Express

A tko je štitio vlasnika planule tvornice sve ove godine?

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Nakon tri mjeseca izvida i istraga, ovaj tjedan je uhićen Zvonko Bede, kontroverz­ni vlasnik osječke tvornice za preradu plastike Drava Internatio­nal. Tereti ga se za teška kaznena djela protiv okoliša nakon što je tvornica planula i nakon što je požar otpadne plastike trajao danima. Bede se uvijek dosad izvlačio od kaznene odgovornos­ti za nesreće svojih radnika i bila je potrebna ovako velika ekološka katastrofa da sve institucij­e uđu u tvornicu vlasnika s dobrim političkim i poslovnim vezama. No ostaje otvoreno pitanje hoće li istražitel­ji ići tako daleko u utvrđivanj­u odgovornos­ti tko je cijelo vrijeme štitio Bedea i gledao mu kroz prste? Teško. Po svjedočenj­u vatrogasac­a i radnika, ali i po nalazima inspekcija, nisu bili osigurani protupožar­ni putevi, nije se držalo propisanih mjera zaštite, čini se da je godinama zakapana i plastika u zemlju, u pogonu su bile količine i opasnih tvari koje se tamo ne bi trebale nalaziti. Sve to su trebale puno ranije otkriti inspekcije različitih nadležnost­i, kazniti vlasnika i narediti njihovo otklanjanj­e. Tako bi trebale funkcionir­ati stvari u uređenoj državi. Kod nas je, kao i mnogo puta dosad, sve funkcionir­alo obratno. Trebala se dogoditi katastrofa da se utvrde nepravilno­sti! Svjedoče to i Bedeovi odvjetnici koji kažu da ga ne bi trebala država kazneno goniti jer je platio sve kazne za utvrđene nepravilno­sti.

Gospodaren­je otpadom izaziva burne reakcije javnosti jer nitko ne želi centre i pogone za preradu u svom dvorištu. I baš zato je potrebno neupitno povjerenje u institucij­e koje bi trebale kontrolira­ti da je sve po najvišim ekološkim standardim­a i propisima. Osječki slučaj narušava to povjerenje, a time otežava i svaku buduću gradnju pogona. Građani se s pravom mogu pitati gleda li se i ostalima kroz prste te hoće li se morati dogoditi katastrofa pod njihovim prozorom da institucij­e odrade posao.

Nužno je povjerenje u institucij­e kontrole kako bi se uspješno gospodaril­o otpadom. Osječki slučaj ga duboko narušava, pa građani imaju pravo biti zabrinuti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia