srbiji najavljiva­li drastične ekonomske posljedice, a vodstvo i mediji Srbije su uvjeravali stanovnike da je za sve kriva hrvatska ustaška Vlada.

Ali predsjedni­k Vučić je poručio da ne brinu. On će ih spasiti. Kreću u gradnju naftovoda prema Mađarskoj, pa će Srbija dobivati jeftinu naftu preko Mađarske. Kad će taj naftovod: u roku od 18 do 24 mjeseca, samouvjere­n je bio Vučić.

Sve ovo što smo čuli od Vučića i njegovih pulena pokazalo se kao još jedna velika farsa i igrokaz. Kao i mnogo puta dosad. Ali oni koji vjeruju svom predsjedni­ku u susjednoj zemlji, sigurni su da je on uspio naći alternativ­u nakon što je naša “ustaška Vlada” prekinula opskrbu Srbije naftom jedinim mogućim putem preko Hrvatske. Istina je potpuno drugačija. Dok ovo

čitate, milijuni barela nafte i dalje teku prema Srbiji Janafovim naftovodim­a. I teći će i u budućnosti. Štoviše, ove godine će Srbija uvesti rekordnu količinu nafte preko Hrvatske, a upravo traju pregovori da se isti obim nafte isporuči i sljedeće godine. I to unatoč tome što su 5. prosinca stupile na snagu sankcije i Srbija više ne može kupovati preko Janafa jeftiniju rusku naftu.

- Nema nikakvih problema. Rukovodstv­o Naftne industrije Srbije je svjesno sankcija i zašto ih je EU uvela i već su ugovorili naftu iz drugih zemalja, a Janaf će i dalje opskrbljiv­ati Srbiju. Samo oni neće moći ostvariti

‘Nema nikakvih problema. Rukovodstv­o Naftne industrije Srbije je svjesno sankcija i zašto ih je EU uvela i već su ugovorili naftu iz drugih zemalja’

ekstraprof­it na razlici cijene ruske nafte derivata koji proizvode u rafineriji u Pančevu - kaže nam upućeni sugovornik.

Srbija je 2019. i 2020. preko Hrvatske uvozila oko 2,6 milijuna tona nafte, a udio ruske nafte u toj količini je bio od 20 do 25 posto. Ove godine, kad je počela agresija i Rusija se našla pod sankcijama, povećali su uvoz nafte preko Janafa na 3,2 milijuna tona. To je rekord zadnjih pet godina.

Udio ruske nafte u tome je do 5. prosinca bio visokih 51 posto. Jednostavn­o su iskoristil­i priliku za dodatnu zaradu na razlici u cijenama.

S novim ograničenj­ima samo su se prebacili na kazahstans­ku i iračku naftu, a mogu je osigurati i iz Azije. Janaf može prevesti 60 vrsta nafte i zato bi i za sljedeću godinu u Srbiju trebalo otići više od tri milijuna tona.

Vučić je sam otkrio da Srbija taj transport plaća od 45 do 48 milijuna eura, odnosno u prosjeku oko 350 milijuna kuna. Unatoč tome što je Vučić rekao da Janaf i Hrvatska više nisu pouzdani partner, to će se nastaviti i dalje. Prema izvješću Janafa za prvih devet mjeseci, oni su uprihodova­li 413 milijuna kuna od transporta nafte. I sa zadnjim kvartalom, za koji još nema objavljeni­h podataka, jasno je da većina novca od transporta dolazi upravo od Srbije. Janaf je u devet mjeseci ostvario i rekordni prihod od 655 milijuna kuna te dobit prije oporezivan­ja, kamata i amortizaci­je od čak 318 milijuna kuna. Jasno je i da bi bez prihoda iz Srbije ta tvrtka dobila poslovni udarac od kojega bi se teško oporavila. U Hrvatskoj je zato bilo i tumačenja da se Vlada zaletjela sa zahtjevom koji je prihvatila Europska komisija i zabranila prijevoz ruske nafte Janafovim cjevovodim­a u Srbiju. Pogotovo ako Vučić napravi obećani naftovod prema Mađarskoj i tako izbjegne Hrvatsku za uvoz.

Ali kao što se sad vidi, Srbija bez gubitaka uvozi naftu iz drugih zemalja. Također, obećani naftovod je zasad velika iluzija.

- Da je Srbija sasvim uređena zemlja, za taj naftovod prema Mađarskoj bi trebalo barem 10 godina. Ali oni to nisu. Pa još nisu ni izvlastili zemljište, odredili trase i napravili projekt za takvu investicij­u, a kamoli počeli graditi. Vučićevo obećanje da će on biti gotov najdulje u roku dvije godine je samo predstava za tamošnju javnost - kaže nam upućeni stručnjak. A što bi se dogodilo da u ovom trenutku Srbija ima izgrađen taj naftovod? Bi li mogli zaobići Hrvatsku i kupovati jeftiniju rusku naftu iz Mađarske? Ne bi. Paket sankcija Europske unije omogućio je samo Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da mogu i dalje uvoziti rusku naftu. I to zato što im je naftovod Družba, kojim se doprema nafta iz Rusije, jedini dobavni pravac. Tu naftu oni moraju koristiti samo za svoje potrebe te je ne smiju prodavati dalje i zarađivati na razlici u cijeni. Ne smiju izvoziti ni derivate poput motornih goriva koje dobivaju preradom ruske nafte, nego ih moraju koristiti isključivo za opskrbu vlastitog stanovništ­va. U slučaju da zbog rata i/ ili oštećenja naftovoda Družba budu odsječeni od ruske nafte, Mađarska je osigurala da Hrvatska poveća kapacitete i opet opskrbljuj­e naftovodom Janafa. Dakle, dok traju sankcije, nema jeftine ruske nafte za Srbiju bilo kojim putem. Zato se sad u miru i tišini i dalje pregovara o novim količinama za sljedeću godinu preko Hrvatske. Zna to i Vučić koji više ne otvara ovu temu. Njegova huškačka retorika služila je samo za unutarnju uporabu, ali i dalje će plaćati milijune za prijevoz nafte Hrvatskoj i Janafu.

Bez prihoda iz Srbije Janaf bi pretrpio teški poslovni udarac na bilancu poslovanja

Dok traju sankcije, nema jeftine ruske nafte za Srbiju bilo kojim putem. Zato se sad u miru i tišini i dalje pregovara o novim količinama s Hrvatskom. He, he, he...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vučić je lijepo vrijeđao Hrvatsku, ali sve je ostalo isto
Vučić je lijepo vrijeđao Hrvatsku, ali sve je ostalo isto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia