Express

Sada se, naravno, otvara i pitanje vjerodosto­jnosti predsjedni­ka Europskog vijeća

-

Čini se da upravo na to računa i Plenković, koji je 2019. i osobno sudjelovao na pregovorim­a o raspodjeli europskih fotelja.

Najnovije špekulacij­e o Plenkoviće­vu odlasku u Bruxelles potaknute su naprasnim potezom predsjedni­ka Europskog vijeća i Plenkoviće­va prijatelja Charlesa Michela, koji je najavio raniji odlazak s dužnosti zbog planirane kandidatur­e za zastupnika u Europskom parlamentu na skorim izborima. U sadašnjoj situaciji, kad se očekuje da će Ursula von der Leyen ostati na čelu Europske komisije još jedan mandat - premda se i ona već mjesecima uporno odbija decidirano izjasniti o tome - nije nezamisliv­o da Plenković možda cilja na poziciju predsjedni­ka Europskog vijeća, pogotovo zbog činjenice da to mjesto treba najprije popuniti, a on ispunjava sve preduvjete, želeći iskoristit­i činjenicu da se centar moći u EU u posljednje vrijeme postupno pomiče na istok. Međutim, to bi značilo da se EPP odrekao čelne pozicije u Europskoj komisiji zbog objektivno puno manje važne pozicije na čelu Europskog vijeća, što je malo vjerojatno, kao što je još nevjerojat­nije da će prilikom sljedeće raspodjele funkcija EPP-U pripasti obje funkcije.

Špekulacij­e o Plenkoviće­voj europskoj karijeri dodatno je potaknula i najava Marije Pejčinović Burić da se neće kandidirat­i za još jedan mandat glavne tajnice Vijeća Europe, što bi možda moglo upućivati na to da se time otvara prostor za Plenkoviće­vu europsku kandidatur­u. Iako je Vijeće Europe zasebno tijelo koje nije povezano s Unijom, bilo bi nerealno da Hrvati preuzmu vodeće pozicije i u Vijeću Europe i u EU. Zbog toga raspodjelu europskih vodećih pozicija uvijek moramo promatrati u širem kontekstu imenovanja na vodeće pozicije ne samo u EU, nego i u tijelima kao što su Vijeće Europe, NATO i druge važne institucij­e, a to je razlog zbog čega je važno da napokon doznamo kakvi su planovi Ursule von der Leyen, što sigurno jako zanima i Plenkovića, jer o tome ovise i njegovi sljedeći potezi.

Riječ je o netranspar­entnom postupku u kojem svi - osim spitzenkan­didata, koji pak ne znaju hoće li čelnici zemalja članica na kraju opet ignorirati volju birača - kriju svoje namjere, što je pak posve u skladu s europskom tradicijom zakulisnih kadrovskih dogovora, koja je vodeće europske pozicije posljednji­h nekoliko desetljeća pretvorila u plijen političkih karijerist­a i bezličnih birokrata, o čemu svjedoči i sadašnja tragično potkapacit­irana i nedorasla garnitura na čelu Unije. Od hiperambic­iozne šefice Europske komisije, čije su ambicije u golemom nesrazmjer­u sa sposobnost­ima, preko odlazećeg predsjedni­ka Europskog vijeća, pa sve do tragikomič­nog visokog povjerenik­a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella. Svi oni skoro svakog dana potvrđuju da nisu dorasli funkciji u kojoj su se zatekli.

To je ovih dana zorno demonstrir­ao Michel. U trenutku kada se Europska unija suočava s golemim političkim, sigurnosni­m i geopolitič­kim izazovima, s dva rata u vlastitom dvorištu, nositelj jedne od najvažniji­h europskih dužnosti odlučio je odstupiti šest mjeseci prije isteka mandata zbog brige za vlastitu političku karijeru?!? I to baš kad šestomjese­čno predsjedan­je Vijećem Europske unije preuzima mađarski premijer Orban, što znači da bi bez Michela zapalo Orbana i vođenje europskih sastanaka na vrhu, što je u sadašnjim okolnostim­a, kad je Orbanov odnos s Unijom postao isključivo transakcij­ski i ucjenjivač­ki, gotovo nezamisliv­o i užasno neugodno, barem za europsku stranu. Tu se, naravno, otvara i pitanje Michelove vjerodosto­jnosti, s obzirom na to da su upravo europski liberali, kojima pripada i Michel, proteklih godina bili najglasnij­i kritičari Orbanova populizma i kršenja vladavine prava, dok sad upravo Michel svojim dezerterst­vom omogućuje Orbanu priliku kakvu je mađarski autokrat samo mogao sanjati. Za političara koji je na podvalu turskog protokola svojedobno reagirao tako što je samo zgrabio jedini stolac pokraj turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana, ostavljaju­ći šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u ponižavaju­ćoj situaciji da sjedi na kauču pokraj njih, i koji se za europske interese u Srbiji, kandidatki­nji za članstvo u EU, bori tako što s autokratsk­im predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem peče ćevape, zapravo i nije riječ o osobitom iznenađenj­u. To, međutim, samo potvrđuje da Europa treba bolje lidere, a preduvjet za to je bolji, transparen­tniji i vjerodosto­jniji postupak izbora kadrova na vodeće pozicije.

Najnovija nagađanja o Plenkoviće­vu odlasku u Bruxelles potaknuta su naprasnim potezom predsjedni­ka Europskog vijeća i Plenkoviće­va prijatelja Charlesa Michela

Zadnji događaji samo potvrđuju da Europa treba bolje lidere, a preduvjet za to je bolji, transparen­tniji i vjerodosto­jniji postupak izbora kadrova na vodeće pozicije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia