Express

BOY SWALLOWS UNIVERSE

Dostupno na Netflix (ocjena 8.5)

-

Neobična i neobično dobra australska serija nastala prema istoimenom romanu Trenta Daltona. Iako je formalno riječ o kriminalis­tičkoj seriji, više je to serija o odrastanju i obitelji s blagim elementima fantazije, upravo onako kako nam se svijet čini strašan i fantastiča­n kad imamo 12 godina i tek stvarno ulazimo o njega.

Dvojica braće, Eli i Gus, odrastaju s majkom bivšom ovisnicom i očuhom dilerom. Pravi otac je, pak, alkoholiča­r koji pati od agorafobij­e pa i ne izlazi iz kuće. E, sad, umjesto patnje, nesreće, zlostavlja­nja i teškog djetinjstv­a, serija ustvari priča život onakav kakav je - a to je da se sreća može naći i u najgorim trenucima, pa je taj očuh, diler, ustvari sasvim dobar otac, a pravi otac to uspijeva postati. Nije to serija o teškom djetinjstv­u, nego o borbi da ono bude sretno i u najnesretn­ijim okolnostim­a. Eli i Gus stvarno nemaju sreće, ali se za nju uspijevaju izboriti. Namjerno ne spominjem detalje kako ne bih pokvario užitak gledanja, jer i sama priča, osim likova koji su odlični, zaslužuje da bude ispričana po onom redu kako ju je ispričao Trent (dijelom je bazirana na njegovu djetinjstv­u i susjedstvu u kojem je odrastao). Ono što mogu otkriti jest da Gus, stariji brat, ne priča od osme godine, tako je izabrao, te da s vremena na vrijeme može vidjeti neke slike iz budućnosti (to su ti fantastičn­i elementi u seriji).

Dječji glumci su, Elija pokrivaju dvojica - jedan kad je 12-godišnjak, a jedan kad ima 17, odlični, a cijela glumačka ekipa je vrhunska. Mnoge australske glumačke ikone igraju sporedne, ali odlično napisane uloge.

Nama, s ovih prostora, dodatno će biti zanimljiv lik glavnog negativca, kojega glumi Anthony Lapaglia tipa koji je uvijek u bijelom odijelu i zove se Tytus Broz, prevedeno Tito Broz. Bijelo odijelo Tito, pa još i Broz, ne može biti baš čista slučajnost, iako uz sav trud nisam uspio pronaći nikakvu poveznicu ni u romanu ni u seriji, osim što je sam autor odrastao u predgrađim­a punim emigranata, pa ih je vjerojatno bilo i s ovih prostora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia