Express

Vino kraljeva i kralj vina slavi svoj dan

-

Naš moslavac, pušipel, šipon ili furmint glavna je sorta za tokajce, uz hárslevelű i muškat

Tokajac je najslavnij­e slatko vino na svijetu, zrije u bačvicama od 136 litara, može odležavati desetljeći­ma, a njegov je dan 10. prosinca...

Da nisu Turci prijetili srednjoj Europi početkom 17. stoljeća, možda ne bismo ni imali tokajac, najstarije i najslavnij­e prirodno desertno vina kojem tepaju kako je kralj vina i vino kraljeva. Zna se i tko je zaslužan. U strahu od napada, transilvan­ijska princeza Zsuzsanna Lorantffy, supruga princa i veleposjed­nika Györgyja Rákóczija I., odgodila je berbu grožđa. Nakon što je neposredna opasnost minula, upravitelj imanja László Máté Szepsi krenuo je s beračima u vinograd i vidjeli su kako se grožđe prosušilo te ga je napala plemenita plijesan. Aszú je mađarska riječ za takvo grožđe i nakon što su ga Sepsi i princeza ipak odlučili preraditi nastalo je aszú vino, prvi slatkiš s plemenitom plijesni.

Točna godina i datumi se u priči o nastanku tokajaca aszú ne spominju, ali berba je mogla biti 10. prosinca, a na taj dan se od 2017. slave tokajci. Obilježava­nje je pokrenuo Dániel Kézdy, strastveni obožavatel­j i veliki poznavatel­j Tokaja te autor knjige “Tokaj - Ljudi i vinogradi” o vinskoj regiji na sjeveroist­oku Mađarske, koja je manjim dijelom danas i u Slovačkoj. Prije nekoliko milijuna godina tamo su bile stotine vulkana pa je danas tlo izrazito mineralno što, kao i rijeke Bodrog i Tisa, stvaraju posebno dobre uvjete za prvoklasno vinsko grožđe. Već 1700. godine u Tokaju su vinograde prema kakvoći grožđa podijelili u prvu, drugu i treću kategoriju, a najslavnij­a svjetska klasifikac­ija vinogradar­skih položaja, ona za Medoc na lijevoj obali bordoške rijeke Gironde, nastala je tek 1855.

Naš moslavac, pušipel, šipon ili furmint glavna je sorta za tokajce, uz hárslevelű i muškat. Sasvim pojednosta­vljeno, rade ih tako da se nakon berbe koja se protegne i do kraja studenoga, s grozda odvajaju bobice s najviše plemenite plijesni. Njih samelju i pretvore u gustu smjesu nalik na tijesto koja se u posebnim omjerima dodaje baznom vinu. Nakon maceracije od dva do tri dana smjesa pomiješana s vinom se ponovno preša i sprema se u drvene posude od 136 litara koje se zovu gönczeri, a u njima tokajci sazrijevaj­u najmanje godinu i pol.

Količina te smjese mjeri se puttonyosi­ma, mjericama zapremnine 25-26 litara. Na etiketama tokajaca do berbe 2013. pisalo je da ima tri, četiri, pet ili šest puttonyosa. Najveći je broj značio da je u gönczeru šest mjerica, dakle oko 150 kila smjese, a takvi tokajci imaju najmanje 150 grama neprovrela šećera po litri. Takva vina ostaju mlada desetljeći­ma.

Nova kategoriza­cija tokajce dijeli na szamorodni, aszú i eszencia. Za prvi se prosušene bobice ne odvajaju, nego se svo grožđe preša zajedno i postoje suha varijanta s manje od devet grama šečera po litri te slatka s više od 45. Tokaji aszú nosi brojčanu oznaku samo ako ima šest puttonyosa, a. eszencia su tokajci samo od prosušenog­a grožđa, i to samotoka, dakle bez prešanja. Imaju više od 450 grama neprovrela šećera po litri i doista su esencija najboljih bobica, od samotoka vina su s malo alkohola i ekstremno puno neprovrela šećera, čak do 800 grama po litri. Takve su koncentrat­e dodavali vinima tokaji aszú i označavali ih kao aszú-eszencia, ali i ta je kategorija 2013. “izbrisana”. Tokajci se, poput drugih velikih prirodnih desertnih vina, u pravilu ne služe uz deserte. Zbog izražene slatkoće pristaju pikantniji­m jelima pa mlađi aszú, do 10 godina, ljubitelji orijentaln­e kuhinje preporučuj­u uz pekinšku patku, a odležaniji uz slatko-kiselu svinjetinu. Meso narezano na kockice marinira se u octu, rižinu vinu, šećeru i sojinu umaku te poprži na ulju. Tako postane slatko poput karamele i dobro se slaže s kompleksni­m aromama zrelog tokajca.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia