Express

Tri pitanja za Rubena Östlunda

-

Redatelj ‘Trokuta tuge’

Ruben Östlund je švedski redatelj poznat po crnim komedijama i satiričnim filmovima. Dobitnik je dvije Palme d’or i četiri European Film Awards, uz to, tri puta je nominiran za Oscara. Prije dvije godine je izašao njegov film ‘Trokut tuge’, satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva. U njemu glumi i Zlatko Burić, hrvatski glumac koji godinama živi i radi u Danskoj, a za ulogu u ovom filmu je dobio i europskog Oscara. A za The Guardian je odgovorio na nekoliko pitanja.

Što je za Vas snaga filma?

Imam ideju. Što ako možete koristiti kameru samo ako imate dozvolu? Treba Vam jedna za pištolj, bar u sofisticir­anim zemljama. Kamera je također moćna. Filmovi mijenjaju svijet i važno je to uzeti u obzir kad ste u ovoj profesiji. U filmskoj industriji vlada neobičo vjerovanje da ako radite fikciju, to neće utjecati na stvarni svijet. Morate se jako namučiti da ljudima objasnite koji utjecaj imaju slike koje konzumiram­o.

Što mislite o digitaliza­ciji i tome da su mladi više na društvenim mrežama?

Odjednom ostavljamo društvo koje se oslanja na napisano i prelazimo na društvo koje se bazira na slikama. Kad ih gledamo nepovezane, naš mozak ih procesuira kao da smo zombiji. S druge strane, omogućava svojevrno samoorgani­ziranje građana koji reagiraju i formuliraj­u stvari zajedno. Fizičko sastajanje će biti sve važnije kako prelazimo u meta svijet. Istina je da iz toga proizlazi jako puno dobrih stvari. Mislim da ćemo imati najobrazov­anije generacije ikad. Iduća generacija će biti marksisti! Stvarno to mislite? Šogorica mi je nekidan rekla: ‘Možda ćemo za 30 godina gledati snimke nas samih kako koristimo ekrane i gledati na to kao što sad gledamo na fotografij­e iz prošlosti na kojima su svi pušili. Možda ćemo reći

da smo bili j*beno ludi!’

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia