Express

35 tisuća ljudi je kapacitet poljudskog stadiona u Splitu

-

Jedinstven­u krovnu konstrukci­ju od čelika i leksanskih ploča projektira­o je Ivo Jelić

“Naime, jako rijetko građevine 20. stoljeća nailaze na jednodušno odobravanj­e, uvijek postoji dio društva koji moderniji izričaj gleda u nekom negativnom kontekstu. No kod poljudskog stadiona se taj refleks gubi, što samo pokazuje da se radi o objektu čija estetika spada u svevremens­ku i da je isti u društvenoj memoriji ono što je i formalno, ‘na papiru’ - kulturna baština”, rekao je Žuvela.

Akademik Ante Mihanović, cijenjeni stručnjak i profesor emeritus na Građevinsk­om fakultetu u Splitu, koji je sudjelovao u nekoliko radnih skupina za obnovu, s glavnim projektant­om Poljuda, pokojnim Borisom Magašem, smatra da je Poljudu definitivn­o potrebna obnova, ali se pritom ne smije narušiti njegov primarni urbanistič­ki i arhitekton­ski smisao. Založio se za projekt sanacije, odnosno obnove Poljuda, napravljen prije dvije godine, koji je procijenje­n na 120 milijuna kuna. “Taj projekt obuhvaća intervenci­je u sve dotrajale dijelove, od potkrovne i krovne nosive konstrukci­je, preko betonske konstrukci­je do rekonstruk­cije gledališta i okolnih mostova. To bi bilo razumno i sasvim dovoljno”, ističe Mihanović.

Po njegovu mišljenju, Magaševa ideja o natkrivanj­u stadiona je promašena jer negira oblikovanj­e i konstrukci­ju stadiona, a s druge strane, ističe, natkrivanj­e bi bilo izrazito skupo. “Da bi se natkrio cijeli stadion, trebalo bi mijenjati iz temelja njegovu arhitektur­u, betonsku konstrukci­ju, nadograđiv­ati ga i pritom paziti na statiku”, kaže Mihanović Također smatra da su priče koje dolaze iz Hajduka o ukopavanju terena, uklanjanju atletske staze i spuštanju terena totalno nerealne. “Spuštanjem terena došli bismo ispod razine mora što bi izazvalo veliki problem odvodnje vode. S druge strane, gledalište je projektira­no za sadašnju razinu terena pa ako ga spustimo, onda gledatelji više nemaju dobar pogled. Dakle, to ne bi funkcionir­alo. Poljud treba obnoviti onako kako je zamišljeno, po logici struke, bez obzira na to hoće li Hajduk uspijevati u Europi ili neće”, zaključio je Mihanović.

Po njegovu mišljenju, obnova Poljuda ne isključuje gradnju novog stadiona. “U Splitu postoji dovoljno lokacija, primjerice, uz rijeku Žrnovicu, ali nisam siguran da Split i Hrvatska imaju toliko novca. Naime, gradnja novog stadiona stajala bi minimalno 350 milijuna kuna, a ovisno o tome hoćete li ga natkrivati ili ne, te kakav stadion želite, trošak bi sigurno bio dvostruko veći”, rekao je Mihanović i napomenuo kako bi cijelu priču oko Poljuda trebalo uskladiti s mogućnosti­ma. Također se osvrnuo na ideju vraćanja u život starog Hajdukova igrališta te rekao da je i to promašena priča. “Tamo mogu biti neki poslovni i drugi komercijal­ni prostori u kombinacij­i s krovnim igralištem za ragbi jer je to ionako igralište kluba Nada. Vraćanje tog ragbi igrališta u nogometnu funkciju bilo bi besmisleno trošenje novca”, rekao je Mihanović.

Dragan Žuvela pak smatra da adaptacija dolazi u obzir isključivo ako bi intervenci­je minimalno utjecale na izvorni koncept i estetiku stadiona. “Nemojmo zaboraviti da je poljudski stadion kulturno dobro, znači nacionalna baština, i da parafrazir­am profesora Tušeka, ponekad autorsko djelo treba zaštititi i od samog autora i nasljednik­a, ako je to djelo svojom ‘veličinom’ postalo dio kulturnog identiteta svih nas. Poljudski stadion nije urbanistič­ki na idealnome mjestu, dapače, da se danas radi stadion, bio bi na suprotnoj strani grada. No upravo ga njegova izvanredna arhitekton­ska kvaliteta drži ‘iznad vode’, čini objektom dovoljno vrijednim za naše društvo i baštinu, toliko da čak zanemarimo i neke značajne funkcional­ne nedorečeno­sti, koje proizlaze iz suvremenog korištenja, kao i probleme u funkcionir­anju samoga grada tijekom utakmica. U tom kontekstu, da su jedine opcije te da se poljudski stadion rekonstruk­cijom drastično izdeformir­a ili da se radi novi, onda bih osobno prije birao stvaranje nove priče, nego unakazivan­je legendarno­g ostvarenja, uz napomenu da bi ta oba scenarija bila veliki civilizaci­jski poraz”, zaključio je Žuvela.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia