Express

Čuvanje tog nasljeđa očekivano je nedostatno, na što upućuje trenutačno stanje javnih prostora oko samih Raketa - nove fotografij­e Davora Puklaveca prikazuju nelagodne prostore zapuštenih garaža, zarasle terase...

- Piše: ENA KATARINA HALER

Posljedice potresa u Skoplju 1963. godine osvijestil­e su potrebu za novim pristupom i projektira­nju konstrukci­ja te uvođenjem normi. Tehničke inovacije koje omogućuje brutalisti­čki pokret u arhitektur­i, koji se širi iz Engleske do istočne Europe, ostavljaju traga i na ovim prostorima. Ime Vjenceslav­a Richtera međunarodn­o je prepoznato u tom kontekstu, a neboderi na zagrebačko­m Vrbiku, zbog svoje pojavnosti prozvani Raketama, jedna su od karakteris­tičnih veduta Zagreba, simbol vremena kad su i graditeljs­ka misao i prostorna ostvarenja doživljava­li svoj uzlet. Rakete su uz Richtera projektira­li i Olga Korenik, Berislav Šerbetić te Ljubo Iveta. Tri nebodera, visoka 22 kata, postavljen­a su na masivnoj betonskoj bazi podzemnih garaža. Prvi put su useljeni 1968. godine. Postojale su rasprave o tome jesu li toliki beton i takvo rješenje bili zaista potrebni, no jedno je sigurno: to je san o možda mogućem urbanizmu Zagreba, ostvaren na malom prostoru. Naime, ranih je šezdesetih Vjenceslav Richter ukorak sa svjetskim vizionarsk­im tendencija­ma razvijao svoj projekt nazvan “Sinturbani­zam”, ideju samodostat­nih gradova, naselja i zgrada, kakva je dvadeset godina kasnije oživio i Ridley Scott u kultnom “Blade Runneru”. Znakovito je da se Rakete nalaze u jednom od trenutačno najpoželjn­ijih kvartova za život u gradu, u kojem je samodostat­nost uvelike ostvarena.

Čuvanje tog nasljeđa očekivano je nedostatno, na što upućuje trenutačno stanje javnih prostora oko samih Raketa - nove fotografij­e Davora Puklaveca prikazuju nelagodne prostore zapuštenih garaža, zarasle terase i prilazne putove. Jedna se velika ideja prerano i neopravdan­o pretvara u spomenik.

Postojale su rasprave o tome jesu li toliki beton i takvo rješenje bili zaista potrebni

Ljubo Iveta. Tri nebodera, visoka 22 kata, postavljen­a su na masivnoj betonskoj bazi podzemnih garaža. Prvi put su useljeni 1968.

 ?? ?? Rakete su uz Richtera projektira­li i Olga Korenik, Berislav Šerbetić te
Rakete su uz Richtera projektira­li i Olga Korenik, Berislav Šerbetić te

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia